5 Sebab Mengehadkan Penggunaan Roti Putih

Roti putih sering dimakan sebagai menu sarapan pagi yang praktikal dan mengisi. Namun, tahukah anda bahawa pengambilan roti putih harus dibatasi? Kenapa begitu? Ayuh, cari jawapannya dalam perbincangan berikut.

Tepung gandum dari gandum utuh adalah bahan utama untuk membuat roti putih. Gandum diproses dengan menghilangkan lapisan kulit dan epidermis yang kasar, sehingga tekstur tepung akan menjadi lebih halus. Namun, proses ini dapat menghilangkan sebahagian besar serat, vitamin, dan mineral yang baik untuk tubuh.

Sepotong roti putih mengandungi kalori, lemak, dan karbohidrat yang dapat memberikan banyak tenaga untuk tubuh. Namun, roti gandum dianggap mempunyai kandungan nutrisi yang jauh lebih baik.

Beberapa Sebab untuk Mengehadkan Penggunaan Roti Putih

Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus menghadkan pengambilan roti putih, iaitu:

1. Mengandungi pemakanan rendah

Apabila biji-bijian diproses menjadi tepung gandum untuk roti putih, lapisan serat dan protein yang mengandung biji dikeluarkan.

Walaupun beberapa roti putih telah diberi nutrien tambahan, seperti vitamin B dan zat besi, kandungan serat dan protein di dalamnya akan jauh lebih sedikit daripada tepung gandum.

2. Meningkatkan gula dalam darah dengan cepat

Oleh kerana rendah serat dan protein dalam roti putih, karbohidrat dan gula akan diserap oleh badan dengan lebih cepat sehingga dapat mencetuskan peningkatan kadar gula dalam darah.

Sementara itu, satu kajian menunjukkan bahawa mengehadkan pengambilan produk yang mengandungi tepung gandum dapat mengurangkan risiko terkena diabetes jenis 2.

3. Mencetuskan kenaikan berat badan

Sekiranya tidak digunakan secara langsung sebagai tenaga, pengambilan gula berlebihan dari roti putih akan disimpan sebagai lemak di dalam badan. Ini boleh menyebabkan pengumpulan lemak dan peningkatan berat badan.

Selain itu, roti putih juga dapat mencetuskan rasa lapar, sehingga membuat anda makan lebih banyak.

4. Menggunakan peluntur

Untuk menjadikan roti putih kelihatan cerah dan tidak kusam, pengeluar sering menggunakan agen pemutihan, seperti kalium bromat, azodicarbonamide, dan gas klorin dioksida. Namun, beberapa negara telah melarang penggunaan agen pemutihan dalam tepung kerana boleh menyebabkan masalah kesihatan.

5. Mempengaruhi mood

Telah dijelaskan sebelumnya bahawa pengambilan roti putih dapat meningkatkan kadar gula darah dalam badan. Bukan hanya risiko terkena diabetes, kadar gula yang tinggi dalam tubuh juga dapat memicu lonjakan tenaga yang mempengaruhi mood, termasuk gangguan kecemasan dan kemurungan.

Petua Memilih Roti

Berbanding dengan roti putih, roti putih dari biji-bijian atau gandum mengandungi lebih banyak nutrien yang bermanfaat untuk tubuh. Roti gandum utuh mengandungi protein yang lebih tinggi, rendah lemak, bebas kolesterol, dan kaya dengan serat, mineral, vitamin, dan antioksidan.

Walau bagaimanapun, jangan makan label pada bungkusan roti putih dengan segera. Sekiranya dikatakan, dibuat dari biji-bijian, anda harus melihat semula bahan-bahan yang digunakan dengan lebih teliti.

Terdapat beberapa roti putih yang dikatakan dibuat dari biji-bijian, tetapi sebenarnya masih menggunakan tepung dengan karbohidrat sederhana sebagai bahan utama.

Selain itu, sebilangan roti putih juga mengandungi garam untuk meningkatkan rasa dan mengawal ragi. Oleh itu, anda mesti memperhatikan jumlah roti putih yang dimakan, kerana had maksimum yang disyorkan untuk pengambilan garam adalah 1,500 mg sehari untuk orang dewasa.

Sekiranya anda masih memilih roti putih sebagai menu sarapan, makan dengan bijak dan jangan berlebihan. Pilih roti putih yang diperbuat daripada ramuan terbaik. Anda juga boleh berjumpa doktor untuk menentukan jenis roti putih atau menu sarapan yang sesuai untuk dimakan dan mengikut keadaan kesihatan anda.