Inilah kelebihan penggunaan kopi hitam dan kesan sampingannya untuk kesihatan

Selain mempunyai manfaat, kopi hitam sebenarnya juga mempunyai kesan sampingan untuk kesihatan tubuh, terutama jika dikonsumsi secara berlebihan. Lalu, apa faedah dan kesan sampingan dari pengambilan kopi hitam? Lihat penjelasan berikut.

Bagi sebilangan orang, minum secawan kopi pada waktu pagi sudah menjadi rutin setiap hari. Kopi hitam banyak dipilih kerana rasa dan kesan perangsangnya yang khas dapat membuat orang merasa bertenaga dan teruja untuk aktif.

Walaupun mempunyai manfaat kesihatan, minuman ini juga memberi kesan sampingan. Tidak sedikit orang yang mengadu berdebar-debar jantung atau sukar tidur setelah minum kopi hitam, terutama jika jumlah kopi yang mereka minum terlalu banyak. Di samping itu, pada sesetengah orang, kopi hitam juga boleh menyebabkan kembung dan sakit di bahagian perut.

Kebaikan Meminum Kopi Hitam

Banyak kajian telah dilakukan untuk menentukan faedah kesihatan kopi hitam. Berikut adalah pelbagai faedah kopi hitam yang perlu anda ketahui:

1. Mencegah kemurungan

Satu kajian mendapati kopi hitam mengandungi antidepresan yang dapat mencegah kemurungan. Selain itu, orang yang kerap mengonsumsi kopi hitam juga lebih cenderung untuk mengelakkan risiko bunuh diri akibat kemurungan.

2. Meningkatkan daya ingatan

Selain membuat anda lebih waspada, kafein dalam kopi dapat meningkatkan ingatan anda. Penyelidikan mendapati bahawa kafein dapat meningkatkan kemampuan otak untuk menyimpan ingatan jangka panjang.

3. Mencegah penurunan fungsi otak

Pengambilan kopi hitam juga dapat mengurangi risiko terkena penyakit neurodegeneratif, seperti penyakit Alzheimer, demensia, dan penyakit Parkinson.

Beberapa kajian telah menemui kaitan antara pengambilan kafein jangka panjang dan risiko penyakit neurodegeneratif. Ini disokong oleh hasil kajian lain yang menunjukkan bahawa pengambilan kafein dapat memperlambat proses penurunan fungsi otak akibat penuaan.

4. Menurunkan berat badan

Kafein yang terkandung dalam kopi hitam dapat merangsang metabolisme tubuh sehingga akan membantu proses pembakaran lemak. Selain meningkatkan pembakaran lemak, kopi hitam juga dapat membantu proses penurunan berat badan dengan mengurangkan selera makan.

5. Mencegah diabetes jenis 2

Manfaat lain dari mengkonsumsi kopi hitam adalah mengurangkan risiko menghidap diabetes jenis 2. Sebabnya ialah kafein yang terdapat dalam kopi dapat meningkatkan kepekaan tubuh terhadap insulin.

Bukan hanya itu, kandungan kafein dalam kopi juga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Pengurangan risiko kedua penyakit ini berkaitan dengan kandungan asid klorogenik dalam kafein.

Kesan Sampingan Penggunaan Kopi Hitam

Sekiranya diminum dalam had yang munasabah, kopi hitam memang dapat memberikan banyak manfaat kesihatan. Namun, jika dikonsumsi secara berlebihan, kopi hitam sebenarnya boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan yang mengganggu kesihatan.

Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang boleh timbul daripada pengambilan kopi hitam secara berlebihan:

1. Kesukaran tidur

Jika dikonsumsi secara berlebihan, kopi hitam dapat menyebabkan anda sukar tidur. Kurang tidur akan mengurangkan kewaspadaan dan prestasi anda pada siang hari. Oleh itu, hadkan pengambilan kopi hitam agar tidak mengganggu waktu rehat anda pada waktu malam.

2. Gelisah

Perasaan gelisah atau cemas juga dapat timbul ketika anda mengonsumsi kopi hitam secara berlebihan. Sebabnya, kafein yang terdapat dalam kopi dapat menyekat pembebasan hormon adenosin (hormon keletihan) di otak, menyukarkan anda untuk merasa tenang dan rehat.

3. Sakit perut

Kopi hitam mempunyai kesan pencahar dan merangsang pembebasan asid perut, jadi apabila dikonsumsi secara berlebihan, ia dapat menyebabkan sakit perut. Selain itu, mengkonsumsi kopi hitam secara berlebihan juga dapat memperburuk keadaan penyakit refluks asid (GERD), yang akan menyebabkan keluhan dalam bentuk pedih ulu hati.

4. Jantung berdebar-debar

Kesan sampingan lain yang boleh timbul daripada pengambilan kopi hitam terlalu banyak adalah jantung berdebar-debar. Kafein dalam kopi hitam akan merangsang jantung untuk berdegup lebih cepat. Untuk mengelakkannya, anda perlu menghadkan pengambilan kopi hitam.

Secara amnya, had selamat pengambilan kopi untuk lelaki dan wanita dewasa ialah 4 cawan sehari, dengan kandungan kafein sekitar 400 mg. Sementara itu, bagi wanita hamil, had selamat untuk pengambilan kopi hanya 2 cawan sehari, dengan kandungan kafein tidak melebihi 200 mg.

Untuk memanfaatkan dan mengelakkan kesan sampingan penggunaan kopi hitam, anda disarankan untuk meminumnya dalam had yang munasabah. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan kesihatan yang istimewa, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengetahui had pengambilan kopi hitam mengikut keadaan anda.