Cara melakukan diet pisang yang betul

Diet pisang dilakukan dengan NSpengambilan buah pisangpada masa dan dalam jumlah tertentu, dengan tujuan untuk menurunkan berat badan. Agar hasilnya dapat dimaksimumkan, anda perlu memahami terlebih dahulu cara melakukan diet pisang dengan betul.

Pagidiet pisang atau diet Asa-Pisang pertama kali diperkenalkan oleh Sumiko Watanabe, seorang ahli farmasi dari Jepun. Diet pisang pada dasarnya adalah mendorong anda makan pisang pada waktu pagi, dan mengurangkan bahagian makanan pada waktu petang dan malam.

Fahami Cara Melakukan Diet Pisang dengan betul

Pisang adalah salah satu buah yang tinggi serat dan rendah kalori. Buah ini mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk penurunan berat badan, pencernaan, mencegah tekanan darah tinggi, dan mencegah risiko penyakit jantung dan beberapa barah.

Memakan diet pisang tidak bermaksud anda hanya makan pisang sepanjang hari. Anda masih boleh makan makanan lain, tetapi ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan, iaitu:

1. Makan pisang untuk sarapan

Bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, salah satu cara yang boleh dilakukan adalah mengubah diet anda, termasuk pilihan makanan ketika sarapan. Mengamalkan diet pisang untuk sarapan pagi dapat membantu anda tetap kenyang dan membakar lebih banyak kalori.

Caranya adalah dengan hanya makan pisang segar (tidak diproses) dan air ketika sarapan. Sekiranya anda tidak menyukai pisang, anda boleh menggantinya dengan jenis buah lain, seperti epal. Sekiranya anda masih merasa lapar setelah makan pisang, maka tunggu sekitar 15-30 minit sebelum makan makanan lain.

2. Makan tengah hari dan makan malam yang mencukupi

Sebenarnya tidak ada peraturan yang ketat untuk makan tengah hari dan makan malam mengenai kaedah diet pisang ini. Anda boleh makan makanan apa sahaja yang anda mahukan, dengan syarat anda tidak berlebihan dan anda harus berhenti makan sebelum kenyang.

3. Makanan ringan atau makanan ringan pada sebelah petang

Makanan ringan hanya boleh diminum sekali sehari, dan biasanya pada waktu petang. Pemilihan jenis makanan ringan cukup fleksibel. Anda juga masih dibenarkan makan makanan manis, termasuk gula-gula. Walaupun begitu, elakkan penggunaan ais krim, susu, dan produk tenusu, seperti keju atau yogurt, semasa diet pisang.

4. Dapatkan tidur yang cukup

Tidak hanya fokus pada diet, kaedah diet pisang menasihati anda. Ini sangat penting, kerana jika anda tidak cukup tidur, anda cenderung makan lebih banyak. Risiko anda untuk memakan makanan yang tidak sihat dalam jumlah yang berlebihan juga akan lebih besar.

Penurunan berat badan semasa diet pisang sebenarnya disebabkan oleh penurunan jumlah kalori yang dimakan. Walaupun pisang itu sendiri adalah salah satu jenis buah yang kaya dengan nutrien, jadi baik untuk dimakan secara berkala, walaupun anda tidak menjalani diet pisang.

Namun, perlu diingat bahawa ketika anda ingin menurunkan berat badan dengan kaedah diet pisang atau kaedah diet lain, anda juga perlu melakukan pengambilan cairan yang mencukupi dan bersenam secara teratur. Sekiranya perlu, berjumpa dengan doktor anda mengenai cara menurunkan berat badan yang paling sesuai dengan keadaan anda.