Sayang untuk Memupuk Kandungannya, Inilah Faktanya!

Terdapat banyak khabar angin yang beredar di masyarakat mengenai bagaimana meningkatkan kemungkinan kehamilan, salah satunya adalah kelebihan madu untuk menyuburkan rahim. Namun, adakah madu benar-benar terbukti berkesan sebagai baja? Lihat penjelasan lengkap di bawah!

Madu telah lama dikenali sebagai makanan dan ubat herba semula jadi. Berkat kandungan nutrien dan antioksidan yang melimpah, madu juga dianggap baik untuk meningkatkan kesuburan. Madu bahkan dipercayai digunakan untuk meningkatkan kemungkinan kehamilan.

Mengenal Madu dan Kaitannya dengan Kesuburan

Madu mengandungi pelbagai zat yang mempunyai sifat antioksidan, antibakteria, anti-radang, dan antikanker. Flavonoid dan polifenol adalah antioksidan utama yang terdapat dalam madu.

Selain itu, madu juga mengandungi pelbagai nutrien, seperti:

  • Fruktosa
  • Glukosa
  • Protein
  • Mineral, termasuk magnesium, kalium, fosfat, kalsium, natrium, dan zat besi
  • Vitamin, iaitu vitamin C dan vitamin B

Kerana kandungan nutrien dan antioksidan yang tinggi, madu telah lama digunakan sebagai ubat herba untuk merawat pelbagai masalah kesihatan.

Berkaitan dengan kesuburan, madu telah lama dipercayai dapat meningkatkan kesuburan lelaki dan wanita. Berikut adalah beberapa kelebihan madu sebagai ubat herba untuk meningkatkan kesuburan:

Mengekalkan ovari dan kualiti telur yang sihat

Beberapa kajian menunjukkan bahawa madu dianggap dapat meningkatkan kualiti sel telur dan mengekalkan ovari yang sihat (ovari). Itu berkat vitamin, zat besi, mineral, dan antioksidan dalam madu.

Meningkatkan kualiti sperma

Pada lelaki, kandungan antioksidan serta mineral dan vitamin yang terdapat dalam madu diketahui dapat mengatasi keadaan kemandulan pada lelaki. Madu dipercayai dapat meningkatkan penghasilan hormon testosteron dan meningkatkan kualiti sperma.

Menguatkan libido

Madu adalah salah satu ramuan herba yang mempunyai kesan afrodisiak atau meningkatkan keinginan seksual. Ini berkat kandungan boron dalam madu yang diketahui dapat meningkatkan testosteron. Hormon ini kemudian dapat meningkatkan libido seseorang.

Malangnya, pelbagai faedah madu sebagai agen pembaja di atas hanya terhad kepada kajian atau penyelidikan kecil di makmal. Sejauh ini, belum ada kajian yang dapat membuktikan bahawa madu berkesan untuk menyuburkan rahim dan berkesan digunakan sebagai ubat untuk merawat gangguan kesuburan.

Oleh itu, kebaikan madu sebagai agen pembaja masih perlu dikaji lebih lanjut. Selain khasiat madu untuk kesuburan yang belum terbukti secara klinikal, madu mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, misalnya untuk rawatan luka, bisul diabetes, dan herpes.

Madu juga diketahui dapat mengurangkan risiko penyakit tertentu, seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung, strok, dan barah.

Petua Meningkatkan Kesuburan

Kerana tidak terbukti berkesan untuk meningkatkan kesuburan, anda boleh mencuba beberapa cara lain untuk meningkatkan kesuburan, seperti:

1. Tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran

Tingkatkan pengambilan makanan, buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi antioksidan seperti vitamin C, vitamin E, beta karoten, folat, dan zink. Antioksidan dapat melawan radikal bebas yang dapat merosakkan sel sperma dan telur.

2. Tingkatkan pengambilan kalori pada waktu pagi

Tingkatkan pengambilan kalori semasa sarapan dan hadkan pengambilan kalori pada waktu malam. Kaedah ini dapat meningkatkan jumlah pengeluaran hormon yang berperanan dalam kesuburan, baik pada wanita maupun lelaki.

3. Hadkan makanan atau minuman yang terlalu manis

Makanan atau minuman yang terlalu manis boleh menyebabkan kadar gula dalam darah tidak terkawal. Keadaan ini boleh menyebabkan gangguan pada hormon insulin, iaitu hormon yang mempengaruhi kesuburan. Oleh itu, hadkan pengambilan makanan manis atau gunakan pemanis semula jadi seperti madu.

4. Ambil lemak sihat

Elakkan makanan yang mengandungi banyak lemak buruk, seperti lemak trans dan lemak tepu, kerana jenis lemak ini dapat membuat anda bertambah berat badan dengan cepat. Berat badan berlebihan adalah salah satu faktor yang boleh mengganggu kesuburan.

Sebaliknya, makan makanan yang kaya dengan lemak sihat, seperti minyak zaitun, minyak jagung, atau minyak kelapa dara.

5. Perhatikan jumlah pengambilan karbohidrat

Hadkan pengambilan karbohidrat dan banyakkan makanan berserat tinggi. Ia dapat meningkatkan tahap hormon yang menyokong kesuburan, terutama pada wanita dengan sindrom ovarium polikistik (PCOS).

6. Gantikan protein haiwan dengan sayur-sayuran

Hadkan pengambilan makanan yang mengandungi protein haiwan dan gantikan dengan makanan protein tumbuhan, seperti kacang dan biji-bijian. Juga mengambil produk tenusu rendah lemak.

7. Lakukan senaman secara berkala

Untuk mengatasi masalah kesuburan, cubalah melakukan senaman secara teratur sebanyak 150 minit seminggu atau 30 minit setiap hari, dan ikuti dengan diet yang sihat. Sukan untuk dipilih termasuk berjalan kaki, berenang, yoga, dan berbasikal.

Itulah fakta mengenai kandungan produk madu pembajaan. Jadi, mulai sekarang anda boleh mempertimbangkan semula penggunaan madu, ya!

Untuk maklumat lebih lanjut yang berkaitan dengan kesuburan dan petua apa yang benar-benar berkesan untuk meningkatkan kesuburan bagi anda dan pasangan, cuba berjumpa pakar sakit puan.