Makanan Ibu yang Menyusu untuk Bayi Lemak dan Sihat

Banyak faktor boleh mempengaruhi berat badan bayi, termasuk kecukupan pemakanan ibu ketika menyusui. Untuk memenuhi pengambilan pemakanan ini, menonton penjelasan berikut adalah mengenai beberapa makanan untuk ibu menyusu supaya bayi dapat gemuk dan sihat.

Perkara yang paling penting bagi ibu yang menyusu adalah makan makanan sihat dengan pemakanan seimbang. Makan makanan yang sangat berkhasiat bukan sahaja memberi tenaga, tetapi juga menjaga kesihatan tubuh.

Di samping itu, makanan berkhasiat akan memberi nutrien yang mencukupi untuk bayi yang disusui. Kerana nutrien dari makanan yang dimakan oleh ibu akan terkandung dalam susu ibu yang diberikan kepada si kecil.

Makanan ibu tidak mempengaruhi berat badan bayi, tetapi sebenarnya tidak ada makanan khas yang boleh dimakan oleh ibu untuk menjadikan bayi gemuk. Apa yang penting untuk diperhatikan ialah kandungan nutrien dalam makanan mestilah mencukupi untuk ibu dan bayi. Lagipun, bayi yang gemuk tidak selalu bermaksud ia sihat.

Makanan Berkhasiat untuk Ibu Menyusu

Ibu yang menyusu disarankan untuk mengambil sekurang-kurangnya 2,000 kalori setiap hari. Selain kalori, terdapat pelbagai nutrien yang juga perlu dipenuhi. Berikut adalah beberapa jenis makanan yang disyorkan untuk ibu menyusu untuk memenuhi keperluan ini:

1. Sayuran dan buah

Busui disarankan untuk memakan tiga hidangan sayur dan buah setiap hari. Pilih sayur-sayuran hijau dan buah-buahan berwarna terang, kerana mengandungi pelbagai nutrien. Beberapa jenis sayur-sayuran dan buah-buahan untuk dipilih adalah bayam, wortel, brokoli, alpukat, tomato, dan kentang.

2. Protein tanpa lemak

Ibu yang menyusu disarankan untuk mengambil sekurang-kurangnya tiga hidangan protein tanpa lemak sehari. Sumber protein yang baik termasuk daging, ikan, dan telur, serta sumber protein tumbuhan, seperti tauhu dan tempe.

3. Biji-bijian

Minum sekurang-kurangnya empat hidangan bijirin sehari. Makanan yang merangkumi biji-bijian ini adalah gandum dan kacang.

4. Susu

Semasa menyusu, ibu juga disarankan untuk mengambil sekurang-kurangnya 2 gelas susu setiap hari. Susu mengandungi banyak nutrien, seperti kalsium, lemak, dan protein. Susu juga dapat meningkatkan pengambilan cecair ibu untuk mengelakkan dehidrasi. Selain susu, produk yang diproses, seperti yogurt dan keju, juga baik untuk ibu menyusu.

 Jangan lupa mengambil vitamin

Pada bulan-bulan awal setelah melahirkan, ibu disarankan untuk terus mengambil suplemen vitamin pranatal. Jenis dan dosnya boleh dirujuk dengan pakar sakit puan. Namun, secara amnya makanan tambahan yang diberikan mengandungi:

Kalsium

Keperluan kalsium bagi ibu yang menyusui adalah sama dengan ibu hamil, iaitu sekitar 1000 - 1200 mg sehari. Pengambilan kalsium boleh didapati dari susu, ikan, roti, kedelai, dan bijirin yang diperkaya kalsium. Sekiranya pengambilan kalsium dari makanan kurang, ibu yang menyusu perlu mengambil makanan tambahan kalsium.

Tetapi perlu diingat, pengambilan kalsium tidak boleh berlebihan. Ini kerana kalsium yang berlebihan dalam badan boleh menyebabkan batu ginjal, dan gangguan penyerapan zat besi dan kalsium zink.

Vitamin D

Vitamin D penting untuk pertumbuhan tulang dan menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan. Dos vitamin D yang sesuai untuk ibu menyusu adalah 600 IU (15 mikrogram) sehari. Elakkan mengambil lebih dari 4000 IU vitamin D, kerana risiko merosakkan buah pinggang dan hati.

Walaupun ibu yang menyusu telah mengambil cukup vitamin D, susu ibu tidak semestinya mengandung cukup vitamin D untuk bayi. Oleh itu, bayi perlu mendapatkan vitamin D. tambahan.

Tetapi sebelum memberi makanan tambahan vitamin D kepada bayi, berjumpa dengan pakar pediatrik anda terlebih dahulu.

DHA

Susu ibu boleh mengandungi DHA, terutama jika ibu yang menyusu kerap mengambil makanan yang merupakan sumber DHA, seperti ikan dan telur. Sekiranya anda jarang memakan makanan ini, ibu yang menyusu boleh mengambil suplemen DHA, sudah tentu setelah berunding dengan doktor.

Selagi keperluan kalori dan pemakanan makanan yang dimakan oleh ibu yang menyusu mencukupi, bayi boleh menjadi gemuk. Tetapi ingat, lemak tidak bermaksud sihat, jadi jangan hanya bergantung pada berat badan. Fokus pada kecukupan jenis dan jumlah pemakanan dengan memakan makanan berkhasiat yang seimbang, agar pertumbuhan dan perkembangan bayi dapat dilakukan dengan optimum.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found