Memahami Fungsi Ubat Stimulan dan Penggunaan Yang Betul

Ubat perangsang mungkin diperlukan untuk mengatasi masalah seksual, serta menjadikan hubungan anda dengan pasangan anda lebih menarik. Pprestasi yang sangat baik ketika melakukan hubungan seks dengan pasangan, pastinya dapat menyokong hubungan yang harmoni.

Pada dasarnya, ubat seperti sildenafil, atau tadalafil, walaupun sering dikenali sebagai ubat perangsang, sebenarnya hanya bertujuan untuk menolong lelaki yang mengalami masalah disfungsi ereksi. Ubat tersebut tidak akan berfungsi jika penurunan keinginan seksual atau libido disebabkan oleh faktor lain yang belum dapat diselesaikan, seperti masalah psikologi (kegelisahan, kemurungan), kerana menderita tekanan darah tinggi, atau komplikasi diabetes. Sekiranya libido anda menurun, lebih baik berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya.

Ketahui punca penurunannya Libido

Libido menurun dirawat dengan cara yang berbeza, bergantung kepada penyebabnya. Sebagai contoh, jika masalah anda disebabkan oleh gangguan sistem pembuluh darah seperti hipertensi, doktor akan memfokuskan diri pada rawatan untuk merawat hipertensi, sementara jika dipengaruhi oleh faktor psikologi, mungkin diperlukan kaunseling lebih lanjut.

Secara umum, penurunan libido disebabkan oleh dua faktor, iaitu faktor fizikal dan psikologi. Faktor fizikal terdiri daripada:

 • Penyakit tertentu

  Rangsangan seksual seseorang juga dipengaruhi oleh keadaan kesihatan tubuhnya. Sekiranya anda menghidap diabetes, obesiti, tekanan darah tinggi, atau kolesterol berlebihan, anda mungkin mengalami penurunan libido. Kerosakan sistem pembuluh darah (vaskular) pada penderita diabetes dan tekanan darah tinggi mempengaruhi kemampuan seorang lelaki untuk mengalami ereksi.

 • Gangguan hormon

  Gangguan hormon, terutama testosteron, boleh mempengaruhi fungsi seksual seseorang, menyebabkan libido seseorang menurun. Hormon lain yang boleh menyukarkan anda untuk terangsang secara seksual adalah hormon tiroid yang terlalu rendah atau hormon prolaktin yang terlalu tinggi.

 • Kesan sampingan ubat

  Penggunaan ubat-ubatan tertentu, terutamanya ubat jangka panjang, boleh mempengaruhi libido anda. Contoh ubat ini termasuk antihistamin, antidepresan, ubat untuk kemoterapi, ubat anti-HIV, finasteride, dan ubat untuk mengatasi masalah tekanan darah.

 • Kecederaan

  Kecederaan kepala yang teruk boleh menjadi salah satu penyebab penurunan libido. Penurunan ini secara amnya berlaku kerana kerosakan pada saraf di otak yang berkaitan dengan organ seksual seseorang.

Di samping itu, faktor psikologi yang boleh mempengaruhi penurunan libido termasuk:

 • Kemurungan

  Cuba mengurangkan ketegangan dan kegelisahan dalam menjalani kehidupan seharian, agar gairah seksual anda terjaga. Kerana, keadaan mental seseorang sangat mempengaruhi keinginan seksualnya.

 • Trauma

  Keinginan seksual dapat berkurang kerana pengaruh pengalaman buruk di masa lalu, misalnya kerana keganasan seksual atau kerana gagal bercinta. Trauma menyebabkan seseorang mengingati masa lalu dan takut kembali ke hubungan seksual.

Membangkitkan Libido yang Ditolak

Mengatasi penurunan libido juga harus memperhatikan keadaan kesihatan secara keseluruhan. Sekiranya keinginan seksual anda menurun, anda boleh menjalani beberapa jenis rawatan di bawah.

 • Terapi hormon

  Sekiranya apa yang berlaku kepada anda adalah masalah hormon, pengambilan terapi hormon dapat membantu. Doktor boleh memberikan hormon estrogen, progesteron, atau testosteron tambahan, sesuai dengan keperluan hasil pemeriksaan. Pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum melakukannya. Ini kerana terapi ini boleh menyebabkan beberapa kesan, seperti jerawat, pertumbuhan rambut, terutama pada wanita, dan perubahan mood.

 • Kaunseling

  Berunding dengan ahli psikologi untuk meningkatkan kualiti hubungan seksual anda. Dengan psikoterapi, termasuk terapi pemikiran dan tingkah laku, dapat membantu memperbaiki masalah psikologi anda sehingga libido dan aktiviti seksual juga dapat ditingkatkan.

 • Tingkatkan teknik dan kedudukan seksual

  Mengubah teknik seks atau posisi yang selesa untuk anda dan pasangan mungkin menjadi jalan penyelesaian untuk meningkatkan gairah seksual anda.

 • Periksa tahap dopamin anda

  Salah satu yang berperanan dalam menyampaikan rangsangan seksual ke otak adalah dopamin. Sekiranya ketersediaan hormon ini sedikit, maka otak tidak dapat memproses rangsangan yang diberikan oleh tubuh secara optimum.

 • Kaji ubat yang anda ambil

  Tanya doktor anda untuk menilai ubat-ubatan yang sedang anda minum. Mungkin, beberapa ubat ini adalah penyebab penurunan keinginan seksual anda. Antidepresan seperti paroxetine dan fluoxetine dianggap menjadikan dorongan seks seseorang menurun. Gantikan dengan yang mengandungi bupropion, yang bertindak sebagai antidepresan dan juga meningkatkan rangsangan seksual.

Selain beberapa cara di atas, mengubah gaya hidup dan menerapkan gaya hidup sihat juga dapat dilakukan untuk menghidupkan kembali libido yang menurun. Beberapa langkah yang boleh anda lakukan termasuk:

 • Sukan

  Berolahraga secara teratur akan membantu meningkatkan stamina, tetap bugar, meningkatkan mood, dan meningkatkan libido anda.

 • Makan buah-buahan

  Rajin-rajin memakan beberapa jenis buah seperti alpukat, pisang, dan buah-buahan lain yang dipercayai dapat membantu meningkatkan libido.

 • Jauhi rokok dan alkohol

  Menjauhkan diri dari rokok, alkohol, dan ubat-ubatan haram dapat membantu meningkatkan libido dan kesihatan keseluruhan. Kerana zat yang terkandung di dalamnya dapat merosakkan saluran darah dan melemahkan keinginan dan kemampuan seksual anda.

 • Elakkan tekanan

  Keinginan seksual dapat meningkat jika anda menjauhkan diri dari tekanan dan perkara-perkara yang mengganggu anda.

 • Berkomunikasi dengan rakan kongsi

  Komunikasi yang jujur ​​dan terbuka akan mengeratkan ikatan emosi dan juga kualiti hubungan seksual anda dengan pasangan anda.

 • Menghabiskan masa dengan pasangan

  Menghabiskan banyak masa lapang dengan pasangan anda akan membantu meningkatkan kualiti hubungan anda dengan pasangan anda.

 • Melakukan hubungan seks dengan cara yang berbeza

  Melakukan hubungan seks di tempat yang berbeza, kedudukan yang berbeza, dan masa yang berlainan akan menjauhkan anda dan pasangan daripada kebosanan dan meningkatkan gairah seksual.

Tidak semua masalah penurunan libido dapat diatasi dengan ubat perangsang. Kerana, ubat perangsang hanya berfungsi untuk merangsang ereksi, bukan meningkatkan libido. Lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda mengalami penurunan libido untuk mengetahui penyebab dan rawatan yang tepat untuk mengatasi masalah yang anda alami, sebelum anda mengambil ubat perangsang.