Perhatikan bahaya pengguguran sebelum melakukannya

Pengguguran adalah tindakan menamatkan kehamilan.Pengguguran atau pengguguran mempunyai pelbagai risiko yang perlu dipertimbangkan. Bahaya pengguguran akan menjadi lebih besar jika tidak dilakukan oleh doktor.

Dari segi perubatan, pengguguran boleh dilakukan untuk menamatkan kehamilan kerana keadaan tertentu, seperti keguguran, keadaan kesihatan ibu terancam akibat kehamilan, atau kehamilan berlaku kerana rogol. Namun, khusus untuk kes rogol, pengguguran undang-undang hanya berlaku untuk kehamilan yang usia kehamilannya kurang dari 40 hari.

Pengguguran boleh dilakukan dengan memberi ubat tertentu atau melalui pembedahan. Secara amnya, pengguguran dilakukan pada usia kehamilan kurang dari 24 minggu.

Risiko Komplikasi Pengguguran

Selepas pengguguran, wanita biasanya akan mengalami sakit perut atau kekejangan, loya, kelemahan, dan pendarahan ringan selama beberapa hari.

Dalam keadaan tertentu, pengguguran boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius dalam beberapa hari hingga sekitar 4 minggu selepas itu. Beberapa bahaya pengguguran yang boleh berlaku adalah:

Berdarah

Salah satu risiko yang sering berlaku selepas pengguguran adalah pendarahan faraj yang berat. Kehamilan pengguguran di bawah 13 minggu mempunyai risiko pendarahan yang lebih kecil daripada kehamilan yang berumur lebih dari 20 minggu.

Pendarahan berat juga lebih berisiko jika masih ada tisu janin atau plasenta yang tersisa di rahim selepas pengguguran. Untuk mengatasinya, transfusi darah dan kuret diperlukan untuk membuang tisu yang tersisa.

Jangkitan

Jangkitan adalah salah satu komplikasi yang sering terjadi akibat pengguguran. Keadaan ini biasanya dicirikan oleh penampilan keputihan yang berbau busuk, demam, dan sakit teruk di kawasan pelvis. Dalam kes jangkitan yang teruk, sepsis mungkin berlaku selepas pengguguran.

Kerosakan pada rahim dan faraj

Sekiranya tidak dilakukan dengan betul, pengguguran boleh menyebabkan kerosakan pada rahim dan vagina. Kerosakan ini boleh berupa lubang atau kecederaan serius pada dinding rahim, serviks, dan vagina.

Masalah psikologi

Bukan hanya masalah fizikal, trauma psikologi juga dapat dirasakan oleh wanita yang menjalani pengguguran. Perasaan bersalah, malu, tekanan, kegelisahan, dan kemurungan adalah beberapa masalah psikologi yang dialami oleh banyak wanita setelah melakukan pengguguran.

Risiko komplikasi ini lebih besar jika pengguguran dilakukan secara haram, dilakukan di kemudahan kesihatan yang tidak mencukupi, atau menggunakan kaedah tradisional yang tidak dijamin selamat.

Oleh itu, semasa melakukan pengguguran, perlu dilakukan pemeriksaan dan pertimbangan perubatan dari doktor, agar risiko komplikasi ini dapat dicegah.

Kemungkinan untuk Kembali Mengandung

Dalam masa 4-6 minggu selepas pengguguran, haid akan kembali normal. Dengan kata lain, pesakit boleh hamil lagi selepas pengguguran. Walau bagaimanapun, pesakit perlu melakukan pemeriksaan berkala sekurang-kurangnya 2 minggu setelah pengguguran, untuk memastikan pengguguran itu berjaya dan tidak menyebabkan komplikasi.

Selepas pengguguran, risiko kesuburan terganggu akan tetap berlaku sekiranya pesakit mengalami pendarahan yang teruk, jangkitan rahim yang tidak dirawat, atau kerosakan pada lapisan rahim.

Selain dapat menyebabkan masalah kesuburan, perkara-perkara ini juga dapat meningkatkan risiko kehamilan ektopik dan persalinan pramatang pada kehamilan berikutnya.

Untuk menjangkakan pelbagai bahaya pengguguran di atas, tanyakan sejelas mungkin mengenai risiko dan persiapan yang diperlukan, ketika berunding dengan pakar sakit puan sebelum menjalani pengguguran.