5 Bahan Kimia Setiap Hari Yang Boleh Memudaratkan

Secara sedar atau tidak, hampir setiap hari kita menggunakan banyak bahan kimia, seperti produk pembersih bilik mandi, sabun pencuci, dan pembasmi kuman. Walaupun berguna, bahan kimia ini juga boleh membahayakan kesihatan dan menyebabkan pelbagai penyakit, kamu tahu.

Walaupun sering diperlukan dalam kehidupan seharian, menyimpan dan menggunakan produk berasaskan bahan kimia tidak boleh sembarangan. Ini kerana sebilangan bahan kimia yang sering digunakan di rumah kita berpotensi menyebabkan keracunan bahkan boleh membawa maut.

Ini adalah 5 bahan kimia setiap hari yang boleh membahayakan

Jadi, bahan kimia apa yang boleh menyebabkan bahaya? Berikut adalah senarai bahan kimia ini dan penjelasannya:

1. Karbon monoksida

Memanaskan kereta, membakar sampah, atau memasak di dapur adalah aktiviti biasa yang mesti dilakukan oleh kebanyakan orang setiap hari. sekarang, berhati-hati! Asap yang terdapat kerana aktiviti ini mengandungi karbon monoksida, kamu tahu.

Karbon monoksida atau CO adalah gas beracun yang tidak berwarna dan tidak berbau. Tanpa kita sedari, gas ini boleh menyebabkan keracunan dan masalah kesihatan, seperti sakit kepala, pening, sakit perut, muntah, sakit dada, dan kebingungan, jika disedut.

Sebenarnya, orang yang menyedut gas CO terlalu banyak juga boleh pengsan dan mati. Selain itu, bayi, orang tua, dan penderita anemia, penyakit jantung kronik, dan gangguan pernafasan berisiko sangat tinggi untuk diracuni dengan menyedut gas karbon monoksida.

Untuk mengelakkan kesan negatif menghirup karbon monoksida, anda dinasihatkan untuk tidak memanaskan kereta di garaj tertutup yang bersambung terus dengan rumah, membuang sampah dengan betul dan tidak membakarnya, pasang perokok di dapur, dan pastikan peredaran udara yang baik di dalam rumah.

2. Amonia

Seperti karbon monoksida, amonia juga tidak berwarna, tetapi mengeluarkan bau yang sangat menyakitkan. Gas ini kebanyakannya dijumpai sebagai wap dari produk pembersih rumah tangga, pewarna rambut, atau cat rumah.

Produk pembersih dengan kadar amonia yang tinggi boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti kerengsaan dan sensasi terbakar pada kulit atau mata. Sekiranya tertelan atau dihirup, amonia juga boleh merengsakan mulut, hidung, tekak, perut dan paru-paru.

Pendedahan kepada kepekatan amonia yang tinggi boleh menyebabkan kerosakan tisu yang teruk dan juga kematian. sekarangUntuk mengelakkan kesan sampingan ini, disarankan agar anda selalu menggunakan perlindungan, seperti sarung tangan, kacamata, dan topeng, ketika menggunakan produk yang mengandung amonia.

3. Klorin

Pada mulanya, klorin hanya terdapat pada produk kimia yang digunakan untuk membunuh kuman di kolam atau racun perosak tanaman. Namun, sekarang klorin sering digunakan sebagai produk pembersih atau pembasmi kuman, terutama sejak virus Corona menyebar.

Menghirup klorin boleh merosakkan sistem pernafasan dan menyukarkan anda bernafas. Sekiranya bersentuhan dengan kulit, klorin boleh menyebabkan kerengsaan kulit, kemerahan, terbakar, atau lecet. Sementara itu, apabila tertelan, bahan kimia ini boleh menyebabkan sensasi terbakar di mulut, sakit perut, muntah, sakit tekak, dan najis berdarah.

Sebagai rawatan awal jika kulit anda disimbah klorin, segera basuh kawasan yang terkena dengan sabun dan air. Sekiranya klorin masuk ke mata anda, segera bilas mata anda dengan air mengalir sekurang-kurangnya 15 minit. Walau bagaimanapun, jika klorin ditelan, segera ke ER untuk mendapatkan rawatan perubatan.

4. Asid hidroklorik

Walaupun jernih dan cair, asid hidroklorik (HCl) sangat toksik. Bahan kimia jenis ini mampu menyebabkan kerosakan teruk pada tisu badan. Asid hidroklorik sering dijumpai dalam produk baja, pembersih porselin, pembersih bilik mandi, dan bahan kimia untuk kolam.

Apabila terkena kulit, HCl boleh menyebabkan lecet kulit, terbakar, dan sakit. Sekiranya tertelan secara tidak sengaja, bahan kimia ini boleh menyebabkan sakit terbakar yang teruk, sakit perut yang teruk, darah muntah, dan sakit dada.

Sementara itu, jika disedut, asid hidroklorik boleh menyebabkan kerosakan pada paru-paru yang menyebabkan pengambilan oksigen terganggu. Ini menyebabkan bibir dan kuku kebiruan, sesak dada, tersedak, batuk darah, pening, dan pingsan.

Sekiranya terdapat percikan asid hidroklorik pada mata atau kulit anda, disarankan agar anda membilas kawasan yang terkena dengan air selama 15 minit. Sekiranya tertelan, anda sangat disarankan untuk minum air atau susu dengan segera. Jangan cuba memuntahkannya.

Sementara itu, jika anda menyedut bahan kimia beracun ini, segera pindah ke tempat terbuka dan hirup udara segar. Selepas itu, segera pergi ke hospital terdekat untuk pemeriksaan.

5. Asid sulfurik

Asid sulfat sering dijumpai di dalam bateri kereta, beberapa bahan pencuci, baja, dan pembersih bilik mandi. Apabila dicampurkan dengan air, asid sulfurik dapat bertindak balas dan menghasilkan haba. Bahan kimia ini juga merosakkan, seperti asid hidroklorik.

Asid sulfurik akan menyebabkan kerengsaan yang teruk jika bersentuhan dengan tisu badan. Sekiranya tertelan, bahan kimia ini boleh membakar mulut dan tekak, merosakkan perut, malah boleh menyebabkan kematian. Sementara itu, jika masuk ke mata, asid sulfurik dapat menyebabkan kebutaan.

Itulah 5 bahan kimia setiap hari yang boleh membahayakan anda dan keluarga anda. Oleh itu, sangat penting untuk menyimpan produk yang mengandungi bahan kimia ini dengan selamat, terutama di luar jangkauan kanak-kanak. Sekiranya perlu, letakkan tanda bahaya pada bungkusan sehingga semua anggota keluarga dapat berjaga-jaga.

Sekiranya bahan kimia ini disedut secara tidak sengaja, ditelan, atau bersentuhan dengan kulit, segera buat pertolongan cemas dan berjumpa doktor untuk rawatan selanjutnya.