Ketahui Klasifikasi Hipertensi dan Faktor Risiko Yang Mempengaruhi

Tahap keadaan tekanan darah seseorang ditentukan melalui klasifikasi hipertensi. Klasifikasi hipertensi dibuat untuk melihat sama ada tekanan darah seseorang berada pada tahap yang selamat atau sebaliknya.

Berdasarkan penyebabnya, hipertensi terbahagi kepada 2 kumpulan, iaitu hipertensi primer / penting dan hipertensi sekunder. Hipertensi primer adalah hipertensi tanpa diketahui sebab yang tepat, sebaliknya hipertensi sekunder adalah hipertensi yang disebabkan oleh penyakit lain yang mendasari.

Lebih daripada 90 peratus kes hipertensi termasuk dalam kategori hipertensi primer, sementara hipertensi sekunder hanya menyumbang 2 hingga 10 peratus daripada jumlah kes hipertensi.

Pengelasan Hipertensi

Dalam pemeriksaan tekanan darah, tekanan sistolik dan diastolik diukur. Tekanan darah dikelaskan sebagai normal jika sistolik kurang dari 120 mmHg dan diastolik kurang dari 80 mmHg, atau biasanya ditulis sebagai 120/80 mmHg.

Berikut adalah klasifikasi nilai dalam hipertensi lain:

Tekanan darah tinggi

Tekanan darah sistolik 120–139 mmHg atau tekanan darah diastolik 80–89 mmHg diklasifikasikan sebagai tekanan darah tinggi. Individu yang mempunyai tekanan darah tinggi diklasifikasikan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap hipertensi.

Oleh itu, jika tekanan darah anda 110/85 mmHg atau 130/79 mmHg, anda diklasifikasikan sebagai individu yang berisiko mengalami hipertensi. Dalam keadaan ini, perubahan gaya hidup diperlukan untuk mengurangkan risiko anda mengalami hipertensi pada masa akan datang.

Gred hipertensi 1

Tekanan darah sistolik 140–159 mmHg atau tekanan darah diastolik 90–99 mmHg. Sekiranya tekanan darah sistolik atau diastolik anda berada dalam julat ini, anda akan memerlukan rawatan kerana risiko kerosakan organ yang lebih tinggi.

Gred hipertensi 2

Tekanan darah sistolik> 160 mmHg atau tekanan darah diastolik> 100 mmHg. Pada peringkat ini, pesakit biasanya memerlukan lebih daripada satu ubat. Kerosakan pada organ mungkin telah berlaku, serta gangguan kardiovaskular, walaupun tidak semestinya simptomatik.

Krisis hipertensi

Sekiranya tekanan darah anda tiba-tiba melebihi 180/120 mmHg, anda mengalami krisis hipertensi. Pada peringkat ini, anda harus segera menghubungi doktor anda, terutamanya jika anda mengalami tanda-tanda kerosakan organ seperti sakit dada, sesak nafas, sakit belakang, mati rasa, perubahan penglihatan, atau kesukaran bercakap.

Tekanan darah sangat dipengaruhi oleh faktor psikologi atau keadaan badan semasa pemeriksaan. Oleh itu, untuk mengesahkan diagnosis hipertensi, perlu dilakukan pengukuran darah sekurang-kurangnya 2 kali dengan selang 1 minggu.

Sekiranya dalam 2 pengukuran maka hasil tekanan darah anda jauh berbeza, hasil yang akan diambil adalah hasil pengukuran tekanan darah yang lebih tinggi.

Pelbagai Faktor Risiko Hipertensi

Salah satu faktor risiko hipertensi adalah peningkatan usia. Pada wanita, tekanan darah tinggi biasanya berlaku dari usia 65 tahun. Sementara itu, pada lelaki bermula pada usia 45 tahun.

Beberapa keadaan penyakit kronik juga dianggap sebagai faktor risiko hipertensi, termasuk diabetes, gangguan tidur, dan penyakit ginjal. Bagi anda yang mempunyai ahli keluarga yang menghidap darah tinggi, risiko anda menghidap darah tinggi juga akan meningkat.

Di samping itu, terdapat beberapa faktor risiko lain yang sangat dipengaruhi oleh gaya hidup, seperti:

1. Tekanan

Keadaan tertekan dan semua kejadian yang boleh mencetuskan tekanan dapat meningkatkan tekanan darah. Sekiranya tekanan yang dialami berat dan berlaku dalam jangka masa yang lama, kemungkinan mengalami tekanan darah tinggi menjadi lebih besar.

2. Pengambilan garam terlalu banyak

Sifat garam dalam badan adalah mengekalkan cecair. Sekiranya terlalu banyak cecair disimpan di saluran darah, beban kerja jantung dan saluran darah akan meningkat, sehingga meningkatkan tekanan darah.

3. Kekurangan kalium

Kalium sangat membantu mengurangkan garam di dalam badan. Apabila kalium kekurangan, tubuh tidak dapat menurunkan kadar garam. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, terlalu banyak garam akan meningkatkan tekanan darah.

4. Berat badan berlebihan

Tubuh memerlukan darah untuk membekalkan oksigen. Semakin berat badan, semakin banyak darah yang diperlukan. Oleh itu, semakin banyak darah yang melewati saluran darah, semakin tinggi tekanan pada dinding arteri, yang bermaksud tekanan darah meningkat.

5. Tidak aktif secara fizikal

Orang yang kerap melakukan aktiviti fizikal seperti bersukan, mempunyai denyutan jantung rehat yang lebih rendah daripada mereka yang tidak aktif secara fizikal. Semakin tinggi degupan jantung, semakin sukar jantung berfungsi, dan semakin kuat tekanan pada dinding saluran darah.

Langkah-langkah Pencegahan Hipertensi

Walaupun tekanan darah anda diklasifikasikan sebagai selamat, anda masih perlu mengambil langkah pencegahan, agar anda tidak berisiko menghidapi hipertensi, penyakit jantung, dan strok.

Apabila anda meningkat usia, langkah berjaga-jaga juga menjadi semakin penting, kerana tekanan sistolik cenderung meningkat setelah anda berusia 50 tahun ke atas. Berikut adalah beberapa langkah pencegahan yang dapat membantu menurunkan atau mencegah hipertensi:

  • Kurangkan pengambilan garam
  • Kurangkan pengambilan kafein
  • Kurangkan pengambilan alkohol
  • Melakukan senaman
  • Mengekalkan berat badan
  • Menguruskan tekanan

Tekanan darah adalah salah satu tanda penting badan. Maksudnya, tanda ini dapat menunjukkan kesihatan seseorang secara keseluruhan. Oleh itu, pemeriksaan tekanan darah adalah salah satu pemeriksaan yang perlu dilakukan secara berkala sehingga anda dapat mengetahui klasifikasi hipertensi mana yang menjadi milik anda.

Sekiranya sphygmomanometer (alat pengukur tekanan darah) tersedia, anda boleh melakukan pemeriksaan tekanan darah secara bebas di rumah. Sekiranya tidak, periksa tekanan darah anda kepada doktor sekurang-kurangnya sekali setiap 1-2 tahun. Tetapi, jika ternyata terdapat tekanan darah tinggi, anda mesti mengikuti jadual kawalan yang disyorkan oleh doktor.