Ubat semula jadi berikut untuk sakit tekak boleh dibuat sendiri

Sakit tekak boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, termasuk jangkitan virus dan bakteria, alergi, perengsa, dan pendedahan kepada bahan pencemar, seperti asap rokok. Rawatannya boleh berbeza-beza, termasuk pelbagai ubat sakit tekak semula jadi yang mudah dicari dan bahkan boleh dibuat di rumah.

Sakit tekak paling kerap disebabkan oleh jangkitan virus, oleh itu penggunaan antibiotik untuk merawat penyakit yang disebabkan oleh virus tentu saja tidak berguna.

Antibiotik harus digunakan untuk membunuh bakteria, bukan virus. Penggunaan antibiotik yang berlebihan boleh menyebabkan kuman menjadi tahan. Ini akan menyebabkan ketahanan terhadap antibiotik sukar dirawat, malah menyebabkan jangkitan yang teruk dan mematikan.

Terdapat banyak variasi ubat semula jadi untuk sakit tekak yang boleh anda lakukan sendiri. Sebilangan besar rawatan yang boleh dilakukan untuk menyembuhkan sakit tekak yang mungkin sudah lama anda kenal. Berikut adalah beberapa ubat sakit tekak semula jadi yang boleh anda cuba di rumah:

1. Air Garam

Salah satu ubat semula jadi untuk sakit tekak yang sangat mudah dibuat adalah air masin. Anda hanya mencampurkan satu sudu teh garam ke dalam segelas air suam, dan kacau hingga sebati. Berkumur dengan kepala anda dan kemudian muntah.

Satu kajian mendapati bahawa berkumur dengan air masin dapat mencegah jangkitan pernafasan atas dan demam. Berkumur dengan air masin juga dapat membersihkan tekak kahak. Tetapi ingat, jangan gunakan terlalu banyak garam dan jangan menelannya.

2. Sayang

Sama ada dicampurkan dengan teh atau diminum secara langsung, madu telah lama dipercayai dapat melegakan sakit tekak. Kajian yang dilakukan pada kanak-kanak dengan jangkitan saluran pernafasan atas (ARI), mengesahkan keberkesanan madu dalam melegakan batuk. Di samping itu, kajian lain juga menyokong dakwaan bahawa madu adalah penyembuh luka yang berkesan. Dengan sifat ini, madu dipercayai dapat mempercepat pemulihan sakit tekak.

3. Bawang putih

Salah satu bahan semula jadi yang boleh digunakan untuk melegakan sakit tekak adalah bawang putih. Keupayaan ini dimiliki kerana mengandungi sifat antibakteria. Walau bagaimanapun, cara terbaik untuk mendapatkan faedah bawang putih sebagai ubat sakit tekak semula jadi adalah dengan mengunyahnya.

Apabila dihancurkan, bawang putih akan melepaskan sebatian yang mempunyai sifat antibakteria, antijamur, dan antivirus. Nama sebatian itu adalah allicin. Selain mengunyah sebanyak satu cengkih, cara lain yang boleh digunakan adalah dengan menghisapnya selama 15 minit.

Sekiranya anda tidak mampu memakannya mentah, cubalah mencampurkannya dengan bahan lain, seperti madu, minyak zaitun, atau membuat jus. Walau bagaimanapun, allicin akan lebih berkesan jika dikunyah mentah.

4. Sup ayam suam

Jangan sekali-kali menganggap makanan yang baik tidak boleh dijadikan ubat. Sup ayam hangat boleh digunakan sebagai ubat semula jadi untuk sakit tekak, kerana makanan hangat ini dapat membantu mengurangkan kerengsaan dan kerongkong kering.

Menikmati sup ketika anda sakit itu senang dan enak, kerana makanan ini senang ditelan walaupun tekak anda sakit. Dengan memakan makanan cair, seperti sup, nutrien yang diperlukan tubuh untuk melawan jangkitan dapat dipenuhi, dan juga mendapatkan cairan tambahan untuk mencegah dehidrasi.

5. Teh panas

Minum teh suam juga boleh digunakan sebagai ubat semula jadi untuk sakit tekak. Teh panas dalam bentuk apa pun, sama ada herba atau bukan herba, dapat menenangkan sakit tekak. Salah satu sebabnya ialah teh mengandungi antioksidan yang diperkirakan dapat menguatkan sistem imun dan membantu menangkis jangkitan. Agar optimum, tambahkan satu sendok teh madu ke dalam secawan teh, sehingga sakit tekak sembuh lebih cepat.

6. Licorice

Ubat semula jadi untuk sakit tekak ini juga dikenali sebagai akar licorice.Licorice Ia berfungsi dengan mengurangkan keradangan dan menipiskan lendir sehingga dapat membersihkan saluran udara. Anda boleh memakannya dengan mencampurkan minuman keras ke dalam teh suam.

Tetapi perlu diingat, wanita hamil dan menyusui disarankan untuk tidak menggunakan licorice sebagai ubat semula jadi untuk sakit tekak, kerana dikhuatiri boleh memberi kesan kepada bayi.

Selain menggunakan pelbagai ubat sakit tekak semula jadi yang telah disebutkan di atas, perkara yang tidak boleh dilupakan adalah mengamalkan gaya hidup sihat. Salah satunya adalah berhenti merokok, kerana merokok boleh menyebabkan kerongkong kering, jengkel, dan meradang sehingga sakit tekak akan lebih sukar untuk sembuh. Rehat yang mencukupi juga memainkan peranan penting dalam menyembuhkan sakit tekak. Semasa tidur, sistem imun akan lebih berkesan melawan virus atau bakteria yang menyebabkan penyakit.