Bayi kerap kentut dapat ditangani dengan cara berikut

Bayi sering kentut adalah perkara biasa kerana mereka sering menangis dan menghisap dot, sehingga banyak udara dapat masuk dan terperangkap di dalam perut. Bayi dapat mengeluarkan gas antara 15-20 masa satu hari. Yang penting diketahui oleh ibu bapa adalah membezakan keadaan bayi yang kerap kentut yang diklasifikasikan sebagai normal atau tanda gangguan pada perut bayi.

Sekiranya bayi kerap kentut hanya ribut-ribut selama beberapa saat semasa membuang gas, itu adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, ibu bapa perlu menyedari keadaan bayi yang kerap kentut diikuti dengan bersendawa, perut kembung, menangis, kekecohan dan perut yang keras ketika disentuh.

Cara mengatasi perut bayi yang penuh dengan gas

Bayi sering kentut adalah tanda bahawa terdapat terlalu banyak gas di dalam perut. Perkara-perkara berikut boleh dilakukan untuk membuat perut bayi lebih selesa:

 • Elakkan bayi menelan terlalu banyak udara

  Untuk mengelakkan menelan banyak udara, cubalah memberi makan sebelum bayi menangis kerana lapar. Ketika menangis kerana lapar, bayi cenderung menelan angin yang mengakibatkan perutnya menjadi kembung. Kemudian beri bayi dengan kepala sedikit tegak untuk membantu susu mengalir lancar ke perut. Semasa bayi sedang menyusui botol, atur bukaan puting sehingga tidak terlalu besar atau terlalu kecil untuk mengelakkan bayi menelan banyak udara.

 • Tolonglahbayi sendawa

  Bayi kerap kentut akan sedikit membantu ketika dia bersendawa. Semasa anda bersendawa, gas yang terperangkap di dalam perut boleh keluar melalui mulut. Sekiranya perlu, luruskan bayi sehingga dia dapat bersendawa ketika menukar sisi semasa memberi makan. Sekiranya bayi makan dari botol, lakukan ini setiap beberapa minit. =

 • Lakukan pergerakan senaman ringan untuk si kecil anda

  Untuk memudahkan pengeluaran gas dari perut, ibu bapa boleh menggerakkan kaki bayi anda seolah-olah dia sedang menunggang basikal. Caranya, letakkan bayi di atas katil dan tahan kakinya. Kemudian bergerak dengan lembut secara bergantian seolah-olah anda mengayuh basikal. Pergerakan ini dianggap dapat mengurangkan rasa tidak selesa di perut bayi dan mendorong gelembung udara keluar melalui usus.

 • Urut perut bayi

  Cara lain yang boleh dilakukan untuk menjadikan gas di perut bayi lebih mudah keluar adalah dengan mengurut perut bayi. Lakukan dengan lembut dan berhati-hati. Selain membantu menghilangkan gas, urutan lembut pada perut bayi akan membuat perutnya terasa lebih selesa dan bayi lebih santai.

 • Menggunakan penghalau gas

  Sekiranya diperlukan, ibu bapa juga boleh memberi ubat untuk mengurangkan penumpukan gas di perut bayi. Anda harus meminta nasihat doktor untuk mendapatkan ubat yang betul. Ibu bapa juga boleh meminta maklumat mengenai risiko kesan sampingan negatif ubat.

Walaupun bayi sering kentut kerana jumlah gas di dalam perut dianggap normal dan dapat dirawat, tetapi ada keadaan tertentu yang harus diperhatikan. Ini lebih-lebih lagi apabila diikuti oleh bayi yang mengalami kesukaran membuang air besar, muntah atau membuang najis dengan darah. Sekiranya perkara ini muncul, anda harus segera berjumpa doktor.