Pelbagai Keluhan Kehamilan 7 Bulan dan Cara Mengatasinya

Memasuki usia 7 bulan kehamilan, anda perlu mempersiapkan diri untuk menghadapi pelbagai aduan yang mungkin masih atau bahkan lebih mengganggu. Untuk itu, lihat maklumat berikut mengenai pelbagai aduan hamil 7 bulan yang sering dialami, dan cara mengatasinya.

Perubahan hormon dan berat badan yang ketara, peningkatan saiz janin, dan perkembangan janin yang lebih aktif adalah penyebab utama pelbagai aduan mengandung 7 bulan.

Aduan Kehamilan 7 Bulan yang Biasa

Semasa memasuki 7 bulan awal kehamilan atau pada minggu ke-29, kebanyakan wanita hamil akan mula mengalami pedih ulu hati lebih kerap. Keadaan ini disebabkan oleh pertumbuhan rahim yang semakin besar, yang memberi tekanan pada perut dan mencetuskan pedih ulu hati.

Selain pedih ulu hati, terdapat juga beberapa aduan lain yang sering dirasakan dalam 7 bulan kehamilan, termasuk:

  • Mual, pedih ulu hati, kekejangan perut, dan gangguan pencernaan kerana pengeluaran asid perut dan saiz rahim yang semakin meningkat
  • Kerap berpeluh kerana peningkatan metabolisme
  • Sakit belakang, pinggang, pinggul, dan tulang rusuk kerana kenaikan berat badan
  • Kemunculan sembelit dan buasir semasa kehamilan disebabkan oleh rahim yang membesar
  • Anda mungkin mengalami kegelisahan dan perubahan mood, terutama ketika anda hampir bersalin.

Cara Mengatasi Pelbagai Keluhan Mengandung 7 Bulan

Cara mengatasi pelbagai keluhan semasa hamil 7 bulan perlu disesuaikan dengan penyebabnya. Contohnya, jika wanita hamil sering mengadu pedih ulu hati atau loya ketika makan, cubalah makan bahagian yang lebih kecil tetapi lebih kerap, misalnya lima kali sehari.

Sekiranya ibu hamil lebih kerap merasa panas dan berkeringat, atur suhu bilik agar tetap sejuk dan pilih pakaian yang diperbuat daripada kapas yang selesa. Di samping itu, elakkan menghabiskan banyak masa di luar rumah ketika panas atau di bilik yang panas dan lembap.

Untuk merawat sakit punggung bawah dan kekejangan atau sakit perut, anda boleh melakukan senaman ringan seperti yang disarankan oleh doktor anda, untuk menguatkan otot punggung dan perut anda. Sukan yang biasanya dianjurkan termasuk latihan kehamilan atau yoga untuk wanita hamil.

Di samping itu, untuk mengurangkan sakit belakang semasa hamil 7 bulan, elakkan tidur di punggung. Cuba tidur di sebelah anda dan letakkan bantal di antara paha anda sebagai baji. Anda juga boleh memampatkan kawasan yang menyakitkan dengan kompres sejuk atau suam.

Sekiranya anda mengalami buasir ketika hamil 7 bulan, anda boleh berendam di dalam tab mandi air suam beberapa kali sehari, untuk menghilangkan rasa sakit. Wanita hamil juga disarankan untuk meningkatkan pengambilan serat dari sayur-sayuran dan buah-buahan, dan minum lebih banyak air untuk meningkatkan pencernaan, untuk mengelakkan sembelit dan buasir.

Lakukan beberapa perkara di atas untuk mengatasi keluhan mengandung 7 bulan yang anda alami. Sekiranya aduan tersebut terasa sangat mengganggu, atau berlaku dalam jangka masa yang lama dan tidak bertambah baik, jangan ragu untuk berjumpa pakar sakit puan.