Perut Kembung Bukan Sekadar Mimpi, Berikut adalah 5 Latihan Mengecilkan Perut

Perut kelihatan rata dan tidak buncit adalah impian banyak orang. Untuk mendapatkannya, terdapat beberapa latihan untuk mengecilkan perut yang boleh dilakukan. Namun, anda masih perlu berhati-hati ketika melakukannya agar tidak menyebabkan kecederaan.

Deposit lemak di kawasan perut tidak datang tanpa sebab. Bukan hanya menjadikan anda kelihatan kurang menarik, lemak perut yang berlebihan juga dapat mengundang pelbagai masalah kesihatan, seperti diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

Pelbagai Gimnastik Susut Perut

Untuk mengurangkan simpanan lemak, anda digalakkan untuk menyesuaikan diet anda, memenuhi keperluan cairan tubuh, tidur yang cukup, dan menguruskan tekanan. Di samping itu, anda juga boleh mencuba senaman untuk mengecilkan perut supaya perut anda rata.

Berikut adalah pergerakan yang berkesan dalam membakar lemak perut:

1. papan sisi

Papan adalah pergerakan gimnastik untuk mengecilkan pinggang dan perut. Salah satu variasinya adalah pergerakan papan sisi.

Langkah ini agak mudah dilakukan. Mulakan pergerakan dengan berbaring di sebelah anda dan siku dibengkokkan. Seterusnya, angkat pinggul sehingga badan dan kaki anda selari dan lurus, dengan siku dan kaki anda menyokong. Tahan sekurang-kurangnya 10 saat.

Turunkan badan anda dan kembali ke kedudukan permulaan. Rehat selama 10 saat dan angkat badan ke belakang. Ulangi pergerakan ini 3-5 kali.

2. Seretan buaya

Untuk melakukan langkah ini, anda memerlukan banyak ruang untuk bergerak dan sesuatu yang memudahkan anda meluncur melintasi lantai, seperti tuala.

Mulakan pergerakan dengan kedudukan tolakan, dengan jari kaki terletak di tuala. Seterusnya, bergerak ke hadapan menggunakan tangan atau siku sambil menyeret badan anda 10-18 meter.

Pastikan badan dan kaki anda berada dalam kedudukan lurus. Rehat sebentar dan ulangi pergerakannya beberapa kali.

3. Kejadian basikal

Pergerakan gimnastik ini dilakukan dengan berbaring di atas tikar atau tikar. Letakkan tangan anda di belakang kepala dan angkat lutut kiri anda di depan dada sambil mengangkat bahu dan membawa siku kanan ke arah lutut kiri anda.

Teruskan dengan bahagian belakang seolah-olah anda mengayuh basikal. Ulangi pergerakan 10-15 kali setiap set dan lakukan sekurang-kurangnya 1-3 set.

4. Kaki pike pepenjuru

Untuk melakukan latihan mengecilkan perut ini, berbaring dengan kaki anda diangkat dan kaki diluruskan. Seterusnya, putar pinggul anda sedikit ke kiri sehingga kaki anda berada pada sudut.

Letakkan tangan kiri anda di belakang kepala anda dan panjangkan tangan kanan anda ke sisi dengan telapak tangan menghadap ke bawah.

Angkat bahu dan punggung anda sedikit sambil mengekalkan kaki dan pinggul anda pada kedudukannya. Turunkan punggung dengan perlahan dan ulangi pergerakan ini 10-15 kali. Lakukan juga di bahagian kanan badan.

5. Tempat duduk

Tempat duduk adalah pergerakan yang dapat mengetatkan otot perut dan tentunya mengecilkan perut. Langkah ini sangat mudah dilakukan. Mulakan pergerakan dengan berbaring di belakang dan lutut dibengkokkan, dengan kedua tangan di belakang kepala anda.

Seterusnya, angkat badan ke hadapan seolah-olah mencium lutut, kemudian turunkan badan dengan perlahan. Ulangi sekurang-kurangnya 5-10 kali.

Memiliki perut yang rata bukanlah impian. Dengan kerap melakukan sukan dan pelbagai gerakan gimnastik untuk mengecilkan perut atas, lemak berlebihan di perut dapat dikurangkan. Untuk hasil yang optimum, anda juga perlu menjalani gaya hidup sihat.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan tertentu yang membatasi pergerakan anda, berjumpa doktor terlebih dahulu. Doktor dapat menentukan jenis senaman atau senaman untuk mengecilkan perut yang sesuai dengan keadaan anda.