Maklumat Mengenai Faedah dan Risiko Melancap

Melancap sebenarnya adalah aktiviti seksual yang biasa dan selamat dilakukan. Melancap malah dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan. Sebaliknya, aktiviti ini sering dikaitkan dengan gangguan pengeluaran sperma dengan gangguan mental. Adakah betul?

Melancap atau melancap adalah tindakan memberikan rangsangan seksual kepada diri sendiri dengan menyentuh, menyentuh, atau mengurut organ kemaluan. Tujuannya adalah untuk mencapai orgasme atau klimaks, seperti melakukan hubungan seks dengan pasangan.

Lelaki biasanya melancap dengan menyentuh dan mengurut zakarnya, sementara wanita melancap dengan menyentuh dan bermain dengan kawasan sensitif, seperti kelentit, vagina, dan puting.

Pelbagai kajian mengatakan bahawa kira-kira 70-90% lelaki dan wanita telah melancap dan sekitar 25% kerap melakukannya setiap minggu. Ini menunjukkan bahawa melancap adalah aktiviti seksual yang biasa.

Manfaat Melancap untuk Kesihatan

Walaupun penyelidikan mengenai manfaat kesihatan melancap masih sangat terhad, aktiviti seksual ini terbukti dapat merehatkan badan dan minda.

Terdapat beberapa faedah kesihatan yang dapat diperoleh dari melancap, termasuk:

1. Meringankan tekanan dan meningkatkan mood

Orgasme melalui melancap atau seks boleh menjadi salah satu cara untuk melepaskan tekanan. Semasa mencapai orgasme, tubuh akan melepaskan hormon dopamin dan endorfin yang boleh menyebabkan perasaan senang, selesa, dan relaks.

2. Mengurangkan kesakitan

Selain mengatasi tekanan dan meningkatkan mood, melancap juga berguna untuk mengurangkan kesakitan. Semasa mencapai orgasme, tubuh akan menghasilkan hormon serotonin, dopamin, dan endorfin.

Selain dapat menimbulkan rasa tenang dan selesa, hormon ini juga dapat menghilangkan rasa sakit.

3. Meningkatkan kualiti tidur

Aduan kesukaran tidur atau insomnia boleh disebabkan oleh banyak perkara, termasuk tekanan dan kegelisahan yang berlebihan.

Sekiranya anda sukar tidur, anda boleh mencuba melancap untuk mencapai orgasme. Apabila anda mencapai klimaks, badan anda akan merasa lebih selesa dan tenang, yang akan memudahkan anda tertidur.

4. Meningkatkan rangsangan seksual

Bukan sahaja boleh dilakukan sebagai cara untuk mencapai orgasme secara bebas, melancap juga boleh dilakukan sebagai teknik foreplay. Dengan melancap, anda dan pasangan dapat merasa lebih bersemangat semasa melakukan hubungan seks.

Bukan hanya itu, melancap juga dapat dilakukan dengan pasangan apabila anda atau pasangan anda bosan dengan seks penetrasi.

5. Mengatasi ejakulasi pramatang

Lelaki yang mengalami aduan ejakulasi dini boleh melakukan masturbasi lebih kerap untuk mengatasi aduan ini.

Semasa melancap, cubalah dengan cara ini berhenti-memerah, iaitu dengan menahan ejakulasi ketika hendak mencapai orgasme. Cuba rangsang zakar dan tahan semasa ejakulasi. Ulangi hingga 3-4 kali.

Dalam kes tertentu, melancap juga berguna untuk menangani masalah seksual, seperti disfungsi seksual. Di samping itu, melancap boleh dicuba sebagai cara untuk mendapatkan orgasme bagi wanita.

6. Mengurangkan risiko barah prostat

Terdapat penyelidikan yang mengatakan bahawa ejakulasi secara teratur, baik melalui onani atau seks, dapat mengurangkan risiko terkena kanser prostat.

Penyelidikan tersebut menyatakan bahawa lelaki yang kerap mengalami ejakulasi sekurang-kurangnya 21 kali sebulan mempunyai risiko lebih rendah terkena barah prostat.

Walaupun bermanfaat, melancap tidak digalakkan dilakukan terlalu kerap kerana boleh membuat anda mengalami ketagihan melancap.

7. Meringankan keluhan semasa mengandung

Perubahan hormon semasa kehamilan menyebabkan sebilangan wanita hamil merasakan peningkatan keinginan seksual, tetapi takut atau tidak selesa untuk melakukan hubungan seks dengan pasangannya.

Oleh itu, melancap semasa kehamilan boleh menjadi alternatif yang selamat untuk melepaskan ketegangan seksual semasa kehamilan.

Aktiviti seksual ini juga dapat melegakan gejala kehamilan, seperti sakit belakang. Walau bagaimanapun, semasa dan beberapa ketika selepas orgasme, sesetengah wanita hamil pada amnya akan mengalami kekejangan ringan.

Risiko Melancap Yang Perlu Anda Tahu

Walaupun dapat memberikan beberapa manfaat, melancap juga dapat berisiko, terutama jika dilakukan terlalu kerap, dengan kekerasan, atau dengan cara yang salah. Berikut adalah beberapa risiko melancap yang penting untuk anda ketahui:

Kecederaan pada organ intim

Pada lelaki, melancap yang dilakukan terlalu kerap atau keras boleh menyebabkan zakar mengalami kecederaan atau kecederaan. Manakala pada wanita, melancap terlalu kerap atau kasar boleh menyebabkan vagina atau klitoris sakit, bengkak, dan jengkel.

Penularan penyakit kelamin

Walaupun tergolong selamat, melancap masih berisiko menimbulkan kesan negatif, termasuk risiko dijangkiti penyakit kelamin. Ini boleh berlaku apabila seseorang melancap setelah dia menyentuh alat kelamin, air mani, atau cairan vagina seseorang yang menghidap penyakit ini.

Selain itu, penyakit kelamin juga dapat menular melalui penggunaan mainan seks, seperti alat penggetar atau dildo, yang digunakan secara bergantian dengan yang lain.

Ketagih melancap

Melancap dilakukan sekali-sekala untuk melepaskan keinginan seksual adalah perkara biasa yang harus dilakukan. Walau bagaimanapun, melancap kadang-kadang boleh menyebabkan ketergantungan atau ketagihan.

Seseorang boleh dikatakan ketagihan melancap jika sukar atau bahkan tidak dapat berhenti melakukannya setiap hari dan menghabiskan banyak masa melancap untuk mengganggu aktiviti dan interaksi dengan orang lain.

Selain itu, aktiviti melancap yang terlalu kerap juga boleh menyebabkan masalah lain, seperti kesukaran mencapai orgasme semasa melakukan hubungan seks.

Petua Menjaga Melancap Selamat dan Sihat

Untuk kekal selesa dan selamat semasa melancap, anda disarankan untuk mengikuti petua berikut:

  • Basuh tangan sebelum menyentuh organ intim dan selepas orgasme.
  • Gunakan pelincir seperti yang diperlukan, misalnya untuk keadaan vagina kering atau zakar yang kurang sensitif.
  • Cuba gunakan mainan seks semasa melancap, tetapi pastikan alat yang digunakan bersih dan tidak dikongsi dengan orang lain.

Melancap adalah aktiviti seksual yang normal dan wajar dilakukan. Selain dapat membuat anda mencapai orgasme ketika anda jauh dari pasangan anda, aktiviti ini juga dapat menjadikan hubungan intim anda dengan pasangan anda lebih bersemangat.

Namun, anda perlu berhati-hati jika melancap menyukarkan anda mencapai orgasme semasa melakukan hubungan seks dengan pasangan, menyebabkan ketagihan, atau merasakan keluhan tertentu selepas melancap, seperti sakit atau pendarahan pada organ intim.

Sekiranya masalah yang timbul akibat melancap mengganggu kehidupan seharian anda, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.