Mengenal Paru-Paru Basah: Gejala, Punca, dan Pencegahan

Pneumonia adalah keadaan yang berlaku kerana keradangan pada satu atau kedua paru-paru. Paru-paru basah biasanya berlaku kerana jangkitan pada paru-paru.

Pneumonia sebenarnya adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan keradangan di paru-paru yang menyebabkan pembentukan deposit cairan di tisu paru-paru.

Keadaan ini dapat menggambarkan beberapa penyakit, seperti radang paru-paru akibat jangkitan bakteria atau virus (termasuk jangkitan virus Corona atau COVID-19), kerana kantung udara di paru-paru dipenuhi dengan cairan atau nanah. Penyakit ini boleh membawa akibat yang serius jika menimpa bayi, anak kecil, orang tua, dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Gejala Paru-Paru Basah

Penyakit paru-paru basah dapat dikenali dari pelbagai gejala umum, termasuk:

 • Batuk kering atau batuk dengan kahak kuning, coklat, hijau, atau kemerahan (batuk darah).
 • Sakit dada yang semakin teruk ketika batuk.
 • Nafas berat atau merasa sesak nafas, walaupun ketika rehat.
 • Demam, menggigil, dan kerap berpeluh.
 • Hilang selera makan.
 • Bosan atau kelihatan rendah tenaga.
 • Mual, muntah, atau cirit-birit.
 • Degupan jantung.

Selain gejala umum, ada juga gejala tambahan paru-paru basah yang muncul sesuai dengan usia penghidapnya, yaitu:

 • Pada bayi, gejala batuk mungkin tidak begitu jelas. Gejala yang muncul biasanya bayi menjadi rewel dan sukar makan atau minum.
 • Pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, pernafasan boleh menjadi cepat dan mengi.
 • Pada orang dewasa, gejala tambahan boleh merangkumi kekeliruan, mengantuk, dan juga koma.

Punca Paru-paru Basah

Terdapat banyak perkara yang boleh menjangkiti paru-paru sehingga menyebabkan paru-paru basah, iaitu:

1. Jangkitan bakteria

Bakteria yang paling biasa menyebabkan pneumonia adalah Streptococcus pneumoniae. Selain itu, terdapat juga bakteria Legionella pneumophila, Mycoplasma pneumoniae, Staphylococcus aureus, dan Haemophilus influenzae. Paru-paru basah boleh disebabkan oleh penularan kuman dari orang lain atau kerana penggunaan ventilator jangka panjang.

2. Jangkitan virus

Jangkitan virus yang menyebabkan selesema, bronkitis, dan bronkiolitis adalah penyebab utama radang paru-paru pada kanak-kanak. Pneumonia jenis ini biasanya lebih ringan dan boleh sembuh sendiri dalam 1-3 minggu tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, ada juga yang boleh menjadi lebih teruk.

3. Jangkitan kulat

Pneumonia akibat jangkitan kulat lebih kerap terjadi pada orang yang mempunyai masalah kesihatan kronik atau sistem imun yang lemah. Jangkitan juga boleh berlaku setelah jamur dari tanah atau kotoran burung dihirup. Contoh kulat yang boleh menyebabkan radang paru-paru adalah Pneumocystis jirovecii, Cryptococcus, dan Histoplasmosis.

Selain jangkitan, radang paru-paru juga dapat terjadi disebabkan oleh perkara lain, seperti pneumonia aspirasi yang terjadi kerana kemasukan benda asing, seperti cairan gastrik, air liur, makanan, atau minuman, ke saluran pernafasan dan menyebabkan gangguan paru-paru. Dalam kes tertentu, paru-paru basah juga dapat timbul akibat efusi pleura.

Bagaimana Mencegah Paru-Paru Basah?

Pencegahan paru-paru basah dapat dilakukan dengan menerapkan gaya hidup sihat, yaitu:

 • Dapatkan vaksin terhadap radang paru-paru (vaksin PCV) dan selesema.
 • Jangan merokok dan kurangkan pengambilan minuman beralkohol.
 • Basuh tangan anda dengan tekun, untuk mengelakkan penyebaran kuman dari orang lain atau dari objek yang tercemar dengan kuman.
 • Menjaga kebersihan persekitaran, misalnya dengan membuang sampah di tempatnya dan membersihkan rumah dengan kerap.
 • Tutup mulut dan hidung dengan sapu tangan ketika bersin.
 • Gunakan topeng apabila terdapat pencemaran udara atau orang yang sakit batuk atau selsema di sekitar rumah atau pejabat.

Paru-paru basah adalah masalah kesihatan yang perlu diperiksa dan dirawat oleh pakar paru. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini berpotensi menjadi lebih teruk dan merosakkan paru-paru.

Rawatan radang paru-paru atau radang paru-paru disesuaikan dengan keparahan dan sebabnya. Contohnya, jika radang paru-paru disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor akan memberi antibiotik. Untuk radang paru-paru yang sangat teruk sehingga menyebabkan kegagalan pernafasan, rawatan memerlukan alat pernafasan dan rawatan intensif di ICU.

Untuk lebih senang berjumpa doktor, anda boleh mendapatkan doktor pakar di hospital terdekat, kamu tahu. Terdapat puluhan ribu doktor yang boleh anda pilih di laman web Alodokter.