Melanox - Faedah, dos dan kesan sampingan

Melanox adalah ubat berguna untuk mencerahkan kawasan kulit yang mengalami hiperpigmentasi (warna kulit semakin gelap). Oleh itu, Melanox sering disebut sebagai 'whitening cream'.

Melanox boleh didapati dalam dua jenis, iaitu Melanox dan Melanox Forte. Melanox mengandungi 2% hidrokuinon sebagai bahan aktif, sementara Melanox Forte mengandungi 4% hidrokuinon. Hydroquinone berfungsi untuk menyekat pembentukan melanin, pigmen semula jadi atau pewarna yang memberikan warna pada kulit.

Melanox sering digunakan untuk mencerahkan kawasan kulit kerana bintik-bintik gelap, bekas jerawat, kerosakan matahari (melasma), atau kegelapan kulit kerana perubahan hormon (chloasma).

Apa itu Melanox

Bahan-bahan aktifHydroquinone
kumpulanUbat preskripsi
KategoriKrim pemutih kulit (krim pencerah kulit)
ManfaatMengatasi beberapa keadaan hiperpigmentasi kulit, seperti bintik hitam, bekas jerawat, melasma, atau chloasma
Digunakan olehDewasa dan kanak-kanak> 12 tahun
Melanox untuk ibu mengandung dan menyusuiKategori C:Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Ubat ini hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Tidak diketahui sama ada Melanox boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Ibu yang menyusu disarankan untuk berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat ini.

Bentuk ubatKrim

Amaran Sebelum Menggunakan Melanox

Sebelum menggunakan ubat ini, anda perlu memberi perhatian kepada perkara berikut:

 • Jangan gunakan Melanox jika anda alah kepada hidrokuinon. Sentiasa beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Beritahu doktor anda jika anda menghidap asma, penyakit hati, penyakit buah pinggang, atau mengambil antibiotik.
 • Jangan gunakan Melanox pada kulit yang cedera, jengkel, atau selaran matahari.
 • Jangan gunakan Melanox di kawasan mata, bibir, di dalam hidung, atau di rongga mulut.
 • Elakkan terdedah kepada cahaya matahari yang berpanjangan semasa menjalani rawatan dengan Melanox, kerana ubat ini dapat menyebabkan kulit menjadi lebih rentan terhadap terbakar sinar matahari (selaran matahari). Sentiasa gunakan pelindung matahari semasa anda berada di luar rumah.
 • Semasa menggunakan Melanox, elakkan menggunakan produk yang dapat menyebabkan kerengsaan kulit, seperti sabun, syampu, atau pembersih kulit yang mengandungi wangian atau alkohol.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda mengenai apa-apa ubat yang sedang anda ambil, termasuk makanan tambahan dan produk herba.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mempunyai reaksi ubat alergi atau kesan sampingan yang serius setelah menggunakan Melanox.

Peraturan Dos dan Penggunaan Melanox

Melanox digunakan dengan menggunakan jumlah yang mencukupi ke kawasan kulit hiperpigmentasi setiap 12 jam. Melanox disyorkan untuk digunakan pada waktu malam sebelum tidur dan pada waktu pagi.

Bagaimana nak guna Melanox dengan betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat mengenai pakej Melanox sebelum menggunakannya. Gunakan Melanox pada masa yang sama setiap hari untuk rawatan maksimum.

Basuh tangan anda sebelum dan selepas menggunakan Melanox, kecuali jika anda merawat kulit di tangan anda.

Sebelum menggunakan Melanox, sapukan ubat itu ke tangan anda terlebih dahulu untuk melihat apakah reaksi alahan berlaku selepas 24 jam. Sekiranya kulit menjadi sedikit kemerahan, maka Melanox selamat digunakan pada kawasan kulit yang bermasalah.

Sapukan ubat ini hanya pada kawasan kulit yang bermasalah dan elakkan daripada menyentuh kawasan kulit di sekitarnya. Jangan gunakan Melanox di kawasan kulit yang terbakar matahari, kering, pecah-pecah, atau jengkel.

Elakkan menggunakan Melanox pada mata, lubang hidung, atau mulut. Sekiranya ubat itu bersentuhan dengan kawasan tersebut, segera bilas dengan air bersih.

Periksa dengan doktor jika aduan hiperpigmentasi kulit tidak hilang setelah menggunakan Melanox selama 3 bulan.

Melanox boleh digunakan sehingga 4 bulan, setelah itu penggunaan ubat tersebut perlu dikurangkan secara perlahan. Ubat ini tidak boleh digunakan lebih dari 5 bulan.

Simpan Melanox pada suhu bilik dan elakkan cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Melanox dengan Ubat-ubatan Lain

Elakkan menggunakan Melanox bersama benzoil peroksida, hidrogen peroksida, atau produk peroksida lain, kerana boleh menyebabkan tompokan warna muncul di kulit. Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya dapat dihilangkan dengan bantuan air dan sabun

Untuk mengelakkan interaksi ubat, selalu berunding dengan doktor anda jika anda merancang untuk menggunakan Melanox dengan sebarang ubat, makanan tambahan, atau produk herba.

Kesan Sampingan dan Bahaya Melanox

Kesan sampingan ringan yang boleh berlaku akibat penggunaan Melanox adalah kemerahan kulit, kekeringan, gatal-gatal, atau rasa terbakar. Keadaan ini secara amnya berlaku sekiranya pesakit mempunyai jenis kulit sensitif. Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak hilang atau bertambah buruk.

Penggunaan hidrokuinon jangka panjang juga dapat meningkatkan risiko berkembang ochronosis, Ini adalah keadaan di mana warna kulit berubah menjadi biru tua. Sentiasa ikuti nasihat dan tempoh penggunaan yang diberikan oleh doktor.

Di samping itu, anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi ubat alahan atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Kulit kering, retak, atau berdarah teruk
 • Kemerahan kulit atau pembakaran teruk
 • Melepuh atau mengeluarkan cecair pada kulit