Selalunya Mabuk 'Alkohol', inilah akibatnya

Mengonsumsi 'minuman keras' (minuman keras atau minuman beralkohol) bukan tanpa risiko, terutamanya jika diminum dengan kerap dan berlebihan. Periksa pelbagai masalah kesihatan yang boleh timbul kerana kerap minum.

Di Indonesia, orang dewasa berusia 21 tahun dibenarkan untuk minum minuman beralkohol. Terdapat banyak jenis minuman beralkohol, dengan tahap alkohol yang berbeza-beza. Tetapi secara amnya, alkohol harus dimakan tidak lebih dari 14 unit (kira-kira 140 mililiter kandungan alkohol tulen) setiap minggu.

Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, alkohol dapat menyebabkan penurunan konsentrasi dan kehilangan kawalan diri, sehingga meningkatkan risiko kemalangan. Sementara itu, jika diminum secara berterusan untuk waktu yang lama, alkohol boleh menyebabkan pelbagai penyakit kronik, bahkan kematian.

Bahaya Penyakit kerana Alkohol Yang Biasa

Berikut adalah penyakit yang boleh timbul akibat minum dalam jangka masa panjang:

 • penyakit hati

  Apabila diminum, alkohol akan diserap ke dalam aliran darah, kemudian dikumpulkan di hati untuk dipecah dan dinetralkan sehingga dapat dikeluarkan dari tubuh. Walau bagaimanapun, kemampuan hati untuk memproses alkohol sangat terhad. Sekiranya anda minum lebih banyak alkohol daripada yang boleh diproses oleh hati anda, tahap alkohol dalam darah anda akan meningkat. Sekiranya berlanjutan, hati akan mengalami gangguan, mulai dari hati berlemak, hepatitis, sirosis, hingga kanker hati.

 • Penyakit jantung dan saluran darah

  Akibat lain dari mabuk yang kerap adalah gangguan degupan jantung, peningkatan tekanan darah dan degup jantung, jantung yang membesar, dan peningkatan risiko strok dan penyakit jantung.

 • Kanser

  Semakin kerap anda minum alkohol, semakin besar risiko anda terkena barah dan mati akibat penyakit ini. Selain barah hati, jenis barah lain yang juga dapat terjadi akibat mabuk yang kerap adalah barah mulut, barah tekak, barah esofagus, barah usus besar, dan juga barah payudara.

 • Gangguan otak dan saraf

  Mengonsumsi alkohol terlalu banyak juga boleh menyebabkan gangguan otak. Menurut penyelidikan, mabuk yang kerap boleh membuat otak mengecut atau mengecut. Semakin banyak pengambilan alkohol, semakin besar pengecutannya. Selain itu, minum alkohol terlalu banyak juga dapat mengurangkan kemampuan berfikir dan melemahkan ingatan, serta membuat refleks dan koordinasi pergerakan tubuh terganggu.

 • Kemurungan

  Macam mana boleh jadi? Apabila anda minum terlalu banyak alkohol, fungsi bahan kimia otak yang mengatur mood terganggu, mengakibatkan gejala kemurungan.

 • Ketagihan alkohol

  Pengambilan alkohol yang kerap hingga mabuk juga boleh menyebabkan ketagihan. Walaupun menyedari bahaya alkohol, orang yang ketagihan akan terus minum alkohol dan sukar untuk berhenti. Pada akhirnya, tabiat ini akan memberi kesan kepada kesihatan dan kehidupan sosial mereka.

Hati-hati dengan pengambilan minuman keras sehingga diminum. Sekiranya anda ketagihan alkohol dan sukar berhenti, lebih baik berjumpa doktor. Doktor anda boleh memberi kaunseling dan ubat untuk membantu anda membebaskan diri daripada ketagihan alkohol dan kesan negatifnya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found