Ketahui 4 Fungsi Karbohidrat untuk Tubuh

Fungsi utama karbohidrat adalah sebagai sumber tenaga untuk menyokong aktiviti harian. Bukan hanya itu, karbohidrat juga mempunyai pelbagai fungsi lain yang baik untuk kesihatan tubuh sehingga pengambilannya mesti selalu dipenuhi.

Selain protein dan lemak, karbohidrat adalah salah satu makronutrien, yang merupakan nutrien yang diperlukan oleh tubuh dalam jumlah besar. Walau bagaimanapun, tidak sedikit orang yang ragu-ragu untuk makan makanan karbohidrat kerana mereka dianggap dapat menambah berat badan dengan cepat.

Sebenarnya, fungsi karbohidrat sangat penting untuk tubuh. Itulah sebabnya hampir semua corak pemakanan sihat mencadangkan pengambilan karbohidrat di dalamnya. Sekiranya pengambilannya tidak dipenuhi atau berlebihan, ia boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan.

Jenis dan Sumber Karbohidrat

Terdapat dua jenis karbohidrat, iaitu karbohidrat kompleks dan karbohidrat sederhana. Karbohidrat kompleks memerlukan masa lebih lama untuk diproses dalam badan jika dibandingkan dengan karbohidrat sederhana.

Dari segi terang, karbohidrat kompleks dapat membekalkan tenaga secara konsisten dan mencegah pengumpulan lemak di dalam badan. Terdapat beberapa jenis makanan yang dapat memberikan fungsi karbohidrat yang optimum untuk tubuh, seperti:

  • Biji-bijian dan roti yang mengandungi bahan-bahan ini (bijirin penuh)
  • Nasi perang atau beras perang
  • Pasta
  • Bijirin bijirin penuh
  • Kacang
  • Umbi, seperti ubi jalar
  • Buah-buahan, seperti pisang, epal, mangga, atau kurma

Walau bagaimanapun, keperluan karbohidrat setiap orang berbeza, bergantung pada usia, jantina, aktiviti fizikal, dan keadaan perubatan yang diderita. Oleh itu, keseimbangan jumlah pengambilan harus selalu dijaga. Jangan terlalu banyak atau terlalu sedikit.

Orang dewasa yang sihat umumnya memerlukan pengambilan karbohidrat 220-300 gram sehari. Di samping itu, diet yang melampau dengan menghadkan karbohidrat dan pengambilan nutrien lain harus dielakkan.

Pelbagai Fungsi Karbohidrat

Terdapat sekurang-kurangnya empat fungsi utama karbohidrat yang perlu anda ketahui, iaitu:

1. Sumber tenaga utama

Sebelumnya disebutkan bahawa fungsi utama karbohidrat adalah sebagai sumber tenaga untuk tubuh. Pengambilan karbohidrat dari setiap makanan yang dimakan akan dipecah menjadi gula di dalam badan, kemudian diserap oleh saluran pencernaan dan ke dalam aliran darah.

Dengan bantuan hormon insulin, gula dalam darah akan memasuki sel-sel badan dan diproses menjadi tenaga. Sementara itu, gula atau glukosa yang berlebihan dalam badan akan disimpan di otot dan hati sebagai glikogen. Apabila tidak digunakan sepenuhnya, glukosa akan ditukar menjadi lemak.

2. Mengawal berat badan

Tidak sedikit orang yang berpendapat bahawa pengambilan makanan karbohidrat dapat meningkatkan berat badan. Anggapan ini bukan sekadar mitos. Namun, tahukah anda bahawa beberapa jenis makanan karbohidrat sebenarnya dapat menurunkan berat badan?

Nah, untuk mendapatkan fungsi karbohidrat yang satu ini, pilih makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks, seperti roti gandum, kacang-kacangan, dan sayur-sayuran.

Makanan karbohidrat jenis ini kaya akan serat yang dapat memberikan kesan kenyang dan penurunan berat badan yang lebih lama.

3. Pencegahan pelbagai penyakit

Karbohidrat juga diketahui dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit. Fungsi karbohidrat ini disokong oleh beberapa kajian yang menyatakan bahawa kandungan serat dalam karbohidrat kompleks dianggap dapat mengurangkan risiko penyakit jantung, obesiti, dan gangguan pencernaan.

Sumber karbohidrat kaya serat termasuk sayur-sayuran, kentang atau ubi jalar yang dimasak dengan kulit, dan biji-bijian.

4. Penentu indeks glisemik

Indeks glisemik adalah petunjuk untuk menilai seberapa cepat karbohidrat atau gula dalam makanan diserap ke dalam badan.

Semakin tinggi bilangan indeks glisemik dalam makanan, semakin cepat ia dapat meningkatkan kadar gula darah. Sebaliknya, makanan dengan indeks glisemik rendah lebih lambat dicerna oleh badan dan tidak membuat gula darah naik dengan cepat.

Penyelidikan menunjukkan bahawa kebiasaan memakan makanan atau minuman dengan indeks glisemik tinggi, seperti roti putih, kue manis, coklat, dan minuman ringan, dapat meningkatkan risiko terkena diabetes jenis 2.

Namun, perlu diingat bahawa kekurangan karbohidrat juga berbahaya bagi tubuh. Apabila badan kekurangan karbohidrat, anda akan mengalami gejala seperti pening, mual, dan kelemahan.

Diet ekstrim yang membatasi pengambilan karbohidrat dan nutrien lain juga boleh menyebabkan tubuh mengalami sembelit dan mengalami dehidrasi.

Jangan memandang rendah fungsi karbohidrat untuk kesihatan badan. Sekiranya anda ingin melaksanakan diet dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk memastikan bahawa diet jenis ini sesuai untuk keadaan kesihatan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found