Tabiat Ini Dapat Membuat Faraj Anda Gatal Semasa Kehamilan

Gatal faraj semasa kehamilan adalah keadaan biasa. Penyebab yang paling biasa adalah kerana perubahan hormon yang normal semasa kehamilan. Tetapi selain itu, terdapat juga beberapa tabiat yang boleh mencetuskan gatal pada faraj semasa kehamilan.

Gatal faraj semasa kehamilan boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, termasuk jangkitan bakteria dan jangkitan yis pada faraj, serta perubahan hormon yang menyebabkan perubahan tahap keasidan (pH) vagina dan mencetuskan kerengsaan.

Perubahan hormon pada kehamilan juga boleh menyebabkan peningkatan keputihan pada wanita hamil. Keadaan ini sebenarnya normal. Sebenarnya, keputihan sebenarnya melindungi vagina dari jangkitan. Namun, keputihan juga boleh merengsakan kulit vulva (bahagian luar faraj) sehingga gatal.

Elakkan Tabiat Gatal Faraj Semasa Kehamilan

Untuk mengurangkan risiko mengembangkan keadaan yang menyebabkan gatal-gatal pada vagina semasa kehamilan, anda harus mengelakkan tabiat berikut:

1. Memakai seluar dalam terlalu ketat

Elakkan memakai seluar yang terlalu ketat kerana boleh menyebabkan kawasan di sekitar vagina menjadi lembap. Keadaan lembap ini membolehkan bakteria dan kulat berkembang. Pakaian yang ketat juga boleh menyebabkan lebih banyak geseran pada kulit, menyebabkan kegatalan dan gatal.

Sebaiknya, wanita hamil memilih seluar dalam yang diperbuat daripada kapas yang selesa dan mempunyai daya serap yang baik.

2. Kurang menjaga kebersihan organ intim

Semasa mengandung, membersihkan organ intim menjadi lebih sukar kerana ukuran perut. Walaupun begitu, cubalah selalu membilas alat kelamin selepas setiap pergerakan usus.

Untuk mengelakkan penyebaran bakteria dari dubur ke vagina, bersihkan kawasan faraj terlebih dahulu, kemudian terus ke rektum. Jangan lakukan sebaliknya. Selepas itu, lap kering menggunakan tisu atau tuala sebelum kembali memakai seluar supaya tidak lembap.

3. Tidur dengan seluar dalam

Tidur dalam seluar dalam dapat meningkatkan kelembapan vagina sepanjang malam, terutama jika suasana bilik dan membuat wanita hamil berpeluh. Ini akan mencetuskan kerengsaan kulit dan pertumbuhan ragi pada faraj, menyebabkan gatal-gatal. Sekarang, tidur tanpa seluar dalam dapat mengelakkan perkara ini berlaku. Tetapi sebelum tidur, pastikan faraj dibersihkan, ya.

4. Kurang minum dan kerap membuang air kecil (BAK)

Kekurangan minum menyebabkan pengurangan cecair badan. Ia juga boleh menyebabkan vagina menjadi kering. Sekiranya dalam keadaan cenderung kering, faraj akan mudah teriritasi sehingga terasa gatal.

Selain itu, kekurangan air juga menjadikan kencing kurang kerap. Sebenarnya, kencing yang kerap dapat membantu membersihkan bakteria dan kulat di sekitar faraj yang boleh menyebabkan jangkitan. Ini akan bertambah buruk jika wanita hamil juga mempunyai kebiasaan untuk memegang BAK.

5. Makan terlalu banyak makanan manis

Terlalu banyak gula dalam darah dapat menurunkan sistem imun wanita hamil, sehingga menyukarkan tubuh untuk menangkal jangkitan bakteria dan kulat yang buruk. Akibatnya, terdapat pertumbuhan ragi yang berlebihan di dalam vagina.

Oleh itu, mengurangkan pengambilan makanan atau minuman dengan kandungan gula yang tinggi, seperti soda, gula-gula, atau ais krim, dapat mengurangkan rasa gatal pada vagina.

6. Kurang rehat

Biasanya, jumlah tidur optimum bagi kebanyakan orang dewasa adalah 7-8 jam setiap malam. Kurang tidur atau rehat yang mencukupi juga dapat menurunkan sistem imun. Satu kajian menunjukkan bahawa orang yang tidak cukup tidur cenderung mudah jatuh sakit akibat jangkitan virus.

Ini boleh berlaku kerana semasa tidur, sistem kekebalan tubuh membebaskan protein yang diperlukan tubuh untuk melawan jangkitan virus, bakteria, atau radang. Oleh itu, selagi wanita hamil tidak cukup tidur, antibodi dan sel untuk melawan jangkitan juga akan berkurang.

Cara Mudah Mengatasi Faraj Gatal Semasa Kehamilan

Gatal faraj semasa mengandung sebenarnya tidak perlu dibimbangkan secara berlebihan. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan di rumah untuk menghilangkan gatal-gatal pada faraj semasa kehamilan, iaitu:

  • Kompres kawasan gatal dengan tuala yang direndam dalam larutan serbuk penaik.
  • Merendam faraj dengan air sejuk, tetapi tidak sejuk sehingga menusuk kulit.
  • Elakkan produk yang jika digunakan boleh mencetuskan gatal pada faraj semasa kehamilan dan gantinya dengan produk semula jadi dan lembut yang direka untuk digunakan semasa kehamilan.

Sekiranya semua kaedah di atas telah dilakukan tetapi gatal-gatal faraj semasa kehamilan tidak hilang, malah bertambah buruk dan disertai dengan gejala tambahan, seperti keputihan yang tidak normal, kemerahan pada bibir faraj, atau perasaan terbakar ketika membuang air kecil, anda harus segera berjumpa doktor.