Erdosteine ​​- Faedah, dos dan kesan sampingan

Erdosteine ​​adalah ubat untuk menghilangkan batuk dengan kahak pengulangan bronkitis kronik. Bronkitis kronik adalah keradangan kronik (tahan lama) saluran pernafasan. Keadaan ini akan menyebabkan peningkatan pengeluaran kahak.

Erdosteine ​​adalah ubat mucolytic yang berfungsi dengan menipiskan kahak pada saluran pernafasan. Oleh itu, kahak dapat dikeluarkan dengan lebih mudah semasa batuk. Selain itu, ubat ini juga diketahui mempunyai kesan antioksidan, anti-radang, dan antibakteria.

Tanda dagangan Erdosteine: Bricox, Coltin, Dosivec, Edopect, Edotin, Erdobat, Erdomex, Erdosteine, Ethiros, Fudostin, Medistein, Mucotein, Muctrien, Recustein, Rindovect, Vestein, Verdostin, Vostrin

Apa itu Erdosteine

kumpulanUbat preskripsi
KategoriMukolitik
ManfaatMengatasi batuk dengan kahak
Dimakan olehMatang
Erdosteine ​​untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N:Tidak dikategorikan.

Erdosteine ​​tidak diketahui diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatKapsul dan sirap kering

Amaran Sebelum Mengambil Erdostein

Erdosteine ​​tidak boleh diambil secara sembarangan. Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum mengambil erdosteine, iaitu:

 • Jangan mengambil erdosteine ​​jika anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau sedang menderita ulser peptik, masalah buah pinggang, fenilketouria, diabetes, atau penyakit hati.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami overdosis atau reaksi alergi terhadap ubat tersebut setelah mengambil erdosteine.

Dos dan Peraturan Penggunaan Erdosteine

Doktor akan menetapkan erdosteine ​​mengikut keadaan pesakit. Untuk mengubati batuk dengan kahak kerana bronkitis kronik, dos biasa adalah 300 mg, 2 kali sehari. Rawatan boleh dijalankan selama maksimum 10 hari.

Cara Menggunakan Erdosteine ​​dengan Betul

Sentiasa ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada bungkusan ubat sebelum mengambil erdosteine.

 Telan kapsul erdostein keseluruhan dengan bantuan segelas air. Ubat ini boleh diminum sebelum atau selepas makan.

Bagi pesakit yang mengambil bentuk sirup kering erdosteine, campurkan ubat dengan air mengikut dos yang disyorkan. Gunakan cawan pengukur untuk mencampurkan isi padu air yang betul.

Ambil erdosteine ​​pada masa yang sama setiap hari. Sekiranya anda terlupa mengambil erdosteine, lakukan segera jika selang waktu penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan erdosteine ​​pada suhu bilik, di tempat kering, dan jauh dari cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Erdosteine ​​dengan Dadah Lain

Tidak ada kesan interaksi yang diketahui yang boleh berlaku jika erdosteine ​​digunakan dengan ubat lain. Sentiasa beritahu doktor anda jika anda ingin mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba pada masa yang sama dengan erdosteine. Ini bertujuan untuk mengelakkan kesan interaksi ubat yang tidak diingini.

Kesan Sampingan dan Bahaya Erdosteine

Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku selepas mengambil erdosteine:

 • Sakit kepala
 • Selsema
 • Rasa rasa terganggu
 • Mual
 • Gag
 • Cirit-birit
 • Sakit perut

Dapatkan nasihat doktor sekiranya kesan sampingan ini tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat tersebut, yang boleh dicirikan oleh pembengkakan bibir atau kelopak mata, ruam pada kulit, atau kesukaran bernafas.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found