Khasiat Asid Kojik, Bahan Utama untuk Memutihkan Kulit

Manfaat asid kojik yang paling terkenal adalah menjadikan kulit bercahaya putih dan bebas dari bintik hitam, seperti yang diimpikan oleh kebanyakan orang, terutama wanita. Walaupun begitu, asid kojik juga boleh menyebabkan kesan sampingan pada sesetengah orang.

Sebelum digunakan sebagai pemutih kulit, asid kojik hanya dikenal sebagai produk sampingan dari proses penapaian dalam pengeluaran minuman beralkohol, seperti sake dan anggur.

Namun, sejak tahun 1989, asid kojik telah diproses dari pelbagai cendawan menjadi produk untuk memutihkan atau mencerahkan kulit, seperti serum, krim, topeng muka, pembersih wajah, dan sabun.

Bagaimana Asid Kojic Berfungsi dan Manfaat

Faktor yang menentukan warna kulit seseorang adalah jumlah melanin yang dihasilkan oleh sel kulit, yang disebut melanosit. Setiap orang boleh menghasilkan jumlah melanin yang berbeza. Ini bergantung pada gen, jumlah pendedahan cahaya matahari, dan jenis penjagaan kulit yang dilakukan seseorang.

Secara genetik, misalnya, melanosit pada orang berkulit putih umumnya hanya menghasilkan sedikit melanin. Sebaliknya, orang berkulit gelap cenderung menghasilkan lebih banyak melanin.

Oleh itu, penyelidikan mendapati bahawa asid kojik dapat menghambat dan mencegah pembentukan tirosin, asid amino yang diperlukan untuk menghasilkan pigmen melanin. Itulah sebabnya asid kojik boleh berkesan untuk mencerahkan kulit.

Kerana kemampuan ini, terdapat beberapa kelebihan asid kojik yang dapat diperoleh dari produk kecantikan, iaitu:

1. Menghilangkan tanda-tanda hiperpigmentasi

Manfaat utama asid kojik ialah ia memberikan kesan pencerahan pada kulit sambil menghilangkan tanda-tanda hiperpigmentasi dan warna kulit yang tidak rata, seperti bintik-bintik usia, lingkaran hitam di bawah mata, bintik-bintik gelap pada kulit, dan kegelapan parut dan bekas jerawat.

Untuk hasil yang optimum dan cepat, produk penjagaan kulit yang mengandungi asid kojic biasanya juga mengandungi asid glikolik untuk meringankan warna kulit akibat hiperpigmentasi.

2. Mengatasi melasma

Asid Kojic juga dapat membantu merawat tompok gelap yang lebih besar pada kulit, seperti melasma. Biasanya, melasma berlaku pada wajah atau kawasan badan yang sering terdedah kepada cahaya matahari.

Untuk mengatasi kegelapan kulit yang disebabkan oleh keadaan melasma, formula yang paling berkesan untuk produk penjagaan kulit adalah gabungan asid kojik dengan hidrokuinon dan tretinoin.

3. Mengatasi jerawat

Tidak hanya memberi kesan mencerahkan kulit, asid kojik juga dapat digunakan sebagai ubat jerawat yang kuat. Ini kerana asid kojik mempunyai sifat antimikroba yang dapat membantu melawan beberapa jenis bakteria yang biasa menyebabkan jerawat.

4. Mengatasi jangkitan kulat

Asid Kojic juga mempunyai sifat antijamur. Malah, beberapa produk antijamur juga menggunakan asid kojik untuk meningkatkan keberkesanannya. Sekiranya digunakan secara berkala, asid kojik dapat digunakan untuk merawat jangkitan kulat pada kulit, seperti kandidiasis atau kurap.

Hasil penggunaan asid kojik bergantung kepada kepekatan bahan aktif dalam produk. Secara amnya, hasilnya akan dapat dilihat mulai dari 2 minggu pertama, tetapi dapat lebih cepat jika asid kojic digabungkan dengan bahan aktif lain.

Petua Selamat untuk Mendapat Manfaat Asid Kojic

Secara amnya, produk yang mengandungi 1% asid kojik dianggap selamat untuk digunakan. Walaupun begitu, terdapat beberapa petua lain agar faedah asid kojik dapat diperoleh secara optimum dan selamat. Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Pakai pelindung matahari dan pelindung muka, seperti topi atau payung, sebelum keluar kerana asid kojik dapat menjadikan kulit anda lebih sensitif terhadap cahaya matahari.
  • Elakkan menggunakan asid kojik pada kawasan kulit yang rosak atau mengalami luka terbuka.
  • Perhatikan penggunaan dan tarikh luput produk, serta bahan lain yang terkandung di dalamnya.
  • Pilih produk yang berlabel hypoallergenic, bukan komedogenik, dan tidak menyebabkan kepekaan terhadap cahaya (tidak beracun foto).

Bagi sesetengah orang, terutama yang mempunyai kulit sensitif, krim yang mengandungi asid kojic boleh menyebabkan dermatitis kontak, yang merupakan kerengsaan atau reaksi alergi. Keadaan ini dicirikan oleh beberapa gejala, seperti kulit gatal, kerengsaan, kemerahan, ruam, bengkak, dan sakit.

Sekiranya anda mengalami simptom-simptom ini, hentikan penggunaan krim dengan segera dan dapatkan nasihat doktor kulit. Namun, lebih baik jika anda berjumpa dengan pakar dermatologi sebelum menggunakan produk asid kojic sebagai penjagaan kulit anda.