Jangan mudah tergoda dengan trend, pertimbangkan ini sebelum memakai topeng arang

Penggunaan topeng arang baru-baru ini menjadi trend dalam dunia kecantikan. Topeng hitam ini dianggap membawa manfaat positif pada wajah. Namun, anda jangan terburu-buru mengikuti trend ini kerana penggunaan topeng arang juga boleh menimbulkan risiko.

Topeng arang adalah topeng muka yang terbuat dari arang aktif atau karbon aktif. Arang aktif dibuat dengan memanaskan arang biasa menggunakan suhu tinggi sehingga menjadi serbuk hitam dan halus dengan penyerapan yang tinggi.

Harta ini sering digunakan untuk mengikat racun atau kekotoran. Tidak hanya pada wajah, tetapi juga pada sistem pencernaan dan luka. Namun, walaupun sudah sering digunakan, penggunaan arang aktif masih perlu dipertimbangkan untuk mencegah risiko kesan sampingan.

Kebaikan dan Risiko Kesan Sampingan Arang Arang

Berapa banyak faedah yang dapat diperoleh dari topeng arang, termasuk:

  • Mengatasi masalah kulit berminyak dan jerawat
  • Menyerap kotoran dan kotoran di wajah
  • Menanggalkan sel kulit mati dan bintik hitam
  • Mengatasi liang yang tersumbat
  • Mengecilkan pori-pori wajah dan mencerahkan kulit.

Di sebalik faedah ini, terdapat kesan sampingan yang boleh disebabkan oleh memakai topeng arang. Bagi sesetengah orang, mengelupas topeng arang boleh menjadi sangat menyakitkan. Tidak jarang rasa sakit itu mencetuskan air mata dan kerengsaan kulit.

Ini disebabkan oleh penyerapan arang aktif yang tinggi. Bukan hanya bintik hitam dan minyak berlebihan, topeng ini juga menghilangkan sel kulit mati dan rambut halus di wajah. Pada orang yang mempunyai kulit sensitif, ini boleh mencetuskan kegatalan dan kemerahan pada wajah.

Selain itu, penggunaan topeng arang yang berlebihan boleh menyebabkan kulit menjadi kering, merah, dan lebih sensitif.

Petua Menggunakan Topeng Arang

sekarang, untuk mengelakkan kesakitan semasa mengeluarkan topeng arang, ada petua yang boleh anda cuba. Ini caranya:

  • Basah topeng arang dengan sedikit air sebelum mengeluarkannya.
  • Biarkan topeng duduk selama beberapa minit sehingga terasa sedikit lebih lembap.
  • Tanggalkan topeng arang dengan perlahan.

Dengan cara ini, topeng arang yang dilembutkan dapat dikeluarkan dengan lebih mudah. Cara lain yang boleh diambil adalah memakai topeng arang hanya pada bahagian tertentu, seperti T-Zone atau di sekitar hidung dan dahi, kerana kawasan ini cenderung lebih berminyak dan komedo..

Bagi anda yang mempunyai kulit sensitif atau alah kepada bahan tertentu, disarankan untuk menggunakan topeng arang dalam jumlah kecil terlebih dahulu. Ini kerana sebilangan topeng arang mungkin mengandungi bahan kimia tertentu yang mencetuskan alergi kulit.

Topeng arang memang mempunyai faedah yang cukup menarik, terutama bagi mereka yang berminat dengan penjagaan kulit. Walaupun begitu, sentiasa berhati-hati dalam memilih produk apa pun. Sekiranya perlu, berjumpa dengan doktor anda sebelum mencuba topeng arang atau produk penjagaan kulit yang lain.