Jangan biarkan ia dibiarkan begitu sahaja, peletakan pada badan mesti dirawat

Ketika mengenakan pelindung badan, anda pasti perlu memahami cara menjaganya dengan betul. Ini akan membolehkan pemain berfungsi dengan baik, sehingga tulang dan sendi yang patah berada dalam kedudukan yang selamat dan anda dapat pulih dengan cepat.

Pemeran adalah alat yang sering dilekatkan pada bahagian badan yang mengalami patah tulang, seperti kaki atau tangan. Bukan sahaja melindungi dan menstabilkan struktur tulang yang patah, penggunaan pelakon juga bermanfaat untuk mengurangkan kesakitan dan pengecutan otot di kawasan badan yang cedera.

Perbezaan Gypsum gentian kaca dan plaster plaster

Secara umum, gips yang digunakan dalam kes patah tulang terbahagi kepada dua, iaitu: gentian kaca dan plaster. Kedua-dua jenis plaster mempunyai kelebihan masing-masing. Gipsum yang diperbuat daripada gentian kaca mempunyai kelebihan berikut:

 • Rasanya lebih ringan kerana diperbuat daripada serat plastik
 • Cenderung lebih tahan lama dan tahan air daripada plaster jenis plaster
 • Peredaran udara yang lebih baik
 • Terdapat dalam pelbagai warna
 • Dapat ditembusi oleh sinar-X, menjadikannya lebih sesuai untuk tujuan pemeriksaan tulang melalui sinar-X ketika anda masih dalam pemeran

Sementara itu, beberapa kelebihan pelekat plaster termasuk:

 • Lebih senang dicetak atau dibuat
 • Harganya lebih murah daripada plaster yang diperbuat daripada gentian kaca

Cara Merawat Gipsum

Semasa pertama kali bermain pemain, anda mungkin tidak dapat bergerak bebas, jadi anda harus belajar menyesuaikan diri. Namun, jangan risau, dengan mengikuti arahan doktor, ini akan membantu anda untuk dapat meneruskan aktiviti anda walaupun badan anda berada dalam keadaan berjaga.

Agar pemeran berfungsi dengan baik dalam menyokong proses penyembuhan tulang dan tisu badan yang cedera, anda perlu mengikuti beberapa cara untuk merawat pemain anda dengan betul, termasuk:

1. Elakkan terlalu banyak memberi tekanan pada pemain

Ketika pemeran baru diterapkan, berhati-hatilah ketika bergerak dan hindarkan tekanan pada alat terlalu banyak sehingga tidak retak atau pecah. Sebaiknya hadkan aktiviti selama 1-2 hari selepas pemasangan sehingga pemain benar-benar kering dan keras.

2. Pastikan gips kering

Elakkan daripada melemparkan gips ke air atau udara lembap, terutamanya pelekat plaster. Sekiranya terkena air, gips akan menjadi lebih lembut, mengurangkan fungsinya sebagai penyokong tulang patah.

Bukan hanya itu, pelembap basah dan lembap juga dapat menyebabkan kulit mengalami gatal-gatal dan kerengsaan. Sebenarnya, tidak mustahil keadaan ini boleh menyebabkan jangkitan sekiranya terdapat luka pada bahagian badan yang diletakkan di dalam gips.

Walaupun jenis pelakon gentian kaca mempunyai ketahanan air, alat ini hanya berkesan pada lapisan luar, sementara lapisan lembut di bawahnya masih dapat basah ketika terkena air. Oleh itu, seberapa banyak yang boleh, pelakon mesti dijaga kering dan tidak terkena air.

3. Pakai pelakon semasa mandi

Untuk memastikan pemain tidak bersentuhan dengan air semasa mandi, anda boleh menutupnya dengan penutup khas yang boleh anda beli di farmasi. Tidak digalakkan menutupi pelakon dengan beg plastik, kerana bahan ini tidak akan menutupi pelakon sepenuhnya dari air.

Sekiranya pemeran sudah basah, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat dan petua mengenai perawatan pemeran yang betul.

4. Mencegah bengkak setelah memakai pelakon

Semasa memakai pelakon, ada kemungkinan bengkak di bahagian badan yang ditutupi oleh pelakon. Bengkak ini sering menyebabkan kawasan terasa sakit dan memperlambat penyembuhan. Untuk mengelakkannya, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan, iaitu:

 • Pada 1-3 hari pertama memakai pelakon, letakkan bahagian badan yang dibalut dengan alat ini lebih tinggi daripada kedudukan dada. Sekiranya perlu, gunakan bantal untuk menyokongnya.
 • Untuk 2-3 hari pertama memakai pemain, tekan alat dengan ais. Caranya, bungkus ais dengan tuala dan kemudian lekatkan pada pelakon. Kompres kawasan yang bengkak, iaitu pada bahagian pelindung dan bukan kulit, selama 15-30 minit setiap beberapa jam.

Perkara Lain Yang Perlu Diperhatikan Semasa Memakai Gypsum

Selama anda menggunakan pemeran, ada beberapa perkara penting yang perlu diingat agar pemeran anda berfungsi dengan baik, termasuk:

 • Sentiasa menjaga pemeran bersih, termasuk kawasan di sekitar badan tempat pemeran berada.
 • Gunakan kipas atau pengering rambut apabila pelakon plaster terasa gatal.
 • Biasakan menggerakkan jari anda pada bahagian tangan atau kaki yang dibalut oleh pemain sehingga tidak mengeras.
 • Elakkan menggaru kawasan yang ditutup dengan plaster, walaupun ia gatal.
 • Elakkan menggunakan losyen, deodoran, serbuk longgar, minyak topikal, atau campuran herba di dekat gips.
 • Elakkan mengurut bahagian badan yang berada di dalam atau di sekitar pelakon, kerana ini boleh membuat patah tulang bertambah buruk.
 • Elakkan memandu kenderaan dan mengangkat barang yang berat.
 • Elakkan mengubah kedudukan atau ukuran pemeran, apalagi membuang pelakon sendiri tanpa pengetahuan doktor.

Sekiranya anda masih merasa sakit semasa memakai pelakon, tanyakan kepada doktor anda untuk menghilangkan rasa sakit dan pastikan mengambilnya mengikut dos yang diberikan. Pada hakikatnya, peletakan pada badan akan tetap berfungsi dengan optimum selagi anda juga dapat merawatnya dengan betul.

Namun, jika sesuatu yang membimbangkan berlaku pada pemain anda, seperti corak retak atau retak, kerengsaan pada kulit, atau kecederaannya semakin menyakitkan atau bengkak, segera berjumpa doktor ortopedik untuk mendapatkan rawatan lanjut.

tag: tulang patah