6 Kaedah Praktikal untuk Menjaga Kehamilan Muda Sehat

Pelbagai keluhan sering timbul ketika hamil muda. Walaupun mencetuskan ketidakselesaan, menjaga kehamilan muda adalah penting untuk memastikan janin berkembang dengan baik sejak usia dini. Nah, untuk mengatasinya, ada beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu hamil agar kehamilan tetap sihat.

Semasa hamil, wanita hamil sering mengalami pelbagai keluhan. Keluhan ini biasanya berlaku kerana tubuh menyesuaikan diri dengan perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan. Jadi, untuk menjalani kehamilan yang sihat, wanita hamil perlu lebih berhati-hati dan menangani pelbagai aduan dengan cara yang betul.

Pelbagai Cara Mengekalkan Kehamilan Muda

Terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mengekalkan kehamilan muda, iaitu:

1. Mengatasi pelbagai keluhan semasa hamil

Beberapa perubahan yang biasanya berlaku semasa awal kehamilan adalah mual dan muntah, sakit payudara, kencing kerap, keletihan, pening, kerap membuang air kecil, dan keinginan untuk makan sesuatu yang tidak biasa atau mengidam.

Selain itu, sebilangan wanita hamil juga lebih peka terhadap bau tertentu, seperti bau minyak wangi atau asap rokok. Berikut adalah beberapa petua yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mengatasi keluhan dan perubahan fizikal semasa awal kehamilan:

  • Untuk melegakan gejala mual dan muntah, wanita hamil boleh makan bahagian kecil tetapi lebih kerap. Selain itu, minum air putih dan banyak berehat juga dapat mengatasi perasaan lemah semasa awal kehamilan.
  • Untuk mengelakkan sembelit pada awal kehamilan, tingkatkan pengambilan serat dan cecair. Senaman ringan juga membantu pencernaan.
  • Untuk mengatasi kerap membuang air kecil, batasi pengambilan kopi, teh, dan soda kerana ia dapat meningkatkan pengeluaran air kencing dan membuat anda kerap membuang air kecil. Di samping itu, penting bagi wanita hamil untuk tidak menahan kencing, kerana boleh melemahkan otot-otot dasar pelvis.
  • Untuk mengelakkan pening, elakkan berdiri terlalu lama dan jangan ubah posisi badan secara tiba-tiba. Apabila anda ingin bangun dari posisi berbaring, lakukan perlahan-lahan dengan memiringkan badan anda terlebih dahulu.

2. Menjalani gaya hidup sihat

Salah satu faktor risiko yang boleh menyebabkan keguguran, kelahiran pramatang, dan gangguan plasenta adalah gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok dan minum minuman beralkohol semasa kehamilan. Beberapa kajian malah mengaitkan merokok dengan keadaan bibir sumbing pada bayi.

Sementara itu, pengambilan minuman beralkohol juga dapat meningkatkan risiko penurunan berat badan dan gangguan perkembangan, serta mencetuskan tingkah laku hiperaktif pada anak-anak di masa depan.

Mengehadkan pengambilan kafein semasa kehamilan juga penting untuk mengurangkan risiko keguguran dan masalah lain semasa kehamilan.

3. Mengawal keadaan emosi

Perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan menjadikan wanita hamil lebih beremosi. Ini menjadikan suasana tidak stabil, kadang-kadang gembira dan kadang-kadang gelisah.

Ketika masih muda, Bumi juga sering merasa cemas dengan keadaan bayinya, meragui kemampuannya untuk merawatnya, dan takut keadaan kewangannya tidak mencukupi. Walau bagaimanapun, jangan biarkan perkara-perkara ini menimbulkan tekanan kepada wanita hamil.

Adalah normal bagi wanita hamil untuk mengalami turun naik emosi atau tiba-tiba merasa ingin menangis. Namun, nikmati prosesnya dan jangan terlalu menekan atau menilai diri sendiri.

Minta sokongan daripada keluarga dan pasangan. Sekiranya perubahan mood menjadi sangat sengit, berjumpa dengan pakar sakit puan atau psikologi.

4. Mengeratkan hubungan dengan rakan kongsi

Kehamilan adalah masa yang tepat untuk meningkatkan keakraban dengan pasangan anda. Jujurlah mengenai keperluan, kebimbangan, masalah, dan harapan anda.

Minta pasangan anda melakukan perkara yang sama. Membincangkan perkara-perkara ini diketahui dapat mengukuhkan rasa kebersamaan sebagai pasangan.

Juga, jangan biarkan kehamilan mengganggu aktiviti seksual anda. Sebaliknya, jadikan saat ini sebagai cara untuk meningkatkan keakraban anda dengan pasangan anda. Anda boleh memilih masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks apabila anda merasa selesa.

Tidak perlu risau tentang kesan aktiviti ini pada janin, kerana janin dilindungi oleh kantung ketuban dan cairan, otot rahim, dan cairan yang melindungi serviks daripada jangkitan.

5. Ketahui tanda-tanda bahaya kehamilan

Kemunculan bintik-bintik atau pendarahan ringan pada trimester pertama kehamilan adalah keadaan biasa. Namun, perlu diketahui pendarahan berlebihan disertai dengan sakit di bahagian perut.

Begitu juga jika cecair faraj yang keluar pada awal kehamilan berubah warna, berbau, atau menyebabkan gatal. Keadaan ini boleh menjadi tanda jangkitan yang perlu segera dirawat oleh doktor. Jangkitan juga boleh menyebabkan sensasi terbakar atau sakit ketika membuang air kecil.

Mual dan muntah juga normal semasa awal kehamilan. Keadaan ini akan menjadi lebih ringan apabila usia kehamilan mencapai 12-14 minggu. Namun, anda perlu berhati-hati sekiranya muntah terus membuatkan anda hilang selera makan dan menurunkan berat badan.

Keadaan ini juga dikenali sebagai hyperemesis gravidarum dan boleh menyebabkan dehidrasi yang boleh membahayakan kehamilan.

6. Periksa dengan bidan atau doktor

Penting untuk melakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala dengan bidan atau pakar obstetrik anda. Pada lawatan pertama, doktor atau bidan biasanya akan memeriksa keadaan kesihatan wanita hamil dan menentukan usia kehamilan.

Selanjutnya, semasa trimester pertama kehamilan, ujian juga dilakukan untuk mengenal pasti faktor risiko dan memeriksa kelainan kromosom pada janin. Jangan ragu untuk bertanya mengenai kehamilan atau rancangan kelahiran anda.

Kehamilan awal adalah saat ketika kehamilan memerlukan perhatian khusus. Aduan yang timbul dalam tempoh ini perlu ditangani dengan tepat untuk menjaga kehamilan yang sihat. Rujuk kepada bidan atau pakar kebidanan anda sekiranya terdapat tanda-tanda bahaya semasa mengandung.