Petua Mengatasi Perut Gatal Semasa Mengandung

Tidak jarang perubahan dalam badan semasa kehamilan menyebabkan keluhan. Perut gatal semasa mengandung adalah salah satu aduan yang paling biasa. Untuk mengatasinya, terdapat beberapa petua yang boleh anda lakukan sendiri di rumah.

Rasa gatal di kawasan perut semasa hamil sering kali membuat wanita hamil tidak tahan untuk menggaru. Gatal pada amnya bertambah teruk pada trimester ketiga kehamilan.

Punca Perut Gatal Semasa Kehamilan

Gatal semasa kehamilan disebabkan oleh peningkatan hormon kehamilan di dalam badan. Untuk perut, gatal-gatal dapat dirasakan lebih banyak lagi setelah memasuki akhir kehamilan, kerana kulit di perut semakin meregang.

Perut gatal semasa kehamilan adalah perkara biasa. Tidak perlu risau tentang ini, kerana secara amnya gatal akan hilang segera setelah melahirkan.

Petua Mengatasi Perut Gatal Semasa Mengandung

Untuk melegakan keluhan sakit perut yang gatal semasa mengandung, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan:

  • Pakai pakaian yang longgar dan selesa. Pakaian yang terlalu ketat boleh menggosok kulit, sehingga berisiko mengalami kerengsaan. Pilih bahan pakaian dari bahan semula jadi, seperti kapas, agar kulit dapat "bernafas" dan peluh lebih mudah diserap.
  • Apabila perut menjadi besar, tidak jarang wanita hamil memilih seluar dalam yang menutupi perut. Walau bagaimanapun, ini akan menyebabkan banyak geseran, menjadikan kulit gatal lebih banyak. Untuk mengelakkannya, disarankan memilih seluar dalam yang tidak menutup perut.
  • Gunakan sabun yang lembut pada kulit dan tidak berbau untuk mengelakkan kegatalan.
  • Elakkan menyemburkan minyak wangi pada kulit, untuk mengelakkan kerengsaan kulit.
  • Hujan panas boleh mengeringkan kulit dan menjadikan gatal semakin teruk. Sebaliknya, mandi air sejuk diikuti dengan pelembap pada kulit dapat menghilangkan rasa gatal.
  • Untuk menjadikan kulit lebih lembap, gunakan krim pelembap pada waktu malam sebelum tidur dan biarkan semalaman.
  • Menginap di bilik berhawa dingin sepanjang hari boleh menjadikan kulit anda lebih kering. Untuk memperbaikinya, gunakan pelembap udara (pelembap) di dalam bilik.
  • Elakkan berlama-lama di ruangan atau persekitaran yang panas, kerana berpeluh dapat menyebabkan gatal pada kulit.
  • Sekiranya gatal sangat mengganggu, sapukan kompres sejuk ke kawasan yang gatal.

Gatal-gatal perut semasa mengandung pada amnya tidak membahayakan janin di dalam rahim. Walau bagaimanapun, jika ruam sangat menjengkelkan, disertai dengan gatal-gatal di telapak tangan dan kaki, atau gatal semakin teruk pada waktu malam, anda harus segera berjumpa doktor.

Untuk melegakan gejala perut gatal semasa hamil, anda boleh mengamalkan kaedah di atas. Walau bagaimanapun, jangan ragu untuk berjumpa pakar sakit puan sekiranya terdapat gejala yang lebih serius yang mengganggu aktiviti.