Jenis pil tidur dan kesannya terhadap kesihatan

Pil tidur adalah sejenis ubat yang digunakan untuk rawatan masalah tidur atau gangguan jangka pendek. Penting untuk diingat, ubat ini hanya boleh didapati melalui preskripsi doktor.Sekiranya digunakan tanpa pengawasan atau nasihat doktor, pil tidur boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan yang berbahaya.

Apabila anda mengalami gangguan tidur atau insomnia, jangan terburu-buru mengambil pil tidur. Sebabnya, masalah insomnia dapat diatasi dengan cara lain yang lebih selamat, misalnya dengan melakukan kebersihan tidur, yoga, relaksasi dan senaman teratur.

Anda tidak memerlukan pil tidur sekiranya gangguan tidur berjaya diubati dengan kaedah di atas. Namun, jika anda masih menghadapi masalah tidur, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

Doktor anda mungkin menetapkan ubat tidur untuk merawat insomnia anda. Di samping itu, doktor juga akan mencari punca masalah tidur yang anda alami dan mengatasinya.

Peraturan untuk minum pil tidur

Pil tidur terdiri daripada pelbagai jenis dan masing-masing mempunyai faedah dan kesan sampingannya sendiri. Terdapat pil tidur yang berfungsi dengan membuat anda tidur lebih lama dan ada yang membuat anda mengantuk, menjadikannya lebih mudah untuk tidur.

Ubat tidur dalam kumpulan benzodiazepin disebut penenang sistem saraf di otak dan dapat melambatkan sistem saraf. Sementara itu, pil tidur bukan benzodiazepin mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit.

Untuk mendapatkan pil tidur yang tepat, anda harus berjumpa doktor. Sebelum menetapkan pil tidur, doktor terlebih dahulu akan melakukan pemeriksaan untuk mengetahui apa yang menyebabkan gangguan tidur yang anda alami. Salah satu kaedah pemeriksaan yang boleh dilakukan oleh doktor adalah: belajar tidur.

Sekiranya gangguan tidur yang anda alami disebabkan oleh corak dan gaya hidup tidur yang buruk, doktor anda akan menasihati anda untuk mengubah corak tidur anda, misalnya tidur pada waktu biasa dan mengelakkan kebiasaan bangun lewat.

Walau bagaimanapun, jika gangguan tidur anda cukup teruk, doktor anda boleh menetapkan pil tidur. Ubat-ubatan ini biasanya hanya disyorkan untuk penggunaan jangka pendek untuk mengelakkan ketagihan dadah.

Jenis Perubatan Tidur  

Berikut adalah beberapa jenis pil tidur yang boleh diresepkan oleh doktor anda untuk merawat masalah tidur anda:

Nama ubatTidur yang senangMenjadikan tidur lebih lama

Boleh menyebabkan kebergantungan

Alprazolam

 

Lorazepam

 

Diazepam

 

Zolpidem

 

Temazepam

estazolam

Zolpidem dilanjutkan pelepasan

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan di atas, doktor juga dapat merawat insomnia akibat kemurungan dengan memberikan ubat antidepresan, seperti amitriptyline, mirtazapine, atau trazodone.

Kesan Sampingan Dadah Tidur

Seperti ubat lain, pil tidur juga mempunyai kesan sampingan. Beberapa kesan sampingan pengambilan pil tidur adalah:

 • Sukar menumpukan perhatian dan mudah dilupakan
 • Perubahan selera makan
 • Penambahan berat badan
 • Perubahan mood (mood) atau tingkah laku
 • Perubahan dalam libido
 • Sensasi kesemutan atau kesemutan di kaki, lengan, tangan
 • Gangguan pencernaan, seperti mual, sakit perut, cirit-birit, atau pergerakan usus yang sukar
 • Gangguan pergerakan badan, seperti gegaran badan (gegaran) atau gangguan koordinasi badan
 • Pening
 • Sakit kepala
 • Mulut atau tekak kering
 • Lemah
 • Berdebar-debar dada atau degupan jantung yang tidak teratur

Kadang kala pil tidur juga boleh menyebabkan reaksi alahan. Walaupun jarang berlaku, alahan yang berlaku boleh menjadi cukup teruk sehingga menyebabkan reaksi anafilaksis. Sementara itu, penggunaan pil tidur jangka panjang atau tanpa pengawasan doktor boleh menyebabkan kebergantungan.

Dalam kes tertentu, kesan sampingan pil tidur boleh menyebabkan seseorang mengalami parasomnias. Parasomia adalah keadaan ketika seseorang melakukan tingkah laku tertentu secara tidak sedar ketika tidur, seperti berjalan, makan, atau membuka pintu. Orang yang mengalami parasomnia juga boleh mengalami mimpi buruk.

Petua Mengambil Dadah Tidur dengan Selamat

Pil tidur boleh membahayakan jika diminum oleh orang yang mempunyai sejarah penyalahgunaan dadah atau keadaan perubatan lain, seperti asma, penyakit hati, dan gangguan buah pinggang. Ubat ini juga perlu digunakan dengan berhati-hati pada wanita hamil dan menyusui dan orang tua.

Sekiranya anda perlu minum pil tidur, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan, termasuk:

1. Rujuk doktor

Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, sebelum mengambil pil tidur, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu. Doktor akan menilai penyebab gangguan tidur yang anda alami, dan jika perlu, doktor akan menetapkan pil tidur yang sesuai untuk keadaan kesihatan anda.

2. Penggunaan pada masa yang tepat

Pil tidur disyorkan untuk diminum 15 minit sebelum tidur. Sekiranya masih ada aktiviti yang ingin anda lakukan, anda tidak boleh mengambil ubat ini sebentar lagi. Pil tidur boleh membuat anda mengantuk atau sukar menumpukan perhatian sehingga boleh membahayakan anda ketika dalam perjalanan.

3. Pengambilan mengikut dos

Semasa menetapkan pil tidur, pastikan anda memahami apa kesan sampingannya dan ikuti dos pil tidur seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Sekiranya masih ada maklumat yang tidak difahami, tanyakan kepada doktor yang menetapkan ubat tersebut.

Beberapa jenis pil tidur hanya bertujuan untuk penggunaan jangka pendek, misalnya sekitar 7-10 hari. Elakkan mengambil pil tidur lebih dari jangka masa yang disyorkan atau menghentikannya tanpa pengetahuan doktor.

4. Makan mengikut peraturan

Selain dos, ada peraturan untuk minum pil tidur yang juga harus dipertimbangkan. Anda tidak dinasihatkan untuk minum alkohol bersama dengan pil tidur kerana boleh menyebabkan interaksi dadah. Ini boleh menyebabkan pil tidur tidak berfungsi dengan betul atau sebenarnya menyebabkan keracunan dadah.

Selain alkohol, anda juga tidak disarankan untuk mengambil jus limau gedang atau limau gedang semasa mengambil pil tidur. Agar sentiasa selamat, ingatlah untuk selalu minum pil tidur dengan air dan tanyakan kepada doktor anda tentang makanan dan minuman apa yang harus dielakkan semasa mengambil pil tidur.

Insomnia adalah keluhan yang sangat biasa dan tidak selalu perlu mengambil pil tidur untuk mengubatinya. Penggunaan pil tidur baru diperlukan setelah doktor menilai jenis gangguan tidur yang anda alami dan menentukan penyebabnya.

Sekiranya selepas mengambil pil tidur, anda mengalami kesan sampingan dalam bentuk kehilangan ingatan jangka pendek, sakit dada, sesak nafas, gatal-gatal dan ruam pada kulit, bengkak di badan, atau sukar untuk berhenti menggunakan pil tidur, anda harus segera berjumpa doktor.