Teknik Relaksasi Ringkas untuk Menghilangkan Tekanan

Relaksasi boleh menjadi salah satu cara untuk mengatasi tekanan. Kaedah ini boleh anda lakukan dengan mudah di rumah dan tidak memerlukan yang mahal. Bukan hanya itu, relaksasi juga dapat mencegah pelbagai masalah kesihatan yang disebabkan oleh tekanan.

Tekanan yang berpanjangan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan fizikal dan mental jika tidak diuruskan dengan baik. Keadaan ini boleh mencetuskan berlakunya pelbagai penyakit, seperti sakit kepala, kegelisahan, hingga kemurungan. Oleh itu, sangat mustahak untuk mengawal tekanan dan salah satunya adalah bersantai.

Teknik Pelbagai Ketenangan untuk Menguruskan Tekanan                      

Relaksasi dapat dilakukan dengan beberapa cara. Berikut adalah beberapa teknik relaksasi yang boleh anda cuba:

Latihan pernafasan

Teknik relaksasi ini dilakukan dengan menarik nafas panjang dan dalam, kemudian menghembuskan nafas melalui hidung atau mulut dengan perlahan. Lakukan berulang kali sehingga anda merasa tenang dan lebih santai. Anda juga boleh melakukannya dengan mata tertutup.

Teknik pernafasan ini dapat dilakukan kapan dan di mana sahaja, baik dalam keadaan berdiri, duduk, atau berbaring di tempat tidur. Walau bagaimanapun, pastikan anda melakukannya dalam keadaan yang paling selesa.

Meditasi

Selain latihan pernafasan, anda juga boleh melakukan meditasi sebagai kaedah relaksasi untuk menghilangkan tekanan atau kegelisahan. Anda boleh memulakan meditasi dengan duduk di lantai dan melipat kaki anda.

Tutup mata, rileks, dan cuba fokus pada sesuatu, misalnya dengan membayangkan gambar, memikirkan perkataan, atau mendengar nafas anda sendiri.

Satu kajian menunjukkan bahawa meditasi yang dilakukan secara berkala sekurang-kurangnya lima minit setiap hari, dapat merangsang bahagian otak yang mengawal tekanan dan kegelisahan.

Terapi muzik

Muzik telah terkenal selama ribuan tahun sebagai bentuk seni yang mempunyai sifat penyembuhan. Setiap jenis muzik umumnya mempunyai kesan yang berbeza untuk setiap pendengar, bergantung pada selera mereka atau jenis muzik yang mereka sukai.

Penyelidikan menunjukkan bahawa muzik dapat menghilangkan kegelisahan, meningkatkan mood, memperlambat degupan jantung, dan mengurangkan tekanan darah. Anda juga boleh melakukan aktiviti bersantai sambil mendengar muzik.

Yoga

Penyelidikan menunjukkan bahawa gabungan latihan pernafasan dan peregangan otot dalam yoga dapat membuat anda merasa lebih baik mood lebih baik. Satu lagi kesan positif yoga sebagai teknik relaksasi minda ialah mengurangkan kegelisahan dan membuat anda merasa lebih tenang dan bahagia.

Penyakit Disebabkan oleh Tekanan

Sebelumnya telah dijelaskan bahawa tekanan yang tidak terkawal dapat memicu munculnya pelbagai penyakit atau bahkan memperburuk masalah kesihatan yang sedang diderita. Berikut adalah beberapa penyakit yang boleh timbul atau dipengaruhi oleh tekanan:

1. Sakit kepala

Tekanan adalah pencetus yang paling biasa untuk pelbagai jenis sakit kepala, sama ada sakit kepala ketegangan, migrain, atau sakit kepala kelompok. Tekanan juga diketahui menjadikan sakit kepala bertambah teruk.

Untuk mengatasi tekanan kepala, anda boleh mengambil langkah mudah dengan teknik relaksasi di atas. Selain itu, menguruskan tekanan dengan baik juga dapat mencegah sakit kepala berulang.

2. Dkemurungan

Tekanan yang tidak terkawal dan berpanjangan boleh membuat anda tertekan dan lama-kelamaan boleh mencetuskan kemurungan. Sekiranya anda merasa putus asa, tidak stabil secara emosional, badan anda merasa letih dan lesu, dan anda tidak mempunyai selera makan, mungkin anda tertekan.

Sekiranya pelbagai teknik relaksasi di atas tidak dapat meredakan gejala kemurungan yang anda alami, cubalah berjumpa dengan keadaan anda dengan psikologi atau psikiatri.

3. Sakit hati

Tekanan juga dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami tekanan darah tinggi dan masalah jantung. Tekanan teruk yang berlaku secara tiba-tiba dan mempunyai kesan emosi juga boleh mencetuskan serangan jantung.

Ini berlaku kerana ketika tertekan, jantung berdegup lebih cepat dan aliran darah meningkat. Tahap tekanan tinggi bahkan boleh mencetuskan gaya hidup yang tidak sihat, seperti makan berlebihan, pengambilan minuman beralkohol, dan tabiat merokok, yang seterusnya meningkatkan risiko penyakit jantung.

4. penuaan pramatang

Gaya hidup yang tertekan boleh mencetuskan tindak balas keradangan di dalam badan dan mengganggu corak tidur. Selain itu, hormon stres dan keradangan juga dapat memicu munculnya tanda-tanda penuaan pramatang.

5. Kencing Manis

Orang yang menghidap diabetes jenis 2 perlu berwaspada ketika mengalami tekanan. Tekanan yang berpanjangan boleh mencetuskan peningkatan kadar gula dalam darah. Tekanan juga dapat membuat penderita diabetes tidak memperhatikan diet yang mereka makan, sehingga memicu peningkatan gula darah.

Tekanan boleh dialami oleh sesiapa sahaja dan berlaku pada bila-bila masa. Dengan melakukan relaksasi secara berkala sekurang-kurangnya 15 minit setiap hari, anda dapat mengawal atau mencegah tekanan sebelum memberi kesan lebih lanjut kepada kesihatan anda.

Sekiranya tekanan yang anda alami tidak reda setelah melakukan pelbagai kaedah relaksasi di atas atau anda mengalami simptom kemurungan atau masalah kesihatan lain yang disebabkan oleh tekanan, jangan ragu untuk berjumpa dengan psikiatri atau psikologi supaya rawatan yang sesuai dapat dijalankan.