Ketahui Kebaikan Menghubungkan Daun Hidup untuk Kesihatan

Daun seumur hidup, juga dikenal sebagai daun dewa, dipercayai mempunyai banyak manfaat kesihatan. Tumbuhan dengan nama Latin Gynura berlaku Ia berkembang dengan pesat di negara-negara Asia Tenggara, seperti Malaysia dan Thailand, termasuk di Indonesia.

Beberapa kajian melaporkan bahawa ekstrak daun yang berlanjutan mengandungi pelbagai bahan aktif kimia yang baik untuk kesihatan, seperti saponin, tanin, terpenoid, flavonoid, kaempferol-3-O-rutinoside, kaempferol, astragalin, dan rutin.

Antioksidan yang terkandung dalam daun sepanjang hayat dapat melawan radikal bebas dalam tubuh yang dapat merosakkan sel dan menyebabkan barah. Selain itu, daun ini juga dipercayai digunakan untuk mengubati penyakit jantung dan diabetes.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat daun kehidupan yang berterusan untuk kesihatan, lihat keterangan berikut.

Kebaikan Menghubungkan Daun Hidup

Terdapat beberapa faedah daun yang dapat bertahan hidup untuk kesihatan yang telah dikaji, iaitu:

1. Melegakan keradangan

Kandungan etanol, steroid, flavonoid, dan kaempferol dalam ekstrak daun hayat yang berterusan mempunyai sifat anti-radang dan antivirus. Oleh itu, tumbuhan ini dipercayai dapat meredakan keradangan, seperti rematik, dan penyakit tertentu yang disebabkan oleh virus.

2. Membantu melawan barah

Tumbuhan ini telah lama digunakan sebagai rawatan tradisional untuk barah darah, barah rahim, dan barah payudara. Ekstrak dari daun sepanjang hayat menunjukkan aktiviti yang dapat mencegah pertumbuhan dan pembelahan sel barah, dan dapat membunuh sel-sel ini. Dengan cara itu, penyebaran barah ke organ lain dapat dicegah.

Walaupun begitu, penyelidikan ini masih terbatas pada ujian makmal, oleh itu kajian lebih lanjut diperlukan mengenai keberkesanan daun sepanjang hayat dalam rawatan barah pada manusia.

3. Mengatasi diabetes dan kemandulan

Beberapa kajian melaporkan bahawa ekstrak daun seumur hidup dapat menurunkan kadar gula dalam darah. Selain itu, daun ini juga dilaporkan dapat mengatasi masalah kemandulan akibat diabetes dengan meningkatkan jumlah, pergerakan, dan kualiti sperma, dan mengurangi peratusan sperma mati.

4. Mengatasi gangguan pencernaan

Kecederaan pada perut dan usus yang boleh menyebabkan pendarahan di saluran gastrointestinal juga dipercayai dapat melegakan dengan ekstrak daun kehidupan yang berterusan. Selain itu, ekstrak daun ini nampaknya dapat mencegah ulser gastrik terbentuk dan melindungi lapisan perut.

5. Mengatasi tekanan darah tinggi dan melindungi jantung

Beberapa kajian melaporkan bahawa daun sepanjang hayat dapat mengatasi tekanan darah tinggi (hipertensi) dengan mencegah aktiviti enzim penukaran angiotensin (ACE), yang merupakan enzim yang mengatur tekanan darah dan melebarkan saluran darah. Dengan tekanan darah tinggi diselesaikan, risiko penyakit jantung juga dapat dikurangkan.

6. Melawan kuman yang menyebabkan jangkitan

Kegunaan ekstrak daun sepanjang hayat dalam mengatasi kuman penyakit telah banyak dikaji. Daun ini dilaporkan dapat mencegah pembiakan Plasmodium penyebab malaria.

Bukan itu sahaja, daun sepanjang hayat juga dapat menghalang aktiviti virus yang menyebabkan herpes simplex; bakteria penyebab jangkitan, seperti Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa, Vibrio cholerae, dan Salmonella typhi; dan kulat yang menyebabkan kurap, seperti Candida albicans dan Aspergillus niger.

7. Mencegah penyakit buah pinggang

Satu kajian melaporkan bahawa ekstrak daun seumur hidup dapat menghalang pembelahan sel dan sintesis DNA yang dapat menyebabkan gangguan buah pinggang.

Walau bagaimanapun, semua kajian ini masih sangat terhad. Kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk menentukan faedah kesihatan daun, keberkesanannya dalam mencegah atau merawat penyakit, serta dos dan keselamatannya ketika digunakan sebagai ubat herba.

Cara Memakan Kehidupan Menghubungkan Daun

Daun sepanjang hayat boleh dimakan dengan pelbagai cara. Anda boleh memakannya mentah sebagai salad atau memprosesnya menjadi lauk. Anda juga boleh minum rebusan daun kehidupan, seperti minum teh dengan merebus beberapa daun dan minum air rebusan.

Sekiranya anda ingin mengambil daun hayat dalam bentuk makanan tambahan, pastikan ada nombor permit pengedaran yang didaftarkan dengan Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM), dan gunakannya mengikut arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan.

Walaupun banyak khasiat atau faedah daun penahan hidup telah dikaji, tidak ada bukti yang cukup untuk mengesahkan manfaat tumbuhan ini dalam perubatan. Oleh itu, berjumpa dengan doktor anda sebelum anda memakan daun yang berterusan, terutamanya jika anda mengambil ubat-ubatan tertentu, sedang mengandung, atau sedang menyusui.

Ditulis oleh:

dr. Alya Hananti