Jenis Penyakit Hati yang Perlu Diperhatikan

Penyakit hati adalah penyakit yang tidak dapat diabaikan. Kerana, hati mempunyai peranan penting dalam mencerna makanan dan melindungi tubuh dari bahan toksik.

Terdapat pelbagai jenis penyakit hati atau juga dikenali sebagai penyakit hati. Sebahagian daripada mereka mesti diperhatikan kerana boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Mengenali Berbagai Jenis Penyakit Hati

Berikut adalah beberapa jenis penyakit hati yang perlu diperhatikan:

  • Hepatitis

Hepatitis adalah penyakit yang menyebabkan keradangan hati. Penyakit ini umumnya disebabkan oleh jangkitan virus, tetapi juga disebabkan oleh pengambilan ubat tertentu, minum alkohol, atau menderita penyakit autoimun.

Gejala penyakit hepatitis bergantung pada penyebab dan jenis hepatitis yang diderita. Walau bagaimanapun, secara amnya gejala hepatitis termasuk kehilangan selera makan, cirit-birit, muntah dan mual, menguning kulit dan mata, dan urin gelap. Penyakit ini boleh mempengaruhi sistem metabolisme seluruh tubuh, jadi penting untuk segera berjumpa doktor jika anda mengalami gejala hepatitis.

Doktor akan melakukan pemeriksaan perubatan menyeluruh dan menasihati anda untuk melakukan ujian darah, ujian fungsi hati, biopsi hati, atau ultrasound perut, untuk mengetahui jenis hepatitis yang anda miliki. Rawatan untuk hepatitis bergantung pada jenis hepatitis yang anda alami.

  • Sirosis

Sirosis adalah penyakit hati yang disebabkan oleh pembentukan tisu parut di hati, kerana kerosakan hati jangka panjang. Pada awal penyakit ini, anda mungkin tidak merasakan sebarang gejala. Biasanya gejala sirosis muncul setelah kerosakan hati semakin teruk. Gejala termasuk keletihan atau kelemahan, loya, kehilangan selera makan, dan kehilangan dorongan seks.

Sekiranya keadaan ini tidak diatasi dengan segera, sirosis boleh menjadi lebih teruk. Gejala yang muncul juga bertambah buruk, termasuk muntah darah, kulit gatal, najis gelap, lebam mudah, bengkak kaki dan perut (edema), dan penyakit kuning.

Untuk mencegah sirosis, penting untuk menerapkan gaya hidup yang sihat, seperti makan makanan yang sihat, berhenti minum alkohol, menghindari pengambilan makanan berlemak, menjaga berat badan yang baik, dan menghindari hubungan seksual yang berisiko.

  • Abses hati

Munculnya lubang kecil yang dipenuhi nanah adalah tanda penyakit abses hati. Penyebabnya bisa menjadi infeksi bakteria, juga bisa menjadi jangkitan parasit.

Di negara maju, abses hati yang disebabkan oleh jangkitan bakteria adalah abses hati atau abses hati yang paling biasa. Ini dikenali sebagai abses hati pyogenik.

Abses hati jenis ini selain menyebabkan keradangan atau pembengkakan hati, juga dapat menyebabkan rasa sakit dan bengkak di perut. Gejala termasuk sakit perut kanan atas, menggigil, muntah, demam, penurunan berat badan secara tiba-tiba, kencing gelap, cirit-birit, dan najis berwarna kelabu.

Selain abses hati pyogenik, terdapat juga abses hati amoebik. Abses ini disebabkan oleh jangkitan parasit. Gejala penyakit ini termasuk sakit dada kanan bawah, sakit perut kanan atas, dan kencing gelap dan najis kelabu. Gejala lain yang juga muncul ialah demam, menggigil, berkeringat malam, hilang selera makan, mual, muntah, keletihan berlebihan, menguning kulit, dan penurunan berat badan secara tiba-tiba.

Penyakit hati boleh membahayakan kesihatan. Untuk mengelakkannya, hentikan pengambilan minuman beralkohol, amalkan seks yang selamat, elakkan penggunaan picagari tanpa pandang bulu, minum ubat dengan bijak, dan jaga berat badan yang ideal. Sekiranya anda atau saudara mara menderita penyakit hati, berjumpa dengan doktor perubatan dalaman dan menjalani rawatan secara berkala.