Penyakit Peyronie - Gejala, sebab dan rawatan

Penyakit Peyronie adalah keadaan ketika bentuk zakar selekoh kerana pembentukan tisu parut di sepanjang batang zakar. Tukar bentuk zakar ini menyebabkan kesakitan dan akan dapat dilihat dengan jelas semasa tegak.

Setiap lelaki mempunyai zakar dengan pelbagai ukuran dan bentuk. Pada sesetengah lelaki, zakar yang sedikit melengkung semasa ereksi adalah normal. Namun, dalam penyakit Peyronie, kelengkungan zakar cukup ketara dan menimbulkan masalah.

Penyakit Peyronie adalah perkara biasa dan boleh menyerang lelaki dari semua peringkat umur. Walau bagaimanapun, kebanyakan penghidapnya adalah lelaki pertengahan umur.

Punca Penyakit Peyronie

Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan penyakit Peyronie. Walau bagaimanapun, para pakar mengesyaki bahawa salah satu pencetus untuk keadaan ini adalah kecederaan zakar yang berulang kali berlaku, misalnya kerana sukan atau hubungan seksual.

Kecederaan pada zakar boleh mengakibatkan pendarahan dan pembengkakan di dalam zakar. Sebenarnya, kecederaan ini dapat sembuh secara normal. Walau bagaimanapun, pada orang dengan penyakit Peyronie, tisu parut terbentuk yang berkembang menjadi plak semasa proses penyembuhan.

Tisu parut dan plak sukar dan tidak elastik seperti tisu lain di zakar. Apabila zakar tegak, tisu ini tidak mengembang dan sebaliknya memegang zakar. Akibatnya, zakar tegak dalam keadaan bengkok dan terasa sakit.

Dalam beberapa kes, penyakit Peyronie berkembang secara beransur-ansur tanpa kecederaan. Oleh itu, masih disiasat sama ada penyakit Peyronie juga berkaitan dengan faktor genetik atau penyakit lain.

Faktor Risiko Penyakit Peyronie

Terdapat sejumlah faktor yang dapat memicu pembentukan jaringan parut pada zakar ketika berlaku kecederaan, yaitu:

 • Berumur 50 tahun ke atas
 • Mempunyai ahli keluarga dengan penyakit Peyronie
 • Pengalaman Kontrak Dupuytren, adalah keadaan ketika tisu keras terbentuk di bawah telapak tangan, menyebabkan jari membengkok ke dalam
 • Adakah anda pernah menjalani pembedahan atau terapi radiasi untuk merawat barah prostat?
 • Mempunyai sejarah kecederaan pinggul
 • Menderita disfungsi ereksi, diabetes, tekanan darah tinggi, atau kolesterol tinggi
 • Menderita penyakit autoimun, seperti Sjögren
 • Mempunyai tabiat merokok atau minum minuman beralkohol
 • Mengambil ubat tertentu, seperti ubat hipertensi, ubat anti-sawan, dan interferon

Simptom PPenyakit Peyronie

Semasa tegak, biasanya zakar akan menegang, meluruskan, dan membesar. Namun, pada orang dengan penyakit Peyronie, zakar tidak dapat mengalami ereksi dengan sempurna kerana bahagian zakar yang mempunyai tisu parut tidak dapat meregangkan.

Gejala penyakit Peyronie boleh muncul secara tiba-tiba atau berkembang secara beransur-ansur, termasuk:

 • Nsakit zakar

  Kesakitan zakar paling kerap dirasakan ketika ereksi. Namun, sebilangan orang dengan penyakit Peyronie juga mengadu sakit zakar ketika tidak mengalami ereksi.

 • Tisu parutatau plak di bawah lapisan kulit zakar

  Tisu parut atau plak di bawah kulit zakar boleh terasa seperti benjolan atau garis padat pada sentuhan.

 • Bentuk zakar yang bengkok atau cacat

  Zakar boleh melengkung ke atas, ke bawah, atau ke samping. Dalam beberapa kes, tisu parut boleh menyebabkan batang zakar yang tegak kelihatan seperti diikat dengan getah atau bahkan menyerupai bentuk jam pasir.

 • Zakar pendek

  Penyakit Peyronie boleh menyebabkan zakar memendek.

 • Disfungsi ereksi

  Orang dengan penyakit Peyronie mungkin mengalami kesukaran untuk mendapatkan ereksi atau mengekalkan ereksi. Biasanya, aduan ini muncul sebelum gejala penyakit Peyronie muncul.

Berdasarkan fasa gejala yang dialami oleh pesakit, penyakit Peyronie terbahagi kepada dua fasa, iaitu:

fasa akut

Fasa akut adalah fasa awal gejala muncul yang dicirikan oleh rasa sakit dan perubahan ketara pada bentuk atau panjang zakar. Secara amnya, gejala ini berlangsung selama 2–4 ​​minggu. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, gejala boleh bertahan hingga 1 tahun atau lebih.

Fasa kronik

Fasa kronik dicirikan oleh hilangnya rasa sakit dan tidak adanya perubahan lebih lanjut dalam bentuk atau panjang zakar. Biasanya, penyakit ini memasuki fasa kronik 3-12 bulan setelah gejala awal muncul.

Bila hendak berjumpa doktor

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom penyakit Peyronie. Walaupun ada pesakit yang dapat sembuh sendiri, tetapi keadaan ini umumnya memerlukan rawatan perubatan. Dengan rawatan awal, gejala dapat mereda dan tidak bertambah buruk.

Sekiranya anda sudah lama menderita Peyronie dan tidak menghadapi masalah, berjumpa doktor jika bentuk dan ukuran zakar dan kesakitan pada zakar menyebabkan masalah semasa berhubungan seks.

Diagnosis PPenyakit Peyronie

Untuk mendiagnosis penyakit Peyronie, doktor akan bertanya mengenai gejala yang dialami, ubat-ubatan yang diambil, dan juga sejarah perubatan pesakit, terutama sejarah kecederaan pada zakar sebelum pesakit mengalami gejala penyakit Peyronie.

Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dengan menampal tisu parut pada zakar pesakit. Sekiranya diperlukan, doktor akan menyuntik ubat khas terlebih dahulu ke dalam zakar untuk mengalami ereksi. Dengan cara itu, doktor dapat mengetahui kelainan apa yang berlaku ketika zakar pesakit dalam keadaan tegak.

Ujian lebih lanjut yang mungkin dilakukan adalah ultrasound atau sinar-X zakar. Doktor juga boleh melakukan biopsi (tisu sampel) zakar yang dilenturkan untuk diperiksa di makmal.

Rawatan Penyakit Peyronie

Sekiranya gejala pesakit ringan, tidak memburuk dan tidak mengganggu aktiviti seksual, rawatan mungkin tidak diperlukan. Dalam beberapa kes, penyakit Peyronie boleh hilang dengan sendirinya.

Namun, dalam sebilangan besar kes, penyakit Peyronie perlu dirawat oleh doktor. Kaedah rawatan akan disesuaikan dengan fasa yang dialami oleh pesakit, yaitu:

fasa akut

Pada fasa akut, kaedah rawatan yang disarankan adalah terapi daya tarikan zakar untuk mencegah pemendekan zakar dan mengurangkan kelengkungan zakar. Doktor juga boleh memberi ubat dalam bentuk oral atau suntikan.

Fasa kronik

Pada penyakit Peyronie yang kronik, doktor akan memantau keadaan pesakit dan hanya mengambil rawatan sekiranya ada aduan. Sekiranya pesakit memerlukan rawatan, doktor akan memberikan ubat dalam bentuk suntikan, melakukan terapi daya tarikan, atau melakukan prosedur pembedahan.

Berikut ini adalah penjelasan mengenai kaedah rawatan yang boleh digunakan untuk mengubati penyakit Peyronie:

Dadah

Tiada ubat oral yang diketahui berkesan untuk merawat penyakit Peyronie. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan seperti ibuprofen atau asid mefenamat dapat digunakan untuk menghilangkan rasa sakit pada penyakit Peyronie akut.

Di samping itu, terdapat beberapa jenis ubat oral yang dapat membantu mencegah perkembangan penyakit Peyronie, seperti:

 • Pentoxifylline untuk meningkatkan aliran darah
 • Colchicine untuk mengurangkan bengkak
 • Potassium amino-benzoat untuk mengurangkan plak pada zakar

Sebaliknya, ubat suntikan diketahui lebih berkesan daripada ubat oral. Pemberian ubat suntikan ini boleh digabungkan dengan ubat oral dan terapi daya tarikan zakar. Beberapa jenis ubat yang boleh digunakan adalah:

 • Kolagenase, untuk memecahkan tisu parut dan plak
 • Sayanterferon, untuk mengurangkan tisu parut pada zakar
 • Verapamil, untuk menghalang pengeluaran kolagen yang merupakan komponen utama dalam tisu parut

Terapi tarikan zakar

Terapi daya tarikan zakar bertujuan untuk meregangkan zakar menggunakan alat mekanikal yang dapat dikendalikan oleh pesakit sendiri. Terapi ini dapat meningkatkan ukuran, kelengkungan, dan bentuk zakar. Bergantung pada jenis alat yang digunakan, terapi daya tarikan zakar dapat berlangsung dari 30 minit hingga 3-8 jam sehari.

Pada fasa akut, terapi ini terbukti dapat mengembalikan panjang zakar. Semasa dalam fasa kronik, terapi daya tarikan zakar dapat digunakan bersama dengan kaedah rawatan lain atau setelah prosedur pembedahan untuk memberikan hasil yang lebih baik.

Operasi

Pembedahan dilakukan pada penyakit Peyronie yang teruk, misalnya, yang membuat pesakit tidak dapat melakukan hubungan seks. Prosedur ini biasanya dilakukan pada pesakit yang telah menderita penyakit ini selama lebih dari 9 bulan. Pesakit juga harus memastikan bahawa tidak ada peningkatan kelengkungan zakar sekurang-kurangnya 3 bulan.

Terdapat beberapa kaedah pembedahan yang dapat dilakukan untuk memperbaiki keadaan zakar pada penyakit Peyronie. Pemilihan kaedah ini bergantung pada keadaan pesakit, lokasi jaringan parut di zakar, dan keparahan gejala penyakit zakar ini.

Sekiranya kelengkungan zakar cukup parah, pesakit mungkin memerlukan cantuman kulit pada zakar. Sementara itu, implan zakar boleh dilakukan pada penyakit Peyronie disertai dengan disfungsi ereksi.

Bergantung pada jenis pembedahan yang dilakukan, pesakit boleh pulang pada hari yang sama atau diminta untuk dimasukkan ke hospital. Selepas itu, doktor akan meminta pesakit berehat selama beberapa hari sebelum kembali melakukan aktiviti. Umumnya, pesakit tidak boleh melakukan hubungan seks sehingga 4-8 minggu selepas pembedahan.

Terapi lain

Terapi lain yang boleh digunakan untuk merawat penyakit Peyronie adalah terapi radioterapi dan gelombang kejut.terapi gelombang kejut) yang dikenali sebagai ESWT. Walau bagaimanapun, kajian masih diperlukan mengenai keberkesanan dan kemungkinan kesan sampingan terapi ini.

Komplikasi Penyakit Peyronie

Penyakit Peyronie boleh menyebabkan komplikasi berikut:

 • Ketidakupayaan untuk melakukan persetubuhan
 • Sukar mendapat keturunan
 • Mati pucuk
 • Kebimbangan mengenai kemampuan seksual atau penampilan zakar
 • Tekanan kerana gangguan dalam hubungan seksual
 • Zakar dipendekkan secara kekal
 • Kesakitan yang berpanjangan di zakar

Pencegahan Penyakit Peyronie

Tidak diketahui dengan tepat bagaimana mencegah penyakit Peyronie. Walau bagaimanapun, keadaan ini dapat dielakkan dengan berhati-hati semasa melakukan hubungan seksual, misalnya dengan memberikan pelumasan yang cukup pada zakar dan menghindari posisi yang dapat meningkatkan risiko kecederaan zakar atau patah zakar.

Sekiranya anda sering mengayuh atau melakukan aktiviti lain yang memberi banyak geseran atau tekanan pada kawasan zakar, disarankan untuk menggunakan seluar khas yang dapat mengurangkan risiko kecederaan zakar.

Penggunaan tonik lelaki untuk penderita disfungsi ereksi juga dapat mencegah penyakit Peyronie. Ini kerana ereksi yang tidak lengkap semasa hubungan seks dapat meningkatkan risiko kecederaan zakar. Walaupun begitu, ubat kuat harus digunakan mengikut nasihat doktor.