Ketahui Cara Mengatasi Epilepsi pada Kanak-kanak

Bimbang tentu tidak berhenti menutup hati ibu bapa ketika menghadapi epilepsi pada anak-anak. Lebih-lebih lagi, jika anda mesti melihat anak mengalami sawan akibat epilepsi yang dialaminya. Namun, anda harus tetap tenang dan menanganinya dengan cara yang betul. Bagaimana untuk?

Epilepsi adalah gangguan sistem saraf pusat atau aktiviti sel saraf di otak. Apabila serangan berlaku, kanak-kanak dengan epilepsi akan menunjukkan gejala kejang dan kadang-kadang kehilangan kesedaran.

Walaupun tidak mudah menangani epilepsi pada anak-anak, ibu bapa masih harus memastikan anak-anak mereka mendapat rawatan dan rawatan yang betul. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini dapat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan dan kemampuan belajar mereka.

Cara mengatasi epilepsi pada kanak-kanak

Menghadapi keadaan epilepsi pada kanak-kanak tentunya menimbulkan cabaran baru, baik untuk ibu bapa dan anak-anak sendiri. Sebagai ibu bapa, anda dinasihatkan untuk selalu berfikir positif, mencari maklumat tepat mengenai epilepsi, dan menolong anak anda menyesuaikan diri dengan keadaannya.

Di samping itu, terdapat beberapa cara untuk menangani epilepsi pada kanak-kanak yang boleh anda lakukan, termasuk:

1. Siapkan keperluan ubat

Ubat untuk epilepsi tidak bertujuan untuk menyembuhkan, tetapi mengawal gejala yang disebabkan oleh penyakit ini. Terdapat beberapa jenis ubat yang biasa digunakan untuk merawat epilepsi pada kanak-kanak, termasuk:

 • Phenytoin
 • Carbamazepine
 • Valproate
 • Asid valproik
 • Etosuximide
 • Topiramate
 • Gabapentin
 • Oxcarbazepine
 • Zonisamide
 • Lamotrigin
 • Felbamatee

Ubat ini mempunyai kesan sampingan seperti pening, mual, penglihatan berganda, ruam, dan gangguan koordinasi badan. Sementara itu, terdapat juga kesan sampingan yang jarang berlaku, seperti hiperaktif dan mudah marah.

Setiap jenis dan jenis epilepsi memerlukan ubat yang berbeza. Oleh itu, berikan ubat dan dos yang tepat kepada anak mengikut preskripsi doktor.

Sekiranya anak itu memasuki sekolah, pastikan dia tahu bagaimana menggunakan ubat tersebut, seperti dos dan masa untuk mengambilnya di sekolah. Jelaskan juga keadaan anak anda kepada guru dan pengawas di sekolah.

2. Mendekati sisi mental

Kanak-kanak dengan epilepsi mungkin mengalami gangguan emosi, seperti harga diri atau kemurungan yang rendah. Namun, jangan biarkan perkara itu berlaku. Untuk menguatkan keadaan mentalnya, jelaskan mengenai penyakit yang dideritanya, misalnya, apa itu epilepsi, apa simptomnya, dan bagaimana mengatasinya.

Tingkatkan keyakinannya dengan mengatakan kepadanya bahawa dia masih dapat melakukan aktiviti yang dia suka, tetapi itu perlu dilakukan dengan teliti atau memerlukan pengawasan.

Bantu anak anda untuk memahami bahawa perkara biasa adalah berbeza. Galakkan anak untuk terus fokus pada apa yang boleh dilakukannya. Kanak-kanak masih boleh cemerlang, kerana epilepsi tidak mempengaruhi kecerdasan mereka sepanjang mereka diberi rawatan dari doktor.

Ceritakan juga keadaan yang dialami oleh anak anda ke sekolah dan rakan-rakannya agar tidak mengucapkan kata-kata yang boleh menyakitkan hatinya. Jelaskan kepada mereka bahawa epilepsi bukanlah penyakit berjangkit. Jadi, tidak ada lagi alasan untuk menjauhinya.

3. Mengawasi dan sentiasa menemani anak

Untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini, menemani anak ketika dia menjalani aktiviti yang boleh membahayakan nyawanya sekiranya berlaku sawan, seperti berenang. Anda juga boleh memakai penutup kepala ketika dia menunggang dan tidak membiarkannya menunggang sendirian.

Semasa di bilik mandi, beritahu anak anda agar tidak mengunci pintu bilik mandi. Dengan cara itu, anda boleh membantunya dengan mudah sekiranya pada bila-bila masa dia mengalami sawan.

Elakkan melakukan aktiviti yang membuatnya terlalu letih dan demam kerana ini boleh mencetuskan sawan.

Pengendalian yang Betul Semasa Kanak-kanak Mengalami Kejang

Apabila anak anda mengalami sawan, cuba jangan panik. Walaupun sukar, anda harus tetap tenang dan melakukan perkara berikut untuk membantunya:

 • Jauhkan anak-anak dari benda berbahaya di sekitarnya, seperti benda, tangga, dan perabot yang tajam dan keras.
 • Letakkan badannya ke kanan atau kiri sehingga cairan di mulutnya dapat keluar dan tidak memasuki saluran udara.
 • Semasa dan selepas sawan, pantau keadaan anak sama ada dia masih bernafas. Sekiranya selepas penyitaan kanak-kanak itu tidak bernafas, segera bawa anak ke bilik kecemasan hospital terdekat.
 • Semasa dan selepas kejang berakhir, kanak-kanak itu mungkin ketakutan dan keliru dengan keadaan mereka. Tenangkan dia dengan mengatakan bahawa semuanya baik-baik saja dan menemani anak itu sehingga dia merasa lebih tenang dan stabil.
 • Setelah keadaan kelihatan stabil, biarkan anak berehat. Elakkan memberi ubat tambahan, kecuali jika ditetapkan oleh doktor.

Kejang akibat epilepsi adalah keadaan yang perlu diperiksa dan dirawat oleh doktor. Lebih-lebih lagi jika kejang berlangsung lebih dari 5 minit dan disertai dengan sesak nafas.

Epilepsi pada kanak-kanak terdengar mengerikan. Namun, dengan rawatan yang tepat, seperti memberi ubat, berkonsultasi dengan doktor secara berkala, dan memantau kegiatannya, risiko anak-anak mengalami kesan berbahaya dari epilepsi dapat dikurangkan.

Sekiranya keadaan anak bertambah buruk setelah mengambil ubat epilepsi, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan ubat baru atau menjalani terapi untuk mengawal gejala epilepsi pada kanak-kanak.