Norepinephrine - Faedah, dos dan kesan sampingan

Norepinephrine atau noradrenalin adalah ubat untuk merawat tekanan darah rendah akut yang mengancam nyawa (hipotensi). Selain itu, norepinefrin juga dapat digunakan dalam perawatan serangan jantung.

Norepinephrine mempunyai kesan pada reseptor alpha dan beta. Ubat ini akan menyekat saluran darah sehingga dapat meningkatkan tekanan darah. Selain itu, norepinefrin juga dapat memicu kerja jantung dalam mengepam darah.

Norepinefrin secara amnya akan diberikan dalam keadaan kecemasan. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk suntikan. Perlu diingat bahawa ubat ini hanya boleh diberikan oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor.

Merek perdagangan norepinefrin:Arespin, Epinor, Epivas, Efrala, Guprin, Norfion, Norepinephrine Bitartrate, Norepinephrine Bitartrate Monohydrate, Raivas, Vascon

Apa itu Norepinephrine

kumpulanUbat preskripsi
KategoriAgonis / vasokonstriktor alfa dan beta
ManfaatMerawat hipotensi yang mengancam nyawa dan merawat serangan jantung
Digunakan olehMatang
Norepinephrine untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C:Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Norepinephrine tidak diketahui diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatSuntik

AmaranSebelum Menggunakan Norepinephrine

Norepinephrine biasanya akan digunakan di hospital dalam keadaan kecemasan. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan ubat ini, termasuk:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Norepinephrine tidak boleh diberikan kepada pesakit yang alah kepada ubat ini.
 • Norepinefrin biasanya diberikan dalam keadaan kecemasan, jika boleh, beritahu doktor anda jika anda atau sedang menderita hipertensi, diabetes, penyakit jantung koronari, urat varikos, hipertiroidisme, atau asma.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mengalami reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang lebih serius, atau berlebihan selepas mengambil norepinefrin.

Dos dan Arahan Norepinephrine

Norepinephrine akan diberikan oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor di hospital. Dos dan tempoh rawatan akan ditentukan mengikut tujuan dan keadaan pesakit.

Secara umum, berikut adalah dos norepinefrin untuk pesakit dewasa berdasarkan tujuan penggunaannya:

 • Matlamat: Merawat hipotensi akut

  Dos awal 8-12 mcg per minit, dengan infus. Dos dapat ditingkatkan untuk mencapai tindak balas terapeutik yang diinginkan. Dos pemeliharaan 2-4 mcg per minit, dengan infus.

 • Matlamat: Rawat serangan jantung

  Dos awal 8-12 mcg per minit, dengan infus. Dos boleh ditingkatkan untuk mencapai tindak balas terapeutik yang diinginkan. Dos pemeliharaan 2-4 mcg per minit, dengan infus.

Selain itu, norepinefrin juga dapat digunakan dalam pengobatan kejutan septik, dengan dosis 0,01-3,3 mcg / kgBW per minit, melalui infus.

Bagaimana nak guna Norepinephrine dengan betul

Suntikan Norepinefrin akan diberikan di hospital dan disuntik melalui IV ke dalam vena (intravena / IV). Walaupun pesakit disuntik dengan ubat ini, doktor akan memantau keadaan pesakit, terutama tekanan darah, denyut jantung, dan pernafasan.

Sekiranya keadaannya bertambah baik setelah diberi norepinefrin, pesakit akan mendapat rawatan lebih lanjut dari doktor. Dos dan tempoh penggunaan norpineprine mungkin berbeza dari pesakit ke pesakit.

InteraksiNorepinephrine dengan Dadah Yang lain

Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku semasa mengambil norepinefrin dengan ubat lain:

 • Peningkatan risiko aritmia apabila digunakan dengan ubat anestetik, seperti desflurane, enflurane, atau halothane
 • Peningkatan risiko krisis hipertensi jika digunakan dengan ubat-ubatan perencat monoamine oksidase (MAOI) atau dihydroergotamine
 • Peningkatan risiko kesan sampingan, seperti hipertensi, sakit kepala yang teruk, gegaran, berdebar-debar, atau sakit dada, apabila digunakan dengan antidepresan trisiklik, seperti amitriptyline atau amoxapine
 • Berkurangnya keberkesanan norepinefrin dengan ubat penghalang beta non-selektif, seperti carvedilol atau propranolol
 • Tekanan darah meningkat apabila digunakan dengan methyldopa atau guanethidine

Kesan Sampingan dan Bahaya Norepinefrin

Doktor akan memantau dengan teliti semasa dan selepas suntikan norepinefrin. Beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku selepas menggunakan norepinefrin adalah:

 • Sakit, pembakaran, kerengsaan, perubahan warna kulit, di tempat suntikan
 • Mati rasa, lemah badan, atau merasa sejuk
 • Denyutan jantung perlahan, cepat, atau tidak teratur
 • Sianosis atau bibir dan kuku biru
 • Sakit kepala, penglihatan kabur, ucapan kabur, atau kesukaran menjaga keseimbangan
 • Kekeliruan, kegelisahan, gegaran (gegaran), keletihan yang luar biasa, atau berpeluh berlebihan

Laporkan kepada doktor atau pegawai perubatan anda sekiranya terdapat kesan sampingan yang dinyatakan di atas. Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat tersebut, yang boleh dicirikan oleh gejala seperti ruam gatal, kesukaran bernafas, atau bengkak kelopak mata atau bibir.