Ketahui lebih lanjut mengenai punca bisul dan cara mengatasinya

Sebilangan orang mungkin mengalami bisul dan sembuh tanpa rawatan khas. Namun, adakah sebenarnya perkara yang betul untuk dilakukan? Mari ketahui lebih lanjut mengenai punca bisul dan cara mengatasinya.

Bisul lembut, benjolan berisi nanah yang muncul di permukaan kulit. Benjolan ini terasa hangat dan menyebabkan kulit di sekitarnya menjadi merah. Bisul juga menyakitkan dan kadang-kadang disertai dengan gejala demam dan menggigil.

Bisul paling kerap muncul di kawasan kulit yang mudah lembap dan berpeluh, seperti ketiak dan pangkal paha. Selain itu, bisul juga dapat muncul pada kulit wajah, punggung, dada, dan punggung.

Apa yang Menyebabkan Bisul?

Jangkitan bakteria adalah penyebab bisul yang paling biasa, terutamanya bakteria Staphylococcus aureus. Bakteria ini boleh memasuki badan melalui liang atau luka pada kulit. Jangkitan bakteria ini akan menyebabkan keradangan mencetuskan pembentukan nanah.

Berikut adalah beberapa keadaan yang berisiko menyebabkan jangkitan bakteria pada kulit yang boleh menyebabkan bisul:

  • Tidak menjaga kebersihan kulit yang baik.
  • Menderita penyakit kulit, seperti jerawat atau eksim.
  • Menghidap diabetes.
  • Mempunyai sistem imun yang lemah, misalnya orang yang menghidap HIV / AIDS.
  • Lakukan hubungan terus dengan orang yang dijangkiti bakteria Staphylococcus aureus.

Bagaimana Merawat Bisul Secara Sendiri?

Untuk merawat bisul, anda boleh menggunakan kompres hangat ke kawasan mendidih selama 30 minit, 4 kali sehari. Untuk menghilangkan rasa sakit yang muncul, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol.

Jangan cuba mengalirkan nanah dengan menekan atau menusuk bisul dengan benda tajam, seperti jarum. Selain dapat mencederakan saluran darah, tindakan ini juga dapat memperburuk jangkitan.

Sekiranya bisul pecah, tutup bisul dengan kain kasa steril, kemudian berjumpa doktor untuk mengelakkan komplikasi.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor untuk bisul?

Bisul sebenarnya boleh sembuh sendiri tanpa rawatan khas. Walau bagaimanapun, pemeriksaan lanjut oleh doktor diperlukan sekiranya keadaan berikut berlaku pada bisul anda:

  • Bisul lebih besar dari 1 cm
  • Bisul semakin besar
  • Kesakitan semakin teruk
  • Diiringi oleh demam
  • Bisul muncul semula

Anda juga disarankan untuk segera berjumpa doktor jika bisul muncul ketika anda hamil atau menderita penyakit tertentu, seperti HIV / AIDS, barah, dan diabetes.

Dalam keadaan ini, bisul yang dibiarkan tanpa rawatan khas berisiko menyebabkan komplikasi, seperti penyebaran jangkitan ke seluruh badan (termasuk otak dan jantung), kematian kulit atau tisu di bawah kulit, dan jangkitan tulang.

Bagaimana Mengubati Bisul yang teruk?

Dalam beberapa keadaan, doktor atau pakar bedah akan mencadangkan pembedahan membuang nanah. Sebelum operasi dijalankan, doktor akan memberikan ubat bius tempatan (tempatan).

Anestetik ini akan disuntik terus ke kawasan sekitar bisul untuk mematikannya. Seterusnya, doktor akan membuat sayatan pada bisul dan mengalirkan nanah.

Lubang sayatan akan diisi dengan alat khas untuk mengelakkannya ditutup. Lubang ini merupakan jalan keluar untuk sisa nanah yang masih terbentuk. Alat tersebut akan dikeluarkan setelah pengeluaran nanah rendah. Luka pembedahan biasanya akan sembuh dalam 10-14 hari.

Selepas pembedahan, anda masih perlu mengambil antibiotik untuk mencegah jangkitan merebak, serta ubat penahan sakit untuk meredakan kesakitan.

Bisul adalah jangkitan kulit yang boleh dialami oleh sesiapa sahaja, terutama orang yang tidak menjaga kebersihan kulitnya. Walaupun bisul dapat dirawat secara bebas di rumah, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor jika bisul berukuran lebih dari 1 cm, disertai dengan gejala demam, atau menyebabkan kesakitan yang teruk.

Ditulis oleh:

dr. Sonny Seputra, M.Ked.Klin, SpB, FINACS

(Pakar Bedah)