Kandungan dan Manfaat Buah Buah untuk Kesihatan

Tidak hanya sebagai bahan makanan, sukun juga dipercayai berguna untuk merawat dan mencegah penyakit tertentu. Namun, adakah manfaat buah sukun dalam rawatan dan pencegahan penyakit terbukti berkesan? Mari lihat perbincangan.

Buah sukun yang namanya Latin Artocarpus altilis adalah buah tropika yang pada pandangan pertama kelihatan seperti nangka. Buah sukun mempunyai daging putih yang lembut dan manis. Secara biologi, buah ini masih berkaitan dengan buah-buahan lain, iaitu buah ara dan mulberi.

Buah sukun memang popular kerana dapat diproses menjadi pelbagai jenis makanan ringan. Buah sukun dapat diproses dengan berbagai cara, mulai dari digoreng, dikukus, dipanggang, dijadikan kerepek, kompot, hingga diproses menjadi tepung untuk bahan memasak lainnya.

Kandungan Nutrien Buah Roti

Buah sukun mempunyai komposisi pemakanan yang agak tinggi. Berikut adalah beberapa jenis nutrien yang terdapat dalam sukun:

  • Karbohidrat kompleks.
  • Protein.
  • Serat.
  • Air.
  • Mineral, seperti kalium, besi, kalsium, magnesium, zink, dan fosfor.
  • Vitamin, seperti vitamin B, vitamin C, beta karoten, folat, dan vitamin E.

Jika dibandingkan dengan sumber karbohidrat lain, seperti nasi dan kentang, sukun mengandungi lebih banyak mineral dan vitamin lengkap, tetapi mempunyai nilai kalori yang lebih rendah. Ini menjadikan sukun sesuai sebagai makanan diet.

Selain itu, sukun juga mengandung antioksidan tinggi berkat kandungan flavonoid, polifenol, dan di dalamnya.

Khasiat Breadfruit untuk Kesihatan

Selain buah, yang kaya dengan nutrien, daun, batang dan akar sukun juga dapat digunakan. Kerana mengandungi nutrien yang cukup tinggi, sukun dianggap memiliki pelbagai manfaat kesihatan, seperti:

1. Menurunkan gula dalam darah

Berdasarkan kajian pada haiwan eksperimen, diketahui bahawa ekstrak daun sukun atau daun sukun dapat menurunkan kadar gula dalam darah dan mencegahnya tetap stabil. Penemuan ini menunjukkan bahawa buah sukun berpotensi sebagai rawatan bagi pesakit diabetes.

Namun, manfaat sukun sebagai rawatan diabetes pada manusia belum dapat dipastikan. Oleh itu, kajian lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan tuntutan ini.

2. Menurunkan tekanan darah

Berdasarkan hasil penyelidikan di makmal, diketahui bahawa ekstrak daun sukun dapat menurunkan tekanan darah. Walau bagaimanapun, kajian ini masih terhad kepada haiwan, jadi manfaat buah sukun dalam rawatan tekanan darah tinggi pada manusia masih belum dapat dibuktikan.

3. Mengurangkan keradangan

Kajian menunjukkan bahawa kandungan antioksidan dalam sukun dapat mengurangkan aktiviti sel tubuh yang berperanan dalam proses keradangan. Kajian lain juga menunjukkan bahawa ekstrak daun sukun berkesan dalam mengurangkan pembengkakan yang berlaku akibat keradangan. Sekali lagi, ini masih berlaku pada haiwan eksperimen.

4. Melindungi kesihatan jantung

Berdasarkan kajian di makmal, diketahui bahawa jus sukun nampaknya mempunyai kesan yang dapat mencegah penyakit jantung. Diduga kesan ini disebabkan oleh kandungan antioksidan dalam sukun yang dapat mencegah pembentukan penyumbatan atau aterosklerosis pada saluran darah jantung, mengurangkan kolesterol, dan membantu menurunkan tekanan darah tinggi.

5. Menghalang pertumbuhan sel barah

Kandungan nutrien dan antioksidan dalam sukun diketahui dapat menghambat pertumbuhan sel barah. Ini menyokong tuntutan bahawa buah sukun bermanfaat dalam pencegahan dan rawatan barah. Walau bagaimanapun, kajian klinikal lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan perkara ini.

Tidak ada salahnya menambahkan sukun dalam diet harian untuk memenuhi keperluan pemakanan anda. Walau bagaimanapun, jangan mengambilnya secara berlebihan.

Mengonsumsi sukun secara berlebihan dapat meningkatkan risiko pendarahan dan hipotensi (tekanan darah rendah), terutama pada orang yang mengambil ubat antihipertensi. Sejauh ini, belum ada kajian yang menunjukkan keselamatan suplemen sukun pada wanita hamil dan menyusui.

Walaupun telah banyak dikaji, secara klinikal, manfaat sukun dalam rawatan penyakit belum dapat dipastikan. Oleh itu, jangan gunakan sukun sebagai pengganti ubat dari doktor. Rujuk doktor anda terlebih dahulu jika anda ingin menggunakan sukun sebagai penolong rawatan anda.