Penyakit Pekerjaan yang Perlu Diperhatikan

Penyakit pekerjaan adalah gangguan kesihatan yang dialami oleh seseorang kerana rutin atau terdedah kepada bahan tertentu di tempat kerja. Terdapat pelbagai jenis penyakit pekerjaan, dan masing-masing mempunyai pencetus atau penyebab yang berbeza.

Penyakit pekerjaan penting untuk diketahui, kerana banyak orang tidak menyedari bahawa keluhan yang mereka alami adalah kesan dari pekerjaan seharian mereka. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit pekerjaan, lihat ulasan berikut.

Pelbagai Penyakit Pekerjaan

Aduan yang disebabkan oleh penyakit pekerjaan dapat dielakkan jika anda memahami penyebabnya dan mengubah tabiat anda di tempat kerja. Berikut adalah contoh penyakit pekerjaan dan penjelasannya:

1. Asma

Pekerja yang sering terdedah kepada asap kimia, gas, dan habuk terdedah kepada keadaan ini. Aduan biasanya akan timbul dengan lebih cepat sekiranya pekerja tidak memakai alat pelindung seperti topeng. Pekerja yang berisiko menghidap asma termasuk pekerja di kilang tekstil, pendandan rambut, tukang kayu, dan tukang las.

Asma yang dipicu oleh kerja mempunyai gejala yang sama dengan asma pada umumnya, iaitu mengi, sesak nafas, dan batuk. Walau bagaimanapun, gejala asma yang muncul biasanya akan bertambah buruk semasa bekerja dan akan bertambah baik ketika anda bercuti.

Keterukan asma pekerjaan bergantung pada berapa lama anda terdedah kepada pencetus. Semakin lama dan lebih kerap anda terdedah, semakin teruk gejala asma anda. Walau bagaimanapun, ini juga bermaksud simptom akan lebih mudah dirawat sekiranya penghidapnya didiagnosis lebih awal.

2. Sindrom terowong karpal (CTS)

CTS cenderung dialami oleh pekerja yang sering menggunakan tangan mereka untuk pergerakan yang sama dan berulang. Pekerja yang terdedah kepada keadaan ini termasuk pekerja pejabat yang sering menaip, tukang kemas, tukang jahit, dan pekerja binaan.

CTS dicirikan oleh gejala seperti sensasi kesemutan, mati rasa, dan kelemahan di tangan. Keluhan ini dapat diatasi dengan merehatkan tangan sebentar di tempat kerja, memampatkan tangan dengan ais, dan mengambil ubat sakit.

Sekiranya kaedah ini tidak dapat meredakan keluhan atau gejala yang anda rasakan, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

3. Hubungi dermatitis

Dermatitis kontak boleh berlaku pada pekerja yang sering bersentuhan dengan bahan kimia, racun perosak, bahan pengawet, nikel, minyak wangi, pewarna rambut, hingga perhiasan yang boleh merengsakan kulit atau menyebabkan reaksi alergi.

Dermatitis kontak dicirikan oleh ruam merah, gatal, kering, bersisik. Kulit juga boleh mengeras, retak, dan menyakitkan apabila disentuh. Pekerja yang berisiko dapat mengelakkan aduan ini dengan menggunakan peralatan pelindung semasa bekerja, seperti sarung tangan getah.

4. Penyakit paru-paru kronik

Seseorang yang bekerja di tempat seperti lombong arang batu, kilang batu, kilang tanah liat, kilang bahan binaan, dan juga jalan raya berisiko mendapat penyakit ini. Salah satu contoh penyakit adalah asbestosis. Aduan boleh termasuk batuk, sesak nafas, sakit dada, hingga perubahan corak pernafasan.

Berbeza dengan asma, penderita masih akan mengalami keluhan walaupun mereka tidak lagi terdedah kepada pencetus. Ini kerana zarah-zarah udara di lokasi-lokasi ini dapat menetap secara kekal di paru-paru.

Selain penyakit di atas, ada banyak penyakit lain yang boleh disebabkan oleh pekerjaan, seperti gangguan pendengaran, tetanus, vitiligo, hingga barah. Secara amnya, penyakit ini berpunca dari kurangnya kesedaran tentang pentingnya menggunakan alat pelindung diri semasa bekerja.

Setiap pekerjaan mempunyai risiko kesihatannya sendiri. Agar anda tidak mengalami penyakit pekerjaan, selalu gunakan peralatan pelindung diri yang sesuai dan berehat jika anda merasa letih. Lakukan juga pemeriksaan perubatan untuk pekerja secara berkala mengikut risiko pekerjaan anda dan peraturan syarikat tempat anda bekerja.