Cara Menghilangkan Mata Ikan, Ketuat, dan Kalus

Jagung, ketuat, dan kapalan adalah penyakit di mana kulit menjadi menebal. Terdapat beberapa cara untuk menghilangkan jagung, ketuat, dan kapalan. Salah satu cara adalah dengan menggunakan ubat topikal yang mengandungi zat keratolitik (penipisan kulit), seperti asam salisilat.

Jagung, ketuat, dan kapalan biasanya terjadi pada kaki dan tangan, tetapi boleh muncul di mana sahaja di badan. Kalus umumnya tidak menyakitkan, sementara jagung dan ketuat boleh menyakitkan jika anda menekan atau menggosoknya.

Sebab dan Gejala Fisheye, Ketuat, dan Kalus

Kedua-dua kelopak mata dan kapalan muncul sebagai bentuk perlindungan kulit terhadap geseran atau tekanan. Geseran atau tekanan yang berlaku berulang kali menyebabkan penebalan kulit. Memakai kasut yang tidak sesuai, sering tidak memakai kaus kaki, bermain alat muzik seperti gitar, atau menggunakan alat tangan dengan kerap dapat meningkatkan risiko terkena kapalan atau mata ikan. Kedua-dua keadaan tidak menular.

Sementara itu, ketuat disebabkan oleh virus dari kumpulan tersebut papillomavirus manusia (HPV). Virus HPV mencetuskan pertumbuhan sel yang menjadikan lapisan luar kulit menebal dan mengeras. Ketuat adalah penyakit berjangkit yang dapat menular melalui sentuhan kulit atau berkongsi barang peribadi, seperti tuala atau pisau cukur, dengan orang yang mempunyai ketuat.

Berikut adalah beberapa tanda dan gejala ketiga penyakit kulit ini:

 • Mata ikan

  Ciri-ciri mata ikan kecil, tebal, kering, dan mempunyai pusat keras yang dikelilingi oleh kulit yang meradang. Eyelets cenderung tumbuh di kaki yang tidak menyokong berat badan. Contohnya bahagian atas kaki atau jari kaki. Namun, mata ikan juga dapat tumbuh di telapak kaki di kawasan sekitar lengkungan kaki dan tumit. Sekiranya anda menekannya, mata ikan yang tumbuh di telapak kaki akan terasa sakit.

 • ketuat

  Ketuat terdiri daripada pelbagai jenis bergantung pada bentuk dan lokasinya. Sebilangannya seperti daging yang tumbuh, menyerupai tahi lalat, atau yang rata pada kulit sekitarnya.

 • Kalus

  Kalus lebih besar daripada fisheyes tetapi jarang menyakitkan. Kalus cenderung tumbuh pada bahagian kaki yang mempunyai berat badan, iaitu telapak kaki. Walau bagaimanapun, ia juga boleh berlaku di tangan atau lutut yang sering mengalami tekanan. Kulit kalus terasa lebih tebal, kasar, dan kurang sensitif.

Merawat Mata Ikan, Ketuat, dan Kalus

Salah satu cara untuk menghilangkan mata ikan, ketuat, dan kapalan adalah dengan ubat keratolitik ubat yang dapat menipis kulit. Secara amnya, ubat keratolitik mengandungi:

 • Asid salisilik

  Untuk merawat ketuat, kepekatan larutan asid salisilik yang diperlukan adalah 5-27%. Sementara itu, untuk merawat mata dan kapalan ikan, kepekatan yang diperlukan lebih tinggi, iaitu 12-27%.

 • Asid laktik

  Asid laktik berfungsi dengan meningkatkan kelembapan pada kulit, dengan memerangkap lebih banyak air sehingga kulit menjadi lebih lembut. Asid laktik juga mempunyai sifat keratolitik yang berfungsi sama dengan asid salisilik.

 • Polidokanol

  Polidokanol bertindak sebagai anestetik dan pelembap tempatan, sehingga dapat mengurangkan gatal pada kulit kering dan mengeras.

Rawatan mata ikan, ketuat, dan kapalan menggunakan tiga ramuan di atas, memerlukan beberapa hari hingga beberapa minggu. Semakin tebal kulit yang menebal, semakin lama diperlukan untuk mendapatkan hasil yang diharapkan. Untuk mempercepat pelembutan tisu kulit, anda boleh menutup kulit yang dirawat dengan kain kasa. Walaupun relatif selamat digunakan, asid salisilik dapat menyebabkan beberapa kesan sampingan ketika digunakan secara berlebihan, seperti kerengsaan kulit, kulit terasa panas atau sakit, dan kemerahan pada kulit.

Sebagai rawatan diri di rumah, anda juga boleh menggunakan batu apung untuk menghilangkan kulit yang sukar pada bola mata dan kapalan. Caranya, rendam batu apung dalam air suam, kemudian gosokkan batu apung dengan lembut pada mata ikan atau kapalan. Gunakan gerakan bulat untuk menghilangkan lapisan kulit mati. Yang mesti diingat, jangan gunakan benda tajam untuk mengelupas kulit, kerana boleh menyebabkan kecederaan dan jangkitan.

Sementara itu, untuk merawat ketuat yang disebabkan oleh virus, doktor mungkin mencadangkan rawatan dan prosedur pembedahan lain, terutama jika ketuat sering tumbuh kembali.

Jagung, ketuat, dan kapalan biasanya disembuhkan dengan ubat keratolitik bebas. Gunakan mengikut arahan pada bungkusan atau disyorkan oleh doktor dan elakkan penggunaan ubat ini pada kulit yang sihat. Walau bagaimanapun, jika hasilnya tidak dapat dilihat, anda dinasihatkan untuk mengunjungi pakar dermatologi.