Vaginosis bakteria - Gejala, sebab dan rawatan

Vaginosis bakteria adalah jangkitan faraj yang disebabkan oleh ketidakseimbangan kiraan bakteria semula jadi (flora normal) di dalam faraj. Vaginosis bakteria bukan keadaan berbahaya, tetapi boleh menyebabkan gejala yang cukup mengganggu.

Vaginosis bakteria dapat dialami oleh wanita pada usia berapa pun. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes vaginosis bakteria berlaku ketika wanita dalam masa pembiakan mereka, iaitu berumur 15–44 tahun.

Penyebab Vaginosis Bakteria

Vaginosis bakteria berlaku kerana pertumbuhan bakteria tertentu yang terdapat secara semula jadi di dalam vagina, sehingga mengganggu keseimbangan jumlah bakteria di dalam vagina.

Pada dasarnya, terdapat dua jenis bakteria di dalam vagina, iaitu bakteria baik dan bakteria jahat. Bakteria baik adalah bakteria Lactobacillus yang berfungsi untuk membatasi pertumbuhan bakteria jahat dengan mengekalkan pH normal atau keasidan vagina. Bakteria ini menguasai jumlah bakteria di dalam vagina, iaitu sekitar 95%.

Sementara bakteria jahat yang wujud secara semula jadi di dalam vagina adalah bakteria anaerob. Apabila jumlah bakteria baik menurun, pertumbuhan bakteria anaerob akan meningkat, yang boleh menyebabkan vaginosis bakteria.

Punca sebenar gangguan keseimbangan pertumbuhan bakteria pada faraj tidak dapat diketahui dengan pasti. Namun, terdapat sejumlah faktor yang dianggap meningkatkan risiko wanita terkena vaginosis bakteria, yaitu:

 • Mengalami perubahan hormon kerana haid, kehamilan, dan menopaus
 • Asap
 • Mempunyai sejarah jangkitan kelamin
 • Kerap menukar pasangan seksual dan tidak menggunakan kondom
 • Penggunaan antibiotik jangka panjang
 • Menggunakan kontraseptif intrauterin atau peranti intrauterin (IUD)
 • Menggunakan sabun cuci dengan bahan kimia yang keras untuk mencuci seluar dalam
 • Bersihkan vagina dengan semburan air atau gunakan sabun yang boleh menyebabkan kerengsaan pada vagina, seperti sabun yang mengandungi minyak wangi dan sabun antiseptik
 • Bakteria menurun Lactobacillus secara semula jadi

Gejala Vaginosis Bakteria

Vaginosis bakteria sering tidak menimbulkan gejala. Walau bagaimanapun, pada sesetengah wanita, vaginosis bakteria dapat dikenali dengan penampilan keputihan.

Pelepasan mempunyai tekstur berair dan berwarna kelabu atau putih. Keputihan juga mengeluarkan bau amis, terutama semasa haid atau hubungan seksual dengan pasangan.

Selain keputihan, vaginosis bakteria juga dapat menyebabkan beberapa gejala yang berbeza, seperti gatal-gatal pada vagina, dan rasa sakit dan sakit ketika kencing kerana kerengsaan di sekitar faraj.

Bila hendak berjumpa doktor

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami keadaan berikut:

 • Mengalami simptom di atas dan sedang hamil
 • Mengalami gejala di atas dan mempunyai pasangan seksual yang banyak atau baru-baru ini berubah
 • Baru sahaja mengalami keputihan yang berbau dan disertai demam
 • Adakah anda pernah mengalami jangkitan faraj, tetapi keputihan yang anda alami mempunyai warna dan tekstur yang berbeza daripada sebelumnya?
 • Mengalami jangkitan yis vagina yang tidak akan hilang walaupun selepas rawatan diri menggunakan ubat bebas

Gejala vaginosis bakteria dapat meniru jangkitan lain. Oleh itu, sangat penting untuk memeriksa dengan doktor untuk mengesahkan diagnosis. Diagnosis dan rawatan awal akan mengurangkan kemungkinan komplikasi.

Diagnosis Vaginosis Bakteria

Langkah pertama yang diambil oleh pakar obstetrik untuk mendiagnosis vaginosis bakteria adalah dengan menanyakan sejarah perubatan, gaya hidup, dan gejala pesakit. Pemeriksaan kemudian diikuti dengan pemeriksaan fizikal umum.

Doktor juga boleh melakukan beberapa ujian lain untuk mengesahkan diagnosis. Pemeriksaan merangkumi:

 • Pemeriksaan faraj

  Doktor akan memeriksa bahagian dalam faraj dengan bantuan alat yang disebut spekulum untuk melebarkan saluran faraj.

 • Periksa tahap keasidan (pH) vagina

  Doktor akan meletakkan kertas pH di dalam vagina pesakit untuk memeriksa keasidan faraj pesakit. Dalam keadaan normal, pH vagina adalah 3.8–4.5. Manakala pada pesakit dengan vaginosis bakteria, pH vagina biasanya meningkat di atas 4.5.

 • Pemeriksaan sampel rembesan faraj

  Sampel keputihan diambil dengan prosedur sapuan (sapu, kemudian diperiksa di makmal untuk mengesan kehadiran pertumbuhan bakteria anaerob yang berlebihan di dalam vagina.  

Rawatan Vaginosis Bakteria

Dalam beberapa kes, vaginosis bakteria akan hilang sendiri tanpa rawatan. Namun, jika gejala terus muncul, akan menjadi berbahaya jika tidak segera diobati kerana boleh menyebabkan organ pembiakan menjadi lebih mudah terkena jangkitan atau radang.    

Vaginosis bakteria pada umumnya dirawat dengan antibiotik. Antibiotik digunakan untuk membunuh bakteria penyebab penyakit ini. Doktor akan memberikan antibiotik, sekiranya:

 • Gejala berterusan
 • Gejala muncul semasa kehamilan
 • Pesakit akan menjalani prosedur pembedahan di kawasan pelvis, seperti histerektomi

Pada pesakit yang akan menjalani pembedahan pelvis, pemberian antibiotik bertujuan untuk mengurangkan risiko jangkitan serius yang mungkin terjadi selepas operasi.

Berikut adalah beberapa jenis antibiotik yang boleh digunakan untuk merawat vaginosis bakteria:

 • Metronidazol

  Metronidazole adalah antibiotik yang paling biasa digunakan dan paling berkesan untuk merawat vaginosis bakteria. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet dan ovula yang dimasukkan ke dalam vagina.

 • Clindamycin

  Ubat ini dalam bentuk tablet. Clindamycin biasanya diberikan apabila kesan sampingan yang mengganggu timbul kerana mengambil tablet metronidazole.

 • Tinidazole

  Tinidazole adalah ubat antibiotik dalam bentuk tablet. Sama seperti klindamisin, ubat ini juga biasanya diberikan sekiranya kesan sampingan berlaku kerana menggunakan metronidazol.

Rawatan untuk vaginosis bakteria biasanya berlangsung sekurang-kurangnya seminggu. Walaupun simptomnya hilang, jangan hentikan ubat sehingga doktor mengarahkan anda berhenti. Ini dilakukan untuk mengelakkan jangkitan berulang.     

Komplikasi Vaginosis Bakteria

Vaginosis bakteria biasanya tidak menyebabkan komplikasi. Tetapi jika tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan sejumlah komplikasi serius, termasuk:

 • Kelahiran pramatang

  Wanita hamil yang menderita vaginosis bakteria berisiko mendapat jangkitan pramatang dan selepas bersalin.

 • Penyakit radang pelvis

  Keradangan pelvis (PID) adalah jsejenis penyakit radang rahim dan saluran tuba yang dapat mengurangkan kesuburan.

 • Jangkitan kelamin

  Vaginosis bakteria meningkatkan risiko wanita untuk menghidap penyakit kelamin, seperti virus herpes simplex, klamidia, dan HIV.

 • Jangkitan selepas pembedahan

  Vaginosis bakteria dapat meningkatkan risiko wanita untuk dijangkiti selepas pembedahan pelvis, seperti histerektomi atau pembedahan caesar.  

Pencegahan Vaginosis Bakteria

Langkah utama untuk mencegah vaginosis bakteria adalah menjaga keseimbangan bakteria di dalam vagina. Cara yang boleh dilakukan untuk mengekalkan keseimbangan bakteria ini termasuk:

Tidak bersihkan faraj dengan semburan air

Menyiram atau membersihkan vagina dengan semburan air dapat menghilangkan bakteria baik yang melindungi vagina dari jangkitan. Sekiranya bakteria ini hilang, risiko mengembangkan vaginosis bakteria akan meningkat.

Mengurangkan risiko kerengsaan pada faraj

Risiko kerengsaan faraj dapat dikurangkan dengan:

 • Elakkan menggunakan sabun dengan wangian untuk membersihkan bahagian luar faraj.
 • Gunakan seluar dalam kapas, dan jangan basuh seluar dalam anda menggunakan bahan pencuci dengan bahan kimia yang keras.
 • Gunakan tuala wanita tanpa bau.

Mencegah jangkitan kelamin

Penting untuk selalu melakukan hubungan seks yang selamat, misalnya dengan tidak menukar pasangan, atau dengan menggunakan kondom semasa hubungan seksual.