Kelebihan Latihan Kardio dan Petua Melakukannya

Senaman tidak hanya berguna untuk membakar kalori dan lemak dalam badan, tetapi juga mempunyai banyak faedah lain. Salah satu jenis yang mempunyai banyak faedah adalah senaman kardio. Sebelum mula melakukannya, mari kita lihat terlebih dahulu faedah latihan kardio berikut:.

Latihan kardio atau aerobik adalah aktiviti fizikal yang bertujuan untuk menguatkan jantung dan paru-paru. Selain dapat meningkatkan fungsi tubuh dalam menggunakan oksigen, latihan kardio juga bermanfaat untuk meningkatkan detak jantung, tekanan darah, dan pernafasan. Terdapat banyak jenis kardio sederhana yang boleh anda cuba, seperti berjalan kaki, menaiki tangga, berlari, berbasikal, dan berenang.

Pelbagai Kebaikan Senaman Kardio

Tidak hanya menyihatkan jantung, ada faedah lain yang anda dapat dari latihan kardio ini, termasuk:

 • Kurangkan tekanan

  Latihan kardio mempunyai faedah yang dapat menjadikan badan anda lebih santai dan tenang. Ini kerana senaman kardio dapat melepaskan endorfin yang dapat mengurangkan tekanan dan meningkatkan tekanan darah mood Anda. Satu kajian bahkan menunjukkan bahawa senaman secara teratur, seperti berjalan selama 30 minit selama sekurang-kurangnya 15 hari, terbukti dapat mengurangkan tekanan dan mengurangkan gejala-gejala kemurungan.

 • Meningkatkan sistem imun

  Dalam kajian yang membandingkan dua kumpulan wanita yang melakukan kardio secara aktif dengan wanita yang tidak pernah bersenam, terdapat perbezaan yang sangat ketara. Kumpulan wanita yang aktif dalam latihan kardio mempunyai sistem imun yang lebih kuat daripada mereka yang tidak aktif. Di samping itu, kumpulan yang tidak aktif melakukan senaman kardio cenderung mempunyai tahap tekanan yang lebih tinggi. Tekanan berlebihan adalah salah satu faktor yang dapat melemahkan sistem ketahanan badan.

 • Meningkatkan kualiti tidur

  Sekiranya anda menghadapi masalah tidur setiap malam, maka cubalah melakukan kardio. Menurut satu kajian, melakukan senaman kardio secara berkala dipercayai dapat membantu meningkatkan kualiti tidur dan membuat anda tidur lebih nyenyak. Namun, anda harus mengelakkan melakukan senaman kardio menjelang waktu tidur, ini hanya akan menyukarkan anda untuk tidur. Hadkan kardio anda sekurang-kurangnya dua jam sebelum tidur.

 • Mengekalkan tahap gula dalam darah

  Satu kajian menunjukkan bahawa melakukan senaman kardio secara berkala dapat membantu mencegah diabetes jenis 2 dan mengurangkan gejalanya. Ini kerana senaman dapat meningkatkan cara tubuh menggunakan gula darah dan juga mengurangkan daya tahan insulin.

 • Menurunkan kolesterol dan berat badan

  Salah satu cara untuk menurunkan kadar kolesterol adalah dengan melakukan kardio. Para penyelidik percaya bahawa aktiviti fizikal seperti kardio dapat meningkatkan kadar kolesterol baik dan menurunkan kolesterol jahat. Selain itu, senaman kardio juga dapat menurunkan berat badan pada orang yang gemuk.

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, latihan kardio juga bagus untuk melatih kecergasan dan meningkatkan stamina anda.

Jenis Latihan Kardio yang Boleh Anda Lakukan di Rumah

Sekiranya anda sibuk dan tidak mempunyai banyak masa untuk pergi ke gim (Gim, latihan kardio seperti ini dapat dilakukan di rumah dengan cepat dan mudah, iaitu:

 • berjoging di tempat

  Berdiri tegak dengan kaki anda terpisah di paras bahu. Kemudian angkat kaki anda seolah-olah anda berlari. Ulangi pergerakan ini selama 60 saat.

 • Lompat tali

  Latihan kardio juga dapat dilakukan dengan cara yang mudah, iaitu melompat tali. Kaedah ini murah dan boleh dilakukan bila-bila masa dan di mana sahaja. Sekiranya dilakukan dengan betul, lompat tali selama 20 minit dapat membakar sekitar 220 kalori.

 • Pendaki Gunung

  Letakkan badan pada kedudukannya tolakan, angkat badan sehingga sesuai dengan lengan. Kemudian tarik lutut kanan ke arah dada anda, kemudian kembali ke posisi awal. Ulangi pergerakan dengan kaki yang lain dan ganti selama 60 saat.

 • Jek jamping

  Berdiri tegak, kemudian lompat dengan kaki ke sisi. Pada masa yang sama, kedua-dua lengan juga diangkat di atas kepala dan membentuk V. Ulangi pergerakan selama 60 saat. Juga berbeza dengan pergerakan kardio yang lain untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Jangan lupa memanaskan dan menyejukkan badan, sebelum dan selepas kardio. Memanaskan badan membantu menyiapkan badan untuk bersenam, meningkatkan suhu badan dan aliran darah ke otot, dan mengurangkan sakit otot dan risiko kecederaan. Sementara penyejukan membolehkan degup jantung dan tekanan darah pulih secara beransur-ansur, dan membantu mengatur aliran darah.

Sebelum mendapat faedah senaman kardio, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu. Terutama jika anda mempunyai penyakit tertentu, sedang mengambil ubat, atau sedang mengandung.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found