Memahami Jenis dan Kandungan Vaksin dan Faedahnya

Vaksin adalah bahan atau sebatian yang berfungsi membentuk imuniti terhadap penyakit. Vaksin terdiri daripada banyak jenis dan ramuan, yang masing-masing dapat memberi anda perlindungan terhadap pelbagai penyakit berbahaya.

Vaksin mengandungi bakteria, toksin, atau virus yang dilemahkan atau dibunuh. Apabila dimasukkan ke dalam tubuh seseorang, vaksin akan merangsang sistem imun untuk menghasilkan antibodi. Proses pembentukan antibodi ini disebut imunisasi.

Apabila orang yang telah menerima vaksin terdedah kepada kuman yang menyebabkan penyakit sebenar di kemudian hari, tubuh mereka akan dengan cepat membentuk antibodi untuk melawan kuman ini.

Kepentingan Vaksin untuk Mencegah Penyakit

Setiap orang perlu diberi vaksin, terutama bayi dan kanak-kanak kerana mereka mempunyai sistem imun yang lemah dan berkembang.

Namun, selain bayi dan kanak-kanak, orang dewasa juga perlu diberi vaksin. Orang dewasa disarankan untuk mendapatkan vaksin jika mereka mempunyai keadaan atau faktor risiko tertentu, seperti:

  • berusia
  • Adakah mengandung atau menyusu
  • Penyakit kronik, seperti asma, diabetes, dan penyakit jantung
  • Sistem imun yang lemah, misalnya disebabkan oleh kemoterapi, sejarah pembedahan pemindahan organ, atau menderita jangkitan HIV
  • Tidak pernah mendapat imunisasi wajib sebelum ini
  • Bekerja di tempat di mana terdapat risiko tinggi untuk menyebarkan jangkitan, seperti hospital atau makmal klinikal

Kenali Pelbagai Jenis Vaksin

Berikut adalah jenis vaksin berdasarkan kandungan yang terdapat di dalamnya:

1. Vaksin mati

Vaksin yang tidak aktif atau juga disebut vaksin yang tidak aktif adalah jenis vaksin yang mengandungi virus atau bakteria yang telah terbunuh akibat panas, radiasi, atau bahan kimia. Proses ini menjadikan virus atau kuman tetap utuh, tetapi tidak dapat membiak dan menyebabkan penyakit di dalam badan.

Oleh itu, anda akan mendapat kekebalan terhadap penyakit apabila anda mendapat vaksin jenis ini tanpa risiko dijangkiti kuman atau virus yang terdapat dalam vaksin.

Namun, vaksin yang tidak aktif cenderung menghasilkan tindak balas imun yang lebih lemah, jika dibandingkan dengan vaksin hidup. Ini menjadikan pemberian vaksin mati perlu diberikan berulang kali atau penggalak.

Beberapa contoh vaksin yang diklasifikasikan sebagai vaksin tidak aktif adalah vaksin polio, vaksin DPT, dan vaksin selesema.

2. Vaksin hidup

Tidak seperti vaksin yang mati, virus atau bakteria yang terkandung dalam vaksin hidup tidak dibunuh, tetapi dilemahkan. Virus atau bakteria tidak akan menyebabkan penyakit, tetapi dapat membiak, sehingga merangsang tubuh untuk bereaksi terhadap sistem imun.

Vaksin hidup ini dapat memberikan imuniti dan perlindungan seumur hidup yang lebih kuat walaupun hanya diberikan sekali atau dua kali. Walau bagaimanapun, vaksin ini tidak dapat diberikan kepada orang dengan sistem imun yang lemah, seperti orang dengan HIV / AIDS atau orang yang menjalani kemoterapi.

Sebelum diberikan, vaksin hidup perlu disimpan di dalam peti sejuk khas untuk memastikan virus atau bakteria masih hidup. Suhu yang tidak sesuai akan mempengaruhi kualiti vaksin, sehingga kekebalan yang terbentuk tidak optimum. Contoh vaksin hidup adalah vaksin MMR, vaksin BCG, vaksin cacar air, dan vaksin rotavirus.

3. Vaksin toksoid

Beberapa jenis bakteria dapat menghasilkan toksin yang boleh memberi kesan berbahaya kepada tubuh. Vaksin toksoid berfungsi untuk mengatasi kesan toksik bakteria ini.

Vaksin ini dibuat dari racun bakteria yang diproses khas agar tidak membahayakan tubuh, tetapi mampu merangsang badan untuk membentuk kekebalan terhadap toksin yang dihasilkan oleh bakteria ini. Contoh vaksin toksoid adalah: toksoid tetanus dan vaksin difteria.

4. Vaksin biosintetik

Jenis vaksin ini mengandungi antigen yang dihasilkan khas, sehingga menyerupai struktur virus atau bakteria.

Vaksin biosintetik mampu memberikan imuniti yang kuat terhadap virus atau bakteria tertentu dan dapat digunakan oleh orang dengan gangguan sistem imun atau penyakit kronik. Contoh vaksin jenis ini adalah vaksin Hib dan vaksin mRNA.

Agar dapat berfungsi dengan berkesan dan tahan lebih lama, beberapa vaksin mengandungi bahan lain, seperti thiomersal atau merkuri sebagai pengawet vaksin, albumin serum, formalin, gelatin, dan antibiotik.

Vaksin pada dasarnya adalah usaha yang mudah dan berkesan untuk mencegah anda dan keluarga anda daripada risiko penyakit yang menyebabkan banyak kematian. Oleh itu, mendapatkan vaksin seperti yang disyorkan adalah sangat mustahak untuk dilakukan.

Namun, penting untuk diingat, anda masih perlu mengambil langkah pencegahan lain, seperti gaya hidup sihat dan protokol kesihatan, agar tetap terlindung dari penyakit yang dapat dicegah dari vaksin. Jangan merasa selamat sepenuhnya setelah mendapat vaksin. Kesan ini dipanggil kesan Peltzman.

Setiap orang mempunyai jadual vaksinasi yang berbeza, bergantung pada usia, jenis vaksin, keadaan kesihatan, dan sejarah vaksinasi sebelumnya. Vaksinasi masih boleh diberikan pada bulan Ramadhan dan ini tidak membatalkan puasa.

Sekiranya anda atau keluarga anda melewatkan dos atau sama sekali tidak menerima vaksin yang disyorkan, anda boleh berjumpa dengan doktor anda untuk menentukan jadual vaksin dan jenis vaksin yang anda perlukan.