Ini adalah cara membaca hasil pemeriksaan tekanan darah

Pemeriksaan tekanan darah kini dilakukan secara bebas di rumah. Walau bagaimanapun, diagnosis pembacaan keputusan tekanan darah yang tepat masih harus dilakukan oleh doktor atau kakitangan perubatan.

Pemeriksaan tekanan darah dilakukan untuk memantau kesihatan peredaran darah di dalam badan. Terdapat pelbagai faktor yang dapat mempengaruhi tekanan darah anda, mulai dari gaya hidup, aktiviti, hingga psikologi. Pemeriksaan tekanan darah rutin biasanya disarankan oleh doktor.

Memahami Hasil Pemeriksaan Tekanan Darah

Terdapat dua nombor yang tertera pada meter tekanan darah. Nombor di atas menunjukkan tekanan sistolik, sementara nombor di bawah menunjukkan tekanan diastolik.

Tahap tekanan darah diukur dalam skala mmHg atau milimeter merkuri (merkuri). Dalam dunia perubatan, merkuri digunakan sebagai unit ukuran standard untuk tekanan darah. Dari hasil pemeriksaan tekanan darah, dapat dikategorikan sebagai berikut:

 • Biasa

  Tahap tekanan darah kurang dari 120/80 mmHg dianggap normal. Sekiranya tekanan darah anda normal, pertahankan dengan makan makanan seimbang dan bersenam secara teratur.

 • Tekanan darah tinggi

  Tekanan darah anda boleh masuk ke dalam kategori ini jika berada di antara 120-129 mmHg sistolik dan 80 mmHg diastolik. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, prahipertensi berisiko menjadi gejala hipertensi.

 • Hipertensi ddarjah 1

  Tekanan darah anda berkisar antara 130-139 mmHg sistolik atau 80-89 mmHg diastolik, termasuk hipertensi kelas 1. Doktor akan mengulangi pemeriksaan untuk memastikannya.

 • Hipertensi ddarjah 2

  Anda boleh didiagnosis dengan hipertensi kelas 2 jika tekanan darah anda sentiasa melebihi 140/90 mmHg. Sekiranya tekanan darah anda mencapai had ini, doktor anda akan menetapkan ubat untuk menurunkan tekanan darah tinggi yang perlu anda ambil secara berkala, dan menasihati anda untuk mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat.

 • Krisis Hipertensi

  Sekiranya tekanan darah anda melebihi 180/120 mmHg, tunggu lima minit dan kemudian ulangi ujian anda. Sekiranya tekanan darah anda masih sama, maka anda harus berjumpa doktor kerana ia termasuk dalam kategori krisis hipertensi. Ketahui juga gejala-gejala lain yang mungkin menyertai rasa sakit di dada, sesak nafas, sakit belakang, merasa lemah atau mati rasa, perubahan penglihatan, atau kesukaran bercakap.

Sebaliknya, jika tekanan darah anda sering di bawah 90/60 mmHg, anda mungkin mempunyai tekanan darah rendah atau hipotensi. Hipotensi juga dapat disertai dengan pening, kerana kekurangan bekalan oksigen dalam darah. Hipotensi atau hipertensi boleh menimbulkan risiko tinggi terhadap kesihatan dan perlu segera dirawat oleh doktor.

Cara memeriksa tekanan darah untuk hasil yang lebih tepat

Pemeriksaan tekanan darah secara berkala sangat penting bagi orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Selain memahami corak tekanan darah, pemeriksaan ini juga dapat membantu memberi ubat dan memantau keberkesanan rawatan yang diberikan, serta membantu doktor mengira kemungkinan komplikasi.

Sebelum menjalankan pemeriksaan, ada perkara yang perlu dilakukan atau dihindari agar ujian tekanan darah lebih tepat:

 • Jangan makan, merokok, dan minum kafein dan alkohol sekurang-kurangnya 30 minit sebelum ujian. Juga, jangan lupa kencing dulu. Saluran kencing yang penuh dapat meningkatkan tekanan darah walaupun hanya sedikit.
 • Cuba tenang ketika memeriksa tekanan darah. Anda boleh berehat dengan duduk selama lima minit dalam keadaan paling selesa sebelum peperiksaan. Cuba jangan bercakap dan memikirkan perkara yang mencetuskan tekanan.
 • Letakkan lengan anda di paras jantung, di atas meja atau kerusi berlengan. Pastikan tapak tangan anda naik. Letakkan bantal atau alas di bawah lengan sehingga lengan anda berada di paras jantung.
 • Gulung lengan ke atas. Alat pengukur tekanan darah (sphygmomanometer cuff) harus menyentuh kulit secara langsung sehingga keputusan pemeriksaannya tepat.
 • Sekiranya perlu, ulangi pemeriksaan beberapa kali dengan rehat 2-3 minit. Catat setiap keputusan ujian mengikut keperluan.

Melakukan pemeriksaan tekanan darah secara bebas di rumah berguna untuk memantau tekanan darah, terutama yang diperlukan oleh orang-orang dengan tekanan darah tinggi. Lakukan mengikut cadangan doktor. Sekiranya hasil pemeriksaan tekanan darah anda berada di luar had normal atau timbul gejala tertentu, anda harus segera berjumpa doktor.