Tumor dan Langkah Rawatan Kelenjar Pituitari

Tumor kelenjar hipofisis dapat mencetuskan gangguan dalam fungsi organ dan pelbagai proses semula jadi di dalam badan. Kemunculan tumor di kelenjar ini kadang-kadang tidak menimbulkan gejala sehingga sukar dikesan. Sebenarnya, rawatan awal dapat mencegah komplikasi yang mungkin berlaku.

Kelenjar pituitari juga dikenali sebagai kelenjar pituitari atau kelenjar induk. Kelenjar kecil ini yang terletak di otak berperanan dalam penghasilan hormon penting dalam tubuh, seperti kortisol, prolaktin, dan hormon pertumbuhan.hormon tumbesaran).

Peranan ini menjadikan kelenjar pituitari terlibat dalam begitu banyak proses penting dalam tubuh dan mempengaruhi fungsi organ dan kelenjar lain, seperti organ pembiakan, kelenjar tiroid, dan kelenjar adrenal. Oleh itu, gangguan kelenjar pituitari boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan.

Kenali Punca Tumor Kelenjar Pituitari

Salah satu gangguan yang boleh berlaku pada kelenjar pituitari adalah tumor kelenjar pituitari. Tumor ini boleh terbentuk kerana pertumbuhan sel yang tidak normal di kelenjar pituitari.

Penyebab sebenar tumor kelenjar pituitari tidak diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat tuduhan bahawa penampilan tumor dipengaruhi oleh faktor genetik, baik disebabkan oleh mutasi genetik atau riwayat keluarga tumor kelenjar pituitari.

Walaupun tumor kelenjar pituitari biasanya tidak berbahaya atau tidak kanker, mereka boleh mengganggu pengeluaran dan pembebasan hormon.

Ketahui Gejala Tumor Kelenjar Pituitari

Tumor kelenjar pituitari kadang-kadang tidak menimbulkan gejala ketika ukuran tumor masih relatif kecil, sehingga sering kali sukar dikesan. Walau bagaimanapun, tumor yang besar atau lebih besar dari 1 cm (macroadenoma) boleh menekan pituitari atau kawasan otak lain dan menyebabkan pelbagai gejala.

Walau bagaimanapun, gejala keadaan ini tidak tipikal dan boleh serupa dengan masalah kesihatan yang lain. Yang pasti, perlu dilakukan pemeriksaan kesihatan secara menyeluruh.

Nah, ada beberapa gejala yang boleh muncul kerana tumor kelenjar pituitari, termasuk:

 • Sakit kepala
 • Gangguan visual
 • Letih dengan mudah
 • Suasana yang boleh berubah
 • Gangguan tidur
 • Menggigil atau kerap merasa sejuk
 • Kemandulan
 • Keinginan seksual menurun
 • Pengeluaran susu menurun
 • Haid tidak teratur
 • Penurunan berat badan secara tiba-tiba

Pelbagai Masalah Kesihatan Kerana Tumor Kelenjar Pituitari

Tumor kelenjar hipofisis dapat mengakibatkan penurunan atau peningkatan pengeluaran hormon tertentu. Keadaan ini boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan, seperti:

Sindrom Cushing

Sindrom ini berlaku kerana pengeluaran hormon kortisol terlalu banyak di dalam badan. Sindrom Cushing boleh menyebabkan gejala seperti peningkatan tekanan darah dan kadar gula darah, pengumpulan lemak, jerawat, lebam mudah, dan gangguan psikologi, seperti kegelisahan dan kemurungan.

Acromegali

Pengeluaran hormon pertumbuhan yang berlebihan kerana tumor kelenjar pituitari boleh menyebabkan akomegali. Keadaan ini dicirikan oleh gejala dalam bentuk tangan dan kaki yang lebih besar, sakit sendi dan otot, berpeluh berlebihan, masalah jantung, dan pertumbuhan rambut badan yang berlebihan.

Pada kanak-kanak, pengeluaran hormon pertumbuhan yang berlebihan disebabkan oleh tumor kelenjar pituitari juga dapat menyebabkan gangguan pertumbuhan, iaitu gigantisme.

Prolaktinoma

Tumor kelenjar hipofisis dapat mencetuskan pengeluaran hormon prolaktin yang berlebihan yang menyebabkan penurunan kadar hormon seks pada lelaki dan wanita. Selain itu, prolaktinoma atau kelebihan prolaktin pada wanita juga boleh menyebabkan haid tidak teratur atau bahkan tidak ada haid sama sekali.

Manakala pada lelaki, hormon prolaktin yang berlebihan akibat tumor kelenjar pituitari dapat menyebabkan disfungsi ereksi, pertumbuhan payudara, dan penurunan jumlah sperma.

Thyrotoxicosis

Pelepasan lebihan hormon TSH akibat tumor kelenjar pituitari dapat merangsang kelenjar tiroid untuk menghasilkan hormon tiroksin yang terlalu banyak. Keadaan ini juga dikenali sebagai tirotoksikosis.

Pengeluaran hormon tiroksin yang berlebihan boleh menyebabkan penurunan berat badan, berpeluh berlebihan, degupan jantung tidak teratur, pergerakan usus yang kerap, dan serangan kegelisahan.

Langkah Mendiagnosis Tumor Kelenjar Pituitari

Dalam menentukan diagnosis, doktor akan meminta riwayat perubatan dan melakukan serangkaian pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan sokongan yang merangkumi:

 • Imbasan MRI atau CT, untuk mencari dan mengukur ukuran tumor
 • Ujian darah dan air kencing, untuk mengukur tahap hormon tertentu dalam badan
 • Ujian penglihatan, untuk menentukan sama ada tumor kelenjar pituitari telah menyebabkan gangguan penglihatan
 • Biopsi, untuk menentukan sama ada tumor kelenjar pituitari jinak atau malignan

Selain melakukan pemeriksaan fizikal, doktor juga akan merujuk anda kepada ahli endokrinologi untuk pemeriksaan yang lebih terperinci dan teliti.

Rawatan Tumor Kelenjar Pituitari

Rawatan tumor kelenjar pituitari berbeza-beza, bergantung pada jenis dan ukuran tumor dan perkembangan tumor, sama ada tumor itu jinak atau ganas. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk merawat tumor kelenjar pituitari yang biasanya dijalankan, termasuk:

1. Operasi

Pembedahan untuk membuang tumor kelenjar pituitari mungkin diperlukan, terutama jika tumor menekan saraf optik atau menyebabkan tubuh menghasilkan lebih banyak hormon tertentu.

2. Kemoterapi

Kemoterapi adalah kaedah yang digunakan untuk mengurangkan ukuran tumor. Berdasarkan perjalanan penyakit, kemoterapi dapat dilakukan sebagai langkah rawatan untuk menyembuhkan atau sebagai bentuk rawatan yang bertujuan untuk mengurangkan gejala penyakit.

3. Terapi sinaran

Kaedah ini menggunakan sinar-X atau jenis sinaran lain untuk membunuh sel barah dan mencegahnya tumbuh semula. Terapi radiasi biasanya digunakan pada pasien yang tidak dapat menjalani pembedahan atau jika tumor muncul kembali setelah operasi.

4. Penggunaan dadah

Ubat yang digunakan dalam rawatan tumor kelenjar hipofisis bertujuan untuk mengurangkan pengeluaran hormon yang berlebihan. Contohnya, doktor akan menetapkan ubat ketokonazol dan metopyrone untuk mengawal pengeluaran hormon kortisol yang berlebihan.

5. Pentadbiran hormon pituitari penggantian

Sekiranya tumor kelenjar pituitari menyebabkan penurunan pengeluaran hormon, penggantian hormon dapat diberikan untuk mengekalkan tahap hormon normal. Sebenarnya, sebilangan orang yang menjalani terapi radiasi juga memerlukan penggantian hormon pituitari ini.

Sekiranya pesakit dengan tumor kelenjar pituitari masih muda dan tidak mengalami gejala yang mengganggu, doktor hanya akan menunggu sementara terus membuat pemerhatian berkala.

Sekiranya tidak mengganggu, pesakit dengan tumor kelenjar pituitari dapat bergerak secara normal. Namun, perlu diingat bahawa pemeriksaan berkala dengan doktor adalah perkara penting yang tidak boleh dilewatkan, kerana tumor kelenjar pituitari mungkin berkembang dan memerlukan rawatan khas pada masa akan datang.