Croup - Gejala, sebab dan rawatan

Croup adalah penyakit pernafasan pada kanak-kanak yang umumnya disebabkan oleh jangkitan virus. Kanak-kanak yang menderita croup biasanya pengalaman simptom khas, iaitu batuk dengan kuat seperti menyalak.

Jangkitan dalam keadaan ini menyebabkan pembengkakan saluran udara atas, mulai dari laring (saluran pernafasan selepas rongga mulut), trakea (saluran angin), hingga bronkus (cabang-cabang trakea yang menuju ke paru-paru).

Pembengkakan ini menyempitkan saluran udara dan menyebabkan gejala ciri croup. Croup boleh berjangkit, terutamanya dalam beberapa hari pertama sejak anak anda mengalami croup, atau selama anak anda demam.

Punca Croup

Berdasarkan penyebabnya, croup dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu:

kumpulan virus

kumpulan virus Ini adalah jenis croup yang paling biasa. Secara amnya, jenis croup ini disebabkan oleh virus parainfluenza. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis virus yang juga boleh menyebabkan kumpulan virus, itu dia adenovirus, virus sinsitial respiratori (RSV), dan virus campak.

kumpulan virus boleh disebarkan melalui percikan air liur apabila orang yang dijangkiti batuk atau bersin. Virus yang menyebabkan croup juga boleh melekat pada objek yang disimbah oleh air liur orang yang dijangkiti.

Kanak-kanak boleh dijangkiti croup sekiranya menyentuh mulut, mata, atau hidung tanpa mencuci tangan setelah menyentuh barang yang tercemar.

Kekejangan spasmodik

Kekejangan spasmodik adalah sejenis kumpulan yang disebabkan oleh alahan atau asid perut yang naik ke saluran esofagus dan pernafasan.

Kekejangan spasmodik Ia berlaku secara tiba-tiba dan biasanya berlaku di tengah malam. Anak mungkin bangun dengan sesak nafas, tetapi tidak demam. Jenis kumpulan ini juga mempunyai risiko berulang.

Walaupun sangat jarang berlaku, croup juga disebabkan oleh jangkitan bakteria atau bahan kimia yang mengganggu saluran pernafasan. Croup kerana jangkitan bakteria boleh menyebabkan gejala yang lebih teruk daripada croup kerana jangkitan virus.

Faktor risiko kumpulan

Croup berlaku pada kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak dalam lingkungan umur 3 bulan hingga 5 tahun. Di samping itu, kanak-kanak lelaki juga cenderung mendapat croup lebih kerap daripada kanak-kanak perempuan.

Gejala Croup

Gejala croup biasanya berlangsung selama 3-5 hari. Berikut adalah gejala yang sering muncul pada kanak-kanak dengan croup:

 • Batuk keras seperti menyalak, biasanya lebih teruk pada waktu malam
 • Stridor (bunyi nafas kasar)
 • Serak
 • Susah bernafas

Gejala lain juga mungkin muncul bergantung pada jenis croup yang dialami. Penjelasannya adalah seperti berikut:

kumpulan virus

Gejala lain yang sering muncul pada kanak-kanak dengan kumpulan virus demam dan selsema. kumpulan virus Mereka biasanya ringan dan tidak menyebabkan masalah pernafasan yang serius, seperti sesak nafas. Walau bagaimanapun, gejala boleh menjadi lebih teruk jika tidak segera diubati.

Kekejangan spasmodik

Kanak-kanak yang mengalami kumpulan spasmodik boleh kelihatan baik-baik saja. Namun, pada tengah malam akan ada gejala suara serak dan suara nafas kasar. Gejala ini biasanya akan bertambah dalam beberapa jam jika anak dibawa ke kawasan terbuka dengan udara segar, tetapi dapat muncul selama beberapa malam berturut-turut.

Bila hendak berjumpa doktor

Tanyakan kepada doktor jika anak anda mempunyai simptom di atas, terutamanya jika gejala bertambah buruk, disertai demam tinggi, atau tidak membaik dalam masa 2 hari. Pemeriksaan awal diperlukan untuk mengelakkan keadaan bertambah buruk.

Dalam beberapa kes, croup boleh menyebabkan pembengkakan saluran udara yang teruk, yang menyebabkan sesak nafas yang teruk. Keadaan ini boleh membahayakan kanak-kanak. Oleh itu, segeralah bawa anak ke ER jika terdapat gejala berikut:

 • Bunyi bernada tinggi seperti bersiul ketika menghirup atau menghembus nafas
 • Kesukaran menelan
 • Air liur berlebihan
 • Lebih gelisah atau cerewet
 • Nampak letih atau mengantuk
 • Kulit di sekitar mulut, hidung, dan kuku kelihatan biru

Diagnosis Croup

Untuk mendiagnosis croup, pada mulanya doktor akan bertanya apa simptom yang dialami dan apakah anak itu mempunyai hubungan langsung dengan seseorang yang mengalami batuk atau selsema dalam beberapa hari terakhir.

Selepas itu, doktor akan memerhatikan pernafasan anak, memeriksa tekak, dan mendengar bunyi nafas di dada menggunakan stetoskop.

Sekiranya gejala croup teruk dan tidak biasa, doktor akan melakukan pemeriksaan sinar-X untuk mengesan kemungkinan penyakit saluran pernafasan yang lebih serius.

Rawatan Croup

Rawatan untuk croup dilakukan untuk merawat jangkitan, melegakan gejala, dan mencegah penularan penyakit. Rawatan yang diberikan akan disesuaikan dengan keparahan gejala.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk merawat croup:

Penjagaan diri di rumah

Kekacauan yang hanya menyebabkan gejala ringan dapat dirawat dengan rawatan diri di rumah. Penjagaan diri yang boleh dilakukan merangkumi:

 • Pastikan anak sentiasa merasa selesa dan tenang, kerana menangis dapat memperburuk keadaan saluran pernafasan
 • Posisikan anak dalam posisi duduk tegak di pangkuan atau di tempat duduk balita, sehingga anak dapat bernafas dengan lebih mudah
 • Penuhi pengambilan cecair dengan memberi susu ibu, untuk anak yang masih menyusu, atau air, sup, dan buah, untuk anak yang lebih tua
 • Memastikan kanak-kanak mendapat lebih banyak rehat
 • Jangan berikan ubat batuk dan selsema di luar kaunter, kerana ia tidak akan membantu menyembuhkan sakit kepala
 • Beri pelembap dan memastikan bilik kanak-kanak mempunyai udara segar dan bersih
 • Bebaskan rumah dari asap rokok dan habuk terbang
 • Rehat atau tidur di dekat anak supaya keadaannya sentiasa dipantau dan dapat mengambil tindakan dengan cepat sekiranya gejala bertambah buruk
 • Berikan ubat penurun demam, seperti parasetamol, jika anak itu demam

Rawatan oleh doktor

Sekiranya gejala croup bertambah buruk atau tidak bertambah baik dalam masa 2 hari, berjumpa doktor. Untuk mengatasinya, doktor akan menetapkan ubat ubat kortikosteroid, seperti dexamethasone, untuk melegakan pembengkakan pada saluran pernafasan. Sekiranya croup disyaki disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor akan menetapkan antibiotik.

Sekiranya sesak nafas, anak mungkin diberi ubat tambahan melalui nebulizer untuk memudahkan pernafasannya. Doktor juga boleh mempertimbangkan untuk dimasukkan ke hospital sekiranya gejala anak anda teruk dan memerlukan pemantauan yang kerap. Semasa berada di hospital, sentiasa menemani anak dan pastikan anak tetap selesa dan tenang.

Komplikasi Croup

Walaupun jarang berlaku, croup boleh menyebabkan komplikasi seperti:

 • Sesak nafas yang teruk, yang ditandai oleh anak yang perlu melakukan usaha ekstra untuk menarik nafas, seperti mengangkat dada, mengangkat dagu, dan dinding perut kelihatan seperti ditarik ke dalam
 • Kegagalan pernafasan
 • Jangkitan baru yang muncul (jangkitan sekunder), seperti radang paru-paru atau trakeitis bakteria
 • Jangkitan telinga tengah
 • Limfadenitis

Pencegahan Croup

Umumnya, croup disebabkan oleh virus yang menyebabkan influenza, jadi langkah pencegahannya sama dengan mencegah influenza, yaitu:

 • Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan sabun dan air mengalir
 • Ajar anak-anak untuk selalu mencuci tangan sebelum dan selepas menyentuh mulut, hidung atau mata mereka
 • Menjauhkan anak dari orang yang sakit
 • Ajar anak menutup mulut ketika bersin atau batuk

Beberapa kes croup yang teruk juga boleh disebabkan oleh virus campak. Untuk mencegahnya, kanak-kanak boleh diberi vaksin campak.