Ketahui Cara Merawat Cacing pada Orang Dewasa

Pada dasarnya, bagaimana merawat cacing usus pada orang dewasa bukanlah perkara yang sukar. Terdapat pelbagai pilihan rawatan yang boleh anda cuba, baik dengan ramuan dan ubat semula jadi.

Cacing adalah gangguan kesihatan yang berlaku disebabkan oleh cacing parasit yang menjangkiti badan. Orang yang mempunyai cacing usus harus mendapatkan rawatan. Ini penting kerana jika jangkitan cacing dibiarkan terlalu lama, komplikasi boleh timbul yang akan memperburuk keadaan kesihatan.

Cara Merawat Cacing dengan Bahan Semula jadi

Berikut adalah beberapa bahan semula jadi yang dipercayai dapat membantu merawat cacing usus pada orang dewasa:

Bawang putih

Satu kajian menunjukkan bahawa zat antiparasit yang terkandung dalam bawang putih mampu membasmi telur cacing, sementara mencegah cacing parasit bertelur lebih banyak di dalam tubuh.

Cara merawat cacing usus dengan menggunakan bawang putih boleh dengan memakan hirisan bawang putih mentah secara langsung atau mencampurkannya ke dalam makanan anda. Selain itu, anda juga boleh mencampurkan bawang putih parut dengan Jeli petroleum untuk disapu pada dubur gatal kerana telur cacing.

Minyak kelapa

Minyak kelapa telah lama dikenal sebagai ubat tradisional yang dapat merawat pelbagai penyakit, dan salah satunya adalah jangkitan cacing. Minyak kelapa mempunyai sifat antibakteria, antivirus, dan antiparasit sehingga diyakini dapat membantu membasmi cacing dalam tubuh.

Cara merawat cacing usus dengan minyak kelapa cukup mudah, iaitu dengan memakan 1 sudu teh minyak kelapa dara setiap pagi atau mengoleskannya ke kawasan anus yang gatal.

Lobak

Wortel telah lama dikenali sebagai makanan yang kaya dengan serat. Selain bermanfaat untuk meningkatkan kesihatan pencernaan, makan wortel 2 kali sehari diyakini dapat mendorong cacing parasit keluar dari usus.

Sebilangan bahan semula jadi di atas dianggap mampu merawat cacing usus. Walau bagaimanapun, keberkesanannya tidak disokong oleh bukti yang kukuh, jadi penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan.

Cara merawat cacing pada orang dewasa dengan ubat

Selain menggunakan bahan semula jadi, cara merawat cacing usus pada orang dewasa dapat dilakukan dengan mengambil ubat cacing, termasuk:

1. Pyrantel pamoate

Pamoat Pyrantel Ia sering digunakan untuk merawat jangkitan cacing kremi, cacing gelang, dan cacing tambang. Ubat ini boleh dibeli di kaunter tanpa preskripsi doktor. Sebelum menggunakannya, pastikan anda membaca arahan penggunaan dan dos yang tertera pada bungkusan produk.

2. mebendazole

mebendazole biasa digunakan untuk merawat jangkitan cacing kremi, cacing gelang, dan cacing cacing. Walaupun mebendazole sangat berkesan membunuh cacing dewasa, ubat ini tidak mampu membasmi telur cacing.

3. Albendazole

Albendazole mampu menghalang cacing dalam menyerap glukosa, sehingga cacing kehilangan tenaga dan akhirnya mati. Ubat ini sering diresepkan untuk merawat jangkitan cacing pita, seperti cysticercosis.

4. Praziquantel

Praziquantel juga termasuk ubat cacing pita. Ubat ini mampu membunuh cacing pita di usus. Cacing yang mati akan dilepaskan dari badan bersama dengan najis.

5. Ivermectin

Ivermectin umumnya digunakan untuk merawat penyakit kuatyloidiasis kerana jangkitan cacing gelang. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet dan hanya boleh didapati dengan preskripsi doktor. Ivermectin biasanya diambil sebagai dos tunggal (satu minuman).

Terdapat banyak cara untuk merawat cacing usus pada orang dewasa. Walaupun begitu, pencegahan cacing masih lebih penting. Mencegah cacing usus dapat dilakukan dengan selalu menjaga kebersihan, termasuk kebersihan persekitaran, kebersihan diri, dan kebersihan makanan yang dimakan.

Sekiranya anda mengalami gejala cacing usus, seperti sakit perut, kembung, cirit-birit, atau gatal-gatal di dubur, anda boleh mencuba kaedah untuk merawat cacing usus di atas. Namun, jika hasilnya tidak baik, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.