Ketahui 8 gangguan mata yang paling biasa

Kelainan pada mata dapat dialami oleh semua orang tanpa mengira usia. Walaupun beberapa gangguan mata dapat sembuh dengan sendirinya, tetapi ada juga yang memerlukan rawatan dari pakar oftalmologi.

Kelainan pada mata tidak boleh dipandang rendah. Tanpa rawatan yang betul, gangguan mata dapat menyukarkan anda untuk melakukan aktiviti harian. Sebilangan gangguan mata bahkan boleh menyebabkan kebutaan jika tidak dirawat.

Pelbagai Gangguan Mata

Mari kita lihat lapan gangguan mata yang paling biasa:

1. rabun jauh

Rabun dekat atau rabun adalah keadaan apabila mata dapat melihat objek yang berada jauh. Rabun jauh disebabkan oleh faktor genetik. Untuk merawat rabun jauh, perlu menggunakan cermin mata, kanta lekap, atau pembedahan mata laser (LASIK).

2. Rabun jauh

Rabun jauh adalah kebalikan dari rabun jauh, yaitu ketika mata dapat melihat objek dari jarak dekat. Umumnya disebabkan oleh faktor genetik dari ibu bapa yang menderita rabun jauh. Rawatan untuk rabun jauh adalah sama dengan rabun jauh, yaitu penggunaan kacamata, lensa kontak, dan pembedahan mata laser.

3. Rabun malam

Rabun malam adalah gangguan mata yang berlaku apabila seseorang tidak dapat melihat di tempat yang kurang terang, tempat gelap, atau pada waktu malam.

Beberapa penyebab kebutaan malam yang boleh dirawat oleh doktor termasuk katarak, kekurangan vitamin A dan rabun jauh. Namun, hingga kini, belum ada penawar untuk kes rabun malam yang dialami sejak dilahirkan.

4. Astigmatisme

Astigmatisme adalah gangguan mata yang disebabkan oleh kelengkungan kornea atau lensa yang tidak sempurna atau tidak rata.

Keadaan ini menyebabkan perubahan lokasi kejatuhan cahaya di retina, menyebabkan penglihatan menjadi kabur atau hantu. Gangguan mata ini sering berlaku kerana keturunan.

5. Buta warna

Anda dinyatakan buta warna jika anda tidak dapat melihat warna tertentu atau tidak dapat membezakan satu warna dengan warna lain (biasanya merah dan hijau).

Keadaan ini berlaku apabila sel kerucut atau sel warna di mata tidak berfungsi dengan normal. Umumnya, rabun warna dihidapi sejak lahir, tetapi juga dapat berkembang pada masa dewasa kerana pengaruh penggunaan ubat-ubatan atau kesan penyakit tertentu.

6. Glaukoma

Glaukoma adalah gangguan saraf optik kerana peningkatan tekanan pada bola mata. Peningkatan tekanan ini dianggap berkaitan dengan tekanan darah tinggi, penyumbatan saluran air mata, atau penggunaan kortikosteroid yang berlebihan.

7. Konjungtivitis

Konjungtivitis, juga dikenali sebagai mata merah jambu adalah gangguan mata yang berlaku akibat keradangan konjunktiva (membran nipis yang melapisi bola mata dan kelopak mata dalam).

Keadaan ini biasanya disebabkan oleh bakteria, virus, alergi, terdedah kepada asap rokok, habuk atau barang kosmetik tertentu. Oleh itu, biasakan membasuh tangan dengan betul sebagai salah satu pencegahan gangguan mata ini.

8. Katarak

Katarak adalah gangguan mata yang berlaku kerana penumpukan protein di lensa mata, menyebabkan penglihatan kabur. Jenis katarak yang paling biasa adalah katarak nuklear. Penumpukan protein ini dapat terjadi akibat proses penuaan, radiasi ultraviolet, diabetes, kegemukan, kecederaan mata, atau mungkin faktor kongenital. Pembedahan katarak adalah pilihan terapi yang tepat untuk pesakit katarak.

Kesihatan mata perlu dijaga sebaik mungkin, agar fungsinya tidak terganggu. Sekiranya anda merasakan keluhan atau kelainan pada mata, segera lakukan pemeriksaan doktor mata supaya rawatan yang sesuai dapat diberikan.