Pelbagai Manfaat Arang untuk Kesihatan

Manfaat arang sebagai penawar telah dikenali sejak zaman dahulu lagi. Selain itu, sebenarnya terdapat banyak faedah arang untuk kesihatan yang anda dapat. Lihat penjelasan dalam artikel ini.

Arang ataupun diaktifkanarang adalah serbuk hitam halus yang mempunyai daya serapan yang tinggi. Arang boleh berasal dari kayu, gambut, arang batu, atau tempurung kelapa yang dipanaskan hingga suhu tinggi. Dari proses pemanasan ini, arang Ia mempunyai kemampuan menyerap toksin.

Manfaat Arang untuk kesihatan

Berikut adalah pelbagai faedah arang yang baik untuk kesihatan umum:

1. Mengatasi keracunan dan overdosis ubat

Carang batu Ini telah digunakan sebagai penawar sejak zaman kuno. Sekarang bukan hanya sebagai penawar, arang Ia juga digunakan untuk rawatan pertama dos berlebihan. Arang mampu mengikat pelbagai jenis ubat dan toksin sehingga dapat mengelakkan racun ini diserap oleh badan.

2. Mengatasi cirit-birit

Satu kajian menyatakan bahawa carang batu Ia juga dapat membantu mengatasi cirit-birit. Carang batu mampu mengikat toksin dari bakteria yang menyebabkan cirit-birit dalam usus dan mencegah toksin ini diserap oleh badan, sehingga gejala cirit-birit dapat mereda.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan faedahnya arang yang ini.

3. Mengatasi perut kembung

Arang Ia juga sering digunakan sebagai ubat alternatif untuk mengatasi kembung perut dan kekejangan perut. Arang mampu mengikat bahan yang berpotensi menghasilkan lebihan gas dalam sistem pencernaan. Secara amnya, bahan ini berasal dari makanan dan minuman yang dimakan.

4. Menurunkan kadar kolesterol

Walaupun masih diteliti, arang Dipercayai mempunyai khasiat untuk menurunkan kolesterol total dan kolesterol jahat (LDL) dalam tubuh dengan mengikat kolesterol dalam usus. Dengan kemampuan ini, kurang kolesterol diserap dari makanan, sehingga kadar kolesterol darah dapat dijaga dengan lebih baik.

5. Menjaga fungsi buah pinggang

Arang Ia juga dikatakan dapat membantu mengekalkan dan meningkatkan fungsi ginjal, terutama pada orang yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik. Arang berfungsi dengan membantu buah pinggang menyaring toksin dalam darah, sehingga kerja ginjal menjadi lebih ringan.

6. Mempercepat penyembuhan luka

Carang batu Ia juga dipercayai mempercepat penyembuhan luka, terutama luka seperti ulser diabetes yang sukar disembuhkan. Serbuk arang diletakkan di atas luka terbuka dan dibalut dengan kain kasa dapat membantu membersihkan nanah dan toksin sehingga membantu luka sembuh lebih cepat.

7. Menjadi topeng muka

Dalam dunia kecantikan, arang Ia juga digunakan sebagai bahan untuk topeng muka. Arang dipercayai dapat menyerap bakteria dan kotoran dari kulit. Dengan cara itu, kulit anda akan lebih sihat, bersih, dan bebas dari jerawat.

Setelah mengetahui kebaikannya arang, anda boleh mula menggunakan serbuk ini dalam kehidupan seharian anda. Sudah mempunyai produk arang yang dibungkus dalam bentuk tablet, pil, atau secara langsung dalam bentuk topeng muka.

Walau bagaimanapun, penggunaan arang masih tidak boleh dilakukan secara rawak. Sekiranya dimakan berlebihan, arang boleh menyebabkan kesan sampingan. Salah satunya adalah perubahan cara tubuh menyerap makanan dan ubat-ubatan.

Jadi, sebelum anda mengambil makanan tambahan atau ubat arang Untuk merawat keadaan kesihatan tertentu, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu.