Cara Menambah Selera untuk Menambah Berat Badan

Kehilangan selera makan boleh membawa implikasi kesihatan yang serius, terutamanya jika anda kekurangan berat badan. Untuk mengatasi masalah ini, anda dapat meningkatkan selera makan dengan mula memilih pengambilan makanan dan menyesuaikan diet harian anda.

Kehilangan selera makan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti kegelisahan, kemurungan, atau kesan sampingan ubat-ubatan tertentu. Sekiranya anda selalu kehilangan selera makan, sehingga berat badan anda selalu kurang dari ideal dan tidak naik, keyakinan diri anda dapat menurun dan risiko masalah kesihatan anda akan meningkat.

Mengambil nota Corak Makan Harian

Salah satu cara untuk meningkatkan selera makan dan menambah berat badan adalah dengan memperhatikan diet harian anda. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan dalam menguruskan diet harian anda:

 • Jangan sekali-kali meninggalkan sarapan

  Sarapan dengan menu yang sihat dapat membantu meningkatkan selera makan dan berat badan. Sarapan pagi boleh mencetuskan kesan termogenesis dalam badan, sehingga anda dapat membakar lebih banyak kalori dalam sehari. Semakin banyak kalori yang anda bakar, semakin besar selera makan anda.

 • Sediakan makanan kegemaran anda

  Selera makan akan lebih mudah timbul sekiranya terdapat makanan yang anda sukai. Untuk itu, selalu sediakan makanan kegemaran anda, jadi tidak ada alasan untuk menangguhkan atau melangkau makanan.

 • Makan bahagian kecil dengan llebih kerap

  Makan tiga kali sehari dengan sebahagian besar, selera makan anda akan berkurang. Dalam keadaan ini, anda merasakan perut anda cepat kenyang dan selera makan anda berkurang. Untuk meningkatkan selera makan, cubalah makan lebih kerap, contohnya 4-6 kali sehari, tetapi dalam bahagian kecil.

 • Pilih makanan ringan yang mana sihat

  Makanan ringan boleh menjadi penyelesaian untuk meningkatkan selera makan. Pilih makanan ringan yang sihat yang mengandungi karbohidrat dan lemak yang sihat, seperti pisang, alpukat, dan kacang-kacangan. Letakkan makanan ringan yang sihat ini di dalam mangkuk kecil yang mudah dijangkau untuk mendorong makanan ringan anda.

 • Elakkan terlalu banyak serat

  Dalam memproses makanan kaya serat seperti sayur-sayuran, buah, atau biji-bijian, tubuh memerlukan lebih lama daripada mencerna makanan lain. Apabila anda makan serat, anda akan merasa kenyang lebih lama, jadi anda cenderung tidak mahu makan lagi.

Perkara Penyokong Yang Boleh Menambah Selera

Sebagai tambahan kepada beberapa perkara di atas, anda dapat meningkatkan selera makan dengan memberi perhatian kepada makanan yang menyokong selain makanan yang anda makan:

 • Buat suasana yang menyenangkan

  Buat suasana yang menyenangkan, seperti makan sambil mendengar muzik, menonton program kegemaran anda di TV, menyalakan lilin aromaterapi di atas meja, atau berbual dengan rakan. Yang paling penting, elakkan topik yang sebenarnya akan membuat anda tertekan. Kerana, ada kemungkinan penurunan selera makan anda disebabkan oleh tekanan atau kegelisahan kerana masalah.

 • Jangan lupa memenuhi keperluan cecair

  Minum segelas air sejam sebelum dan selepas makan untuk membantu pencernaan dan mengelakkan perut terlalu kenyang. Elakkan minum terlalu banyak air sebelum makan kerana ia akan memberi anda rasa kenyang yang salah dan mengurangkan selera makan anda. Keperluan cecair juga dapat dipenuhi dengan minum susu atau teh untuk merangsang selera makan.

 • Adakah aktiviti sukan ringan

  Bersenam akan merangsang selera makan anda. Pada waktu latihan, kalori yang terdapat di dalam badan akan dibakar. Selepas bersenam, badan memerlukan tenaga semula, jadi anda akan merasa lapar.

Ubah gaya hidup dan diet anda seperti di atas untuk meningkatkan selera makan anda, sehingga anda dapat mencapai berat badan ideal anda. Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk mengetahui cara meningkatkan selera makan mengikut keadaan anda.