Torsi Testis - Gejala, sebab dan rawatan

Kilasan testis adalah keadaan ketika testis atau testis berpusing, menyebabkan kesakitan teruk pada testis secara tiba-tiba. Kilasan testis boleh dialami oleh lelaki pada usia berapa pun, tetapi kebanyakannya berlaku diumur 12-16 tahun.

Torsi testis adalah keadaan kecemasan yang mesti dirawat dengan segera. Jika tidak, keadaan ini akan menyebabkan kerosakan pada testis kerana tidak mendapat aliran darah. Ini berlaku kerana saluran darah yang menuju ke testis dipintal dan dicubit.

Gejala Torsi Testis

Gejala utama kilasan testis adalah kesakitan testis. Kesakitan berlaku secara tiba-tiba dan terasa hebat di satu testis atau testis. Kesakitan yang teruk ini disertai dengan pembengkakan skrotum (skrotum). Semasa berdebar, kedudukan testis terasa tidak normal atau lebih tinggi daripada biasa.

Kesakitan yang teruk di testis disertai dengan gejala lain seperti:

 • Sakit ketika membuang air kecil
 • Sakit perut
 • Pening dan muntah
 • Pening
 • Demam

Bila hendak berjumpa doktor

Segera berjumpa doktor atau jabatan kecemasan (IGD) di hospital jika anda merasa sakit teruk dan tiba-tiba di salah satu buah zakar.

Punca Torsi Testis

Punca sebenar kilasan testis masih belum jelas. Walaupun begitu, terdapat sejumlah faktor yang dianggap membuat lelaki lebih berisiko mengalami kilasan testis, iaitu:

 • Berumur antara 12-16 tahun.
 • Telah mengalami kilasan testis.
 • Mempunyai bapa atau saudara kandung yang mengalami kilasan testis.
 • Pernah mengalami kecederaan pada bahagian kemaluan, misalnya kerana kemalangan atau ketika bersukan.

Diagnosis Torsi Testis

Untuk mengesan kilasan testis, doktor akan memeriksa testis dan kantungnya. Doktor juga akan memeriksa refleks pada testis dengan mencubit paha dalam. Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan lanjut dalam bentuk:

 • Ultrasound testis, untuk memeriksa aliran darah di sekitar testis.
 • Uji air kencing, untuk memeriksa sama ada terdapat jangkitan atau tidak.

Rawatan Ketegangan Testis

Untuk merawat kilasan testis, pakar urologi akan melakukan pembedahan. Operasi dilakukan setelah pesakit berada di bawah anestesia umum dan tidak sedarkan diri. Semasa pembedahan, doktor akan membuat sayatan di skrotum dan meletakkan semula testis yang berpintal. Nama operasi ini ialah orchiopexy.

Sekiranya tidak dirawat dengan cepat, tisu testis akan mati dalam masa 6 jam. Doktor akan melakukan tindakan membuang testis, jika ini berlaku.

Selepas operasi, pesakit boleh diberi ubat untuk membantu tempoh pemulihan. Ubat-ubatan tersebut termasuk:

 • Pelega kesakitan
 • Ubat untuk merawat loya dan muntah

Komplikasi Torsi Testis

Sekiranya tidak dirawat dengan cepat, kilasan testis boleh menyebabkan kerosakan pada kematian tisu testis. Kerosakan ini akan menyebabkan penurunan fungsi testis, termasuk penurunan pengeluaran sperma. Sekiranya ini berlaku pada kedua buah zakar, penghidapnya boleh menjadi tidak subur.

Pencegahan Ketegangan Testis

Sekiranya seseorang menderita kilasan testis, langkah pencegahan terbaik yang boleh dilakukan agar keadaan ini tidak berulang adalah menjalani pembedahan. Operasi ini dilakukan dengan mengikat testis ke dinding dalam testis, untuk mengekalkan kedudukan testis agar tidak berpusing lagi.