Kenali Punca dan Gejala Kekurangan Vitamin D

Gejala kekurangan vitamin D sering tidak disedari. Sebenarnya, jika tidak dirawat, keadaan ini dapat meningkatkan risiko penyakit tertentu, mulai dari gangguan tulang hingga jangkitan. Oleh itu, gejala kekurangan vitamin D perlu diketahui seawal mungkin, bersama dengan penyebabnya.

Keperluan vitamin D setiap orang berbeza-beza bergantung pada usia mereka. Pada bayi, pengambilan vitamin D yang perlu dipenuhi setiap hari adalah 10 mcg (400 IU). Sementara itu, keperluan vitamin D pada kanak-kanak dan orang dewasa adalah 15 mcg (600 IU) sehari dan orang tua sekitar 20 mcg (800 IU) sehari.

Vitamin D dapat dihasilkan oleh tubuh dengan bantuan paparan sinar matahari, dan juga dapat diperoleh dari makanan, seperti ikan, minyak ikan, hati sapi, keju, telur, cendawan, dan susu yang telah diperkaya dengan vitamin D. Vitamin D juga boleh didapati melalui makanan tambahan.

Apabila seseorang jarang makan makanan ini atau kurang terdedah kepada cahaya matahari, dia berisiko mengalami kekurangan atau kekurangan vitamin D.

Punca Kekurangan Vitamin D

Di dalam badan, vitamin D digunakan untuk mengekalkan tulang yang sihat dan membantu menyerap kalsium. Jumlah tahap vitamin D dalam badan diatur oleh kelenjar paratiroid.

Pada orang yang tidak mempunyai keadaan perubatan tertentu dan secara rutin menjalani gaya hidup yang sihat, kekurangan vitamin D sebenarnya jarang terjadi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami kekurangan vitamin D, termasuk:

  • Kurang pengambilan makanan yang mengandungi vitamin D, misalnya kerana diet yang melampau
  • Kurang atau lebih terdedah kepada cahaya matahari
  • Tona kulit lebih gelap
  • Keadaan atau penyakit perubatan tertentu, seperti hiperparatiroidisme, osteoporosis, kerosakan hati dan ginjal, tuberkulosis, barah, dan gangguan pencernaan, seperti penyakit Crohn dan penyakit seliak
  • Obesiti
  • Kesan sampingan ubat-ubatan, seperti ubat anti-sawan, ubat penurun kolesterol kolestiramin, kortikosteroid, antijamur, dan rawatan HIV

Beberapa Gejala Kekurangan Vitamin D

Gejala kekurangan vitamin D sering tidak dapat dilihat dan bahkan tidak dirasakan oleh penghidapnya. Oleh itu, ramai penghidap tidak menyedari bahawa tubuh mereka kekurangan vitamin D.

Kadang kala, kekurangan vitamin D juga hanya dapat dikesan melalui ujian darah ketika seseorang menjalani pemeriksaan perubatan kepada doktor.

Walaupun tidak ada gejala khusus, gejala kadang-kadang dapat muncul ketika tubuh kekurangan vitamin D. Berikut ini adalah beberapa gejala kekurangan vitamin D:

1. Letih dengan mudah

Tahap vitamin D yang rendah di dalam badan dapat membuat tubuh cepat letih dan kekurangan tenaga. Oleh itu, orang yang kekurangan vitamin D cenderung kelihatan lembap dan kurang aktif kerana merasakan badan mereka kekurangan tenaga.

2. Sakit tulang dan otot

Beberapa kajian menunjukkan bahawa salah satu gejala kekurangan vitamin D yang paling biasa adalah sakit tulang dan otot, terutama di leher dan punggung. Kekurangan vitamin D juga boleh menyebabkan kelemahan otot dan kekejangan otot.

3. Tulang berpori

Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan jumlah kalsium dalam badan menurun. Ini boleh menjadikan tulang menjadi berliang. Apabila tulang berpori, seseorang dapat merasakan simptom dalam bentuk sakit tulang, tulang mudah patah, atau perubahan postur badan.

4. Penyembuhan luka lebih lama

Penyembuhan luka selepas pembedahan atau kecelakaan yang memakan masa lebih lama daripada biasa boleh menjadi tanda kekurangan vitamin D. Ini kerana vitamin D mempengaruhi pengeluaran sebatian kimia dalam tubuh yang berperanan dalam proses penyembuhan luka.

5. Selalunya sakit

Vitamin D memainkan peranan penting dalam mengekalkan sistem imun dengan menyokong kerja sel darah putih. Inilah sebabnya mengapa orang yang kekurangan vitamin D cenderung mudah sakit. Beberapa kajian menunjukkan bahawa orang yang kekurangan vitamin D lebih cenderung mendapat jangkitan, seperti ARI, selesema, bronkitis, radang paru-paru, dan cirit-birit.

6. Perubahan mood (mood)

Salah satu gejala kekurangan vitamin D adalah perubahan dalam mood. Orang yang kekurangan vitamin D sering kelihatan sedih atau muram. Ini dianggap salah satu faktor penyebab mengapa orang yang kekurangan vitamin D cenderung mudah letih.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, kekurangan vitamin D dapat menyebabkan seseorang mengalami keadaan yang disebut osteomalacia. Semasa pada kanak-kanak, kekurangan vitamin D dapat menyebabkan gangguan tulang yang disebut riket. Keadaan ini boleh menjadikan badan anak lebih pendek.

Selain itu, kekurangan vitamin D juga dapat meningkatkan risiko penyakit tertentu, mulai dari osteoporosis, penyakit autoimun, penyakit jantung, diabetes, hingga barah.

Langkah Menangani dan Mencegah Kekurangan Vitamin D

Gejala kekurangan vitamin D dapat diatasi dengan selalu memenuhi pengambilan vitamin D setiap hari. Cara termudah yang boleh anda lakukan adalah berjemur pada waktu pagi secara berkala, sebelum jam 10 pagi tepat. Selain itu, kekurangan vitamin D juga dapat diatasi dengan meningkatkan pengambilan makanan yang mengandungi vitamin D.

Sekiranya diperlukan, anda juga boleh menggunakan suplemen vitamin D untuk memenuhi keperluan vitamin D. Walau bagaimanapun, penggunaan suplemen ini harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu supaya dosnya dapat ditentukan mengikut keadaan anda.

Sekiranya anda mengalami gejala kekurangan vitamin D, terutamanya jika anda jarang terdedah kepada cahaya matahari atau mempunyai keadaan perubatan tertentu yang menyebabkan anda berisiko kekurangan vitamin D, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.