Anatomi rahim dan Risiko Penyakit yang mengintai

Serviks atau serviks adalah bahagian organ wanita yang mudah terdedah kepada keadaan, seperti keradangan, polip, hingga barah. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui apakah serviks dan fungsinya pada organ pembiakan wanita.

Serviks mungkin tidak begitu popular seperti rahim atau ovari. Walau bagaimanapun, serviks mempunyai peranan penting dalam menghasilkan lendir (lendir) yang berguna untuk mengalirkan sperma dari vagina ke rahim. Di samping itu, serviks juga berfungsi sebagai saluran kelahiran dan saluran darah haid mengalir keluar.

Apa itu Uterus?

Serviks atau serviks adalah tiub berbentuk tiub di bahagian bawah rahim yang menghubungkan rahim dan vagina. Panjangnya sekitar 4 cm dan lebar sekitar 2 cm. Walaupun kelihatan kecil, serviks dapat terbuka dan melebar sebagai saluran kelahiran semasa bersalin.

Serviks terdiri daripada dua bahagian, iaitu ectocervix yang merupakan bahagian dalam dan endocervix yang merupakan bahagian luar serviks. Di antara dua bahagian terdapat zon peralihan. Zon ini adalah lokasi yang paling biasa untuk barah serviks.

Pelbagai Penyakit Yang Boleh Mempengaruhi Mulut rahim

Berikut adalah penyakit yang boleh menyerang serviks:

Serviks

Serviks adalah keradangan serviks (serviks). Dalam keadaan ini, tisu serviks akan mengalami beberapa keadaan, seperti kemerahan, bengkak, dan lendir.

Cervicitis boleh disebabkan oleh penyakit kelamin, reaksi alergi terhadap agen dan kondom kebersihan wanita, dan pertumbuhan bakteria dari tempat lain, seperti vagina.

Di samping itu, beberapa faktor boleh meningkatkan risiko, seperti sejarah penyakit kelamin sebelumnya, hubungan seksual yang tidak sihat, ketidakseimbangan hormon, dan sejarah kanser dan rawatan barah sebelumnya.

Pminyak serviks

Penyakit lain yang boleh menyerang serviks adalah polip serviks. Polip serviks adalah tumor jinak yang berkembang di serviks. Walaupun penyebab sebenar polip serviks tidak diketahui, faktor-faktor, seperti keradangan kronik, peningkatan kadar hormon estrogen, atau penyumbatan saluran darah di sekitar serviks, boleh menyebabkan keadaan ini.

Kanser serviks

Kanser serviks adalah pertumbuhan sel yang tidak terkawal dan ganas di serviks. Pada peringkat awal, barah serviks biasanya tidak menimbulkan gejala. Namun, ketika memasuki tahap lanjut, barah serviks dapat menunjukkan berbagai gejala, seperti pendarahan faraj yang tidak normal, sakit semasa hubungan seksual, keputihan yang berbau busuk dari faraj, dan sakit pelvis.

Kanser serviks dikaitkan dengan pelbagai faktor, seperti jangkitan dengan virus HPV, mengambil pil kawalan kelahiran terlalu lama, melakukan hubungan seks pada usia yang sangat muda, dan merokok.

Penting untuk mengetahui serviks dan pelbagai penyakit yang boleh menyerang, jadi anda boleh mula menjaga kesihatan serviks dan organ pembiakan secara keseluruhan. Sekiranya anda mengalami gejala gangguan pada serviks, segera berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan seawal mungkin.