Inilah kelebihan vitamin C untuk kulit anda

Vitamin C adalah salah satu nutrien penting yang diperlukan dalam menjaga kulit agar sihat dan terlindung dari kerosakan. Manfaat vitamin C untuk kulit dapat diperoleh dengan memakan makanan yang mengandung vitamin C atau menggunakan produk perawatan kulit yang mengandung vitamin C.

Fungsi kulit sangat penting untuk badan. Organ ini berfungsi mengatur suhu badan dan keseimbangan cairan, menghasilkan vitamin D, dan membantu tubuh merasakan sensasi sentuhan, suhu panas atau sejuk. Kulit juga melindungi tubuh dari cedera, jangkitan, dan paparan radiasi, seperti sinar ultraviolet (UV).

Kulit memerlukan pemakanan seimbang untuk kekal sihat dan berfungsi dengan baik. Nutrien ini termasuk protein, air, lemak tak jenuh atau sihat, dan pelbagai vitamin. Di antara nutrien ini, vitamin C adalah salah satu jenis vitamin yang sangat penting untuk kulit.

Kebaikan Vitamin C untuk Kulit

Beberapa faedah utama vitamin C untuk kulit adalah:

 • Mencegah kerosakan radikal bebas

  Vitamin C adalah sumber antioksidan yang baik. Bahan ini dapat mencegah dan melindungi kerosakan sel kulit dan tisu kerana terdedah kepada radikal bebas yang boleh menyebabkan penuaan awal kulit.

 • Menghasilkan kolagen

  Salah satu faedah utama vitamin C untuk kulit adalah ia menyokong pengeluaran kolagen. Kolagen adalah sejenis protein yang berperanan penting dalam memberikan keanjalan dan kelenturan kulit dan menyokong proses penyembuhan luka semula jadi kulit.

 • Melindungi kulit dari kerosakan cahaya matahari

  Beberapa kajian menunjukkan bahawa vitamin C, yang mempunyai sifat antioksidan dan anti-inflamasi, terbukti efektif dalam mencegah kerosakan dan mengurangi radang kulit yang disebabkan oleh paparan sinar matahari. Vitamin C juga dianggap dapat membantu mencegah pembentukan bintik-bintik gelap pada kulit.

 • Mengurangkan risiko barah kulit.

  Semakin tua seseorang, kulitnya akan lebih mudah rosak. Sekiranya terdapat faktor risiko lain, seperti kerap terkena sinar matahari dalam jangka panjang, maka kerosakan kulit boleh menyebabkan barah kulit.

Berdasarkan kajian kesihatan, diketahui bahawa kesan antioksidan dan anti-radang vitamin C juga baik untuk memperbaiki tisu kulit yang rosak. Kesan ini juga dianggap berperanan dalam mencegah barah kulit.

Kerana banyak faedah yang dapat diperoleh dari vitamin C untuk kulit, penting untuk mendapatkan nutrien ini setiap hari.

Petua Mendapatkan Kebaikan Vitamin C untuk Kulit

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan khasiat vitamin C untuk kulit:

Menggunakan krim dan serum vitamin C

Vitamin C baik untuk kulit dapat diperoleh dengan menggunakan krim atau vitamin C serum.

Hasil kajian menunjukkan bahawa penggunaan vitamin C pada kulit dapat mengurangi jumlah sel kulit yang terbakar dan mengurangi kemerahan pada kulit akibat sinaran UV dari sinar matahari. Produk penjagaan kulit yang mengandungi vitamin C juga terkenal baik untuk mengatasi kulit kering.

Pada dasarnya, krim atau serum vitamin C baik untuk mengekalkan kulit yang sihat. Walau bagaimanapun, serum vitamin C dianggap lebih berkesan daripada krim biasa atau pelembap kerana mempunyai kepekatan kandungan vitamin C yang lebih tinggi.

Mengambil pengambilan vitamin C

Selain rawatan dari luar, tubuh juga dapat memperoleh vitamin C dengan memakan makanan yang menjadi sumber vitamin C sebagai bentuk perawatan tubuh dari dalam.

Makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi vitamin C setiap hari. Beberapa jenis buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandung banyak vitamin C adalah jeruk, cabai, tomat, brokoli, jambu batu, dan mangga.

Walaupun penting untuk kesihatan, pengambilan vitamin C juga tidak berlebihan. Dos vitamin C yang disyorkan yang perlu dipenuhi berbeza dari orang ke orang, bergantung pada usia dan jantina.

Untuk lelaki remaja dan dewasa, 90 mg vitamin C diperlukan setiap hari. Sementara itu, wanita remaja dan dewasa memerlukan 75 mg vitamin C setiap hari. Wanita hamil dan menyusui memerlukan 80-100 mg vitamin C setiap hari.

Walaupun vitamin C baik untuk kulit dan badan, perhatikan pengambilan vitamin C maksimum agar tidak berlebihan. Pengambilan vitamin C lebih daripada 1,000 mg (dos maksimum vitamin C) setiap hari boleh menyebabkan sakit perut, cirit-birit, dan perut kembung.

Sekiranya anda merasa kekurangan vitamin C, anda boleh mendapatkan pengambilan nutrien ini dengan meningkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin C atau mengambil makanan tambahan vitamin C mengikut cadangan doktor.

Secara umum, kelebihan vitamin C untuk kulit jika diperoleh dari produk penjagaan kulit atau pengambilan pengambilan vitamin C cukup selamat, asalkan penggunaannya masih dalam had yang munasabah. Sekiranya anda ingin mencuba prosedur kosmetik, seperti suntikan vitamin C untuk kulit, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda.